Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki Povratak

Željko Kopić: Snaga volje Nikole Pokrivača vuče cijelu momčad

26.09.2011., stadion Gerland, Lyon, Francuska - Trening nogometasa Dinama dan uoci utakmice 2. kola UEFA Lige prvaka izmedju Lyona i Dinama. Nikola Pokrivac.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
07.04.2016.
u 17:35

– Nakon što sam pobijedio bolest, došao sam u Koprivnicu s viškom kilograma. Bio sam na 94 kg i mislio sam da će mi teže ići s povratkom nogometu. No, prionuo sam radu

Koprivnica je prekjučer bila poprište jedne od najdirljivijih priča hrvatskoga nogometa. Povratnički pogodak nogometaša Slavena Belupa Nikole Pokrivača (30) protiv Rijeke malo je koga mogao ostaviti ravnodušnim, znajući kroz što je sve dečko iz Čakovca prolazio u proteklih nekoliko mjeseci.

Borba s opakom bolešću (rak limfnih žlijezda) sada je iza njega, i samouvjereni Nikola ponovno krči put prema vrhu. I sve što mu se događa otkako je došao u Koprivnicu izgleda bajkovito, idilično, gotovo nestvarno...

Skupile se emocije

– Uh, teško mi je bilo u tim trenucima kad sam slavio pogodak. Toliko emocija se nakupilo u meni, nisam znao kamo ću od sreće. Naravno da mi je kroz glavu prošlo kako još nedavno nisam mislio da ću ikada više ponovno igrati, a sada eto ponovno radim ono što najviše volim. I ktome zabijam golove – pričao nam je jučer novi koprivnički junak, nogometaš razorne ljevice koji je posljednji put bio strijelac prije gotovo dvije godine, u srpnju 2014. u dresu kazahstanskog Šahtera.

Na tribinama stadiona u Koprivnici bili su Nikolina majka Ana i otac Ivan, te firmani kum Božidar, pristigli iz Svetog Martina na Muri. Nikola je u karijeri prošao svašta, od rušenja Ajaxa u Amsterdamu i Lige prvaka s Dinamom, preko raskošnih pozornica francuske lige u dresu Monaca do nastupa na Europskom prvenstvu i na Wembleyu u dresu reprezentacije. No, nijedna od tih utakmica ne može se po svome značaju mjeriti s ovom protiv Rijeke...

– Da, rekao bih da je sigurno među najvažnijima koje sam ikada igrao. Nakon svega što sam prošao, ovo je moj novi početak. Kojemu se toliko radujem – dodaje Nikola.

Došao s 94 kilograma

Je li prije dva mjeseca vjerovao da će se sve ovako rasplesti?

– Nakon što sam pobijedio bolest, došao sam u Koprivnicu s viškom kilograma. Bio sam na 94 kg i mislio sam da će mi teže ići s povratkom nogometu. No, prionuo sam radu, vježbao sam pod nadzorom trenera Bašića, i evo danas poslije treninga vaga je pokazala 85,5 kg. Kad sam bio na vrhuncu karijere, imao sam 85 – veselo priča Nikola.

Do kada ćete igrati?

– Sad mi je trideset. Planirao sam još tri, najviše četiri godine – zaključio je Pokrivač.

Trener Željko Kopić jednako emotivno proživio je Nikolin pogodak. Upravo je Kopić inzistirao na dolasku iskusnog veznjaka u Slaven Belupo.

– Za mene je to bio napisan scenarij: trud koji je Nikola uložio, njegova silna energija, želja za povratkom nogometu od prvoga dana kada se ovdje pojavio. Negdje je jednostavno morao biti nagrađen – naglašava Kopić.

U kakvom je fizičkom stanju Nikola Pokrivač?

– Dvije utakmice bile su mu dovoljne da demonstrira svoju klasu. Međutim, od njega i ne očekujem da u ovom trenutku bude u vrhunskoj formi. To će se dogoditi na početku sljedećeg prvenstva. Nama je Nikola Pokrivač trenutačno bitniji kao igrač čija psihička snaga daje sasvim novu dimenziju cijeloj momčadi. Svojim poletom i snagom volje on je dao nama puno više nego mi njemu – dodao je Kopić.

Nikola Pokrivač, hrabri Međimurec, čiju odlučnost za povratkom nogometu ništa nije moglo narušiti, u svibnju će četvrti put u karijeri igrati u finalu Hrvatskog kupa. Prije deset godina s Varteksom je u dvije utakmice pokleknuo protiv Rijeke, 2007. s Dinamom je u finalu nadvisio Slaven, dok je 2012., pod vodstvom Ante Čačića, s plavima svladao Osijek.

Dogodi li se 10. svibnja čudo u Osijeku i Slaven osvoji prvi trofej, Rabuzinovo “Sunce” prvi bi trebao podignuti Nikola Pokrivač, najveći nogometni heroj protekle sezone. Na isti način kako je Barcelona 2011. na Wembleyu, nakon osvajanja europskog naslova, odala počast i nagradila svog velikog povratnika nakon teške bolesti, Erica Abidala.

>> Finale Kupa je veliki uspjeh za mene jer sam se vratio nakon teške bolesti

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije