Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GODINE NISU PRESUDNE

Košarkaški "djedovi" koji su skupili 135 NBA sezona

Jason Kidd
AFP
03.11.2009.
u 13:13

Dok Roko Ukić pokušava pokazati kako je i na NBA parketima kvalitetniji od "rookieja" Brandona Jenningsa, a većina NBA stručnjaka gleda učinak mladića, NBA parketi već kombiniranih 135 sezona pamte tenisice najstarijih aktivnih igrača.

Deseto mjesto na ljestvici najstarijih igrača u NBA ligi zauzima centar San Antonio Spursa, 36-godišnji Theo Ratliff. Jednom od najboljih obrambenih centara lige u svom zenitu, ovo je 15. sezona, a Spursi su mu sedma momčad u profesionalnoj karijeri, gdje je zamjena glavnim igračima.

Deveto mjesto pripada Jasonu Kiddu, koji i sa 36 godina na leđima zapanjuje gledatelje atraktivnim potezima te spada u ponajbolje organizatore igre na svijetu. Trenutačno igra u Dallas Mavericksima, a prosjek ubačaja, po prvi puta u karijeri, pao mu je na jednoznamenkaste grane.

Ratliffov suigrač, Michael Finley, drži osmo mjesto ljestvice, također sa 36 godina. Odličan šuter i u Spursima ima visok postotak ubačaja za tri poena (41 posto prošle sezone) te je jedan od važnijih igrača u postavkama trenera Gregga Popovicha.

Još jedan 36-godišnjak, Juwan Howard, sedmi je najstariji NBA igrač, a u 16. sezoni nosi dres Portland Trail Blazersa, svoje šeste momčadi. Desetak minuta po susretu je najviše što bi član legendarne sveučilišne momčadi Michigana, mogao dobiti.

Društvo 36-godišnjaka zaključuje Kevin Ollie, igrač Oklahoma City Thundera. Nikada Ollie nije bio među glavnim igračima svojih momčadi, a vjerojatno neće to biti niti u svojoj 13. sezoni, odnosno čak 12. momčadi.

Grant Hill, nakon 37. godine života, nije daleko od rodnog Dallasa jer će u svojoj 16. sezoni braniti boje Phoenix Sunsa. Prvih šest sezona u karijeri usmjerilo ga je prema Kući slavnih, ali brojne ozljede su ga usmjerile prema ulozi (samo) kvalitetnog igrača.

Kako u Dallasu rastu dugotrajni NBA igrači, pokazuje i Kurt Thomas, koji je rođen 4. listopada 1972. godine i u svojoj 15. sezoni dijeli svlačionicu Milwaukee Bucksa s hrvatskim razigravačem Rokom Ukićem.

Kada 37-godišnji Shaquille O'Neal objesi tenisice o klin, NBA parketi će ostati bez vrhunskog zabavljača. U petoj svlačionici u karijeri, onoj Cleveland Cavaliersa, Shaq će pokušati pomoći LeBronu Jamesu da dođe do svoga prvog, a svoga petog prstena.

Nešto manje uspješan od Shaqa, s dva prstena prvaka, ali poznat po svom zakucavanju je 37-godišnji Brent Barry. Jedan od četiri braće Barry ostat će zapamćen po pobjedi u natjecanju u zakucavanjima na All-Star vikendu 1996. godine, kada je odskočio s linije slobodnih bacanja i šokirao košarkaške zaljubljenike. Oba naslova prvaka osvojio je sa San Antonio Spursima, a u 15. NBA sezonu ulazi kao igrač Houston Rocketsa.

Titulu "djeda među djedovima", sa 38 godina na leđima, ponio je Lindsey Hunter, rođen 3. prosinca 1970. godine. Kvalitetna obrana i dalje je zaštitni znak Huntera. Ušao je u svoju 17. sezonu u kojoj u dresu Chicago Bullsa igra raznoliko. Tako je kod Bostona odigrao sedam, a protiv Washingtona čak 37 minuta.

Koliko će pridonijeti na parketu, pokazat će utakmice, ali iskustvo koje ovih deset igrača ima proteklih sezona, znalo se pokazati odlučujućim faktorom u najvažnijim utakmicama sezone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije