Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Donosi Max!

Koga se mi to bojimo? Ovo je pravo lice Islanda

Island
Foto: John Walton/Press Association/PIXSELL
14.11.2013.
u 21:46

Islandski je nogometni gen vrlo upitan, u povijesti su pobijedili samo u nekoliko ozbiljnijih utakmica, donosi novi Max.

Dvoboji s Islandom u dodatnim kvalifikacijama za SP u Brazilu 2014. za Hrvatsku su najvažniji nogometni događaj posljednjih godina. To su utakmice koje će znatno odrediti status našeg nogometa u svijetu, jer još jedan izostanak s velike smotre bio bi nam iznimno težak udarac. Nije nas bilo u Južnoj Africi 2010., a ne bude li nas ni u Brazilu, to bi se moglo tretirati kao najveću hrvatsku nogometnu krizu svih vremena, donosi tjednik Max.

Pred Nikom Kovačem, trenerskim početnikom hrabrog srca, velika je obveza. Svi se nadamo da će Niko na momčad prenijeti onu borbenost, želju i motivaciju koje su ga krasile kao igrača. Neće mu biti lako, prije svega zbog imperativa i kratkog roka. Zamijenio je Igora Štimca i vodit će momčad koju poznaje u nekim drugim okolnostima. Poznaje je kao suigrač, ali to je neka druga priča.

U studenome nikad kod kuće

Kad reprezentativci pročitaju da će Niko Kovač u svlačionicu unijeti njemački mentalitet i ustroj, vjerojatno im se diže kosa na glavi. Biti suigrač i kapetan sasvim je različito u odnosu na vođenje s klupe. Ali, sve to i neće biti toliko bitno. Iskusni trener Zoran Vulić, koji je u vrijeme Otta Barića bio njegov prvi pomoćnik, smatra da će promjena izbornika donijeti pozitivnu reakciju, ali i da će igrači utakmicama doigravanja drugačije pristupiti.

– Promjena trenera, odnosno izbornika, može se pozitivno odraziti na momčad. U većini slučajeva te promjene na trenerskoj klupi u tim prvim utakmicama pokažu se dobrima. Tako će biti i s našom selekcijom. Ali, i da ne bude tako, utakmice doigravanja su nešto posebno, igrači znaju da je to posljednji vlak za odlazak na veliko natjecanje, da nema popravnog i u takvim dvobojima igraju maksimalno – kaže Vulić.

Hrvatska je u posljednjih godinu i nekoliko mjeseci pokazala dva lica. Onaj start u kvalifikacijama bio je briljantan, pod Štimcem je sve funkcioniralo do lipnja, da bi onda kola krenula nizbrdo. Hrvatska je jednostavno nestala.

– Sada je najvažnije zaboraviti finiš kvalifikacijskog ciklusa, ne okretati se i spominjati ga. Nije bilo dobro u posljednjim kolima, ali kada se sve zbroji, Hrvatska je sa Štimcem ipak osvojila drugo mjesto i zasluženo ušla u doigravanje – objašnjava Zoran Vulić.

Srećom, kuglice ždrijeba podarile su nam Island. Dobro, kod nas “ribari”, koji u studenome nikada nisu ni igrali utakmice reprezentacije na svom terenu, izazivaju strah. Kada se slušaju priče o 46. reprezentaciji svijeta, ispada kao da je Hrvatska na 146. mjestu. U tom strahu Hrvata velike su oči, ali nitko nas ne može uvjeriti da u tim utakmicama s Islandom ne ovisi sve o nama.

Njihov je nogometni gen vrlo upitan, u povijesti su pobijedili samo u nekoliko ozbiljnijih utakmica. Najveći je trijumf Islanda onaj protiv Španjolske 1991. godine u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, ali u to vrijeme furija je bila slaba, nije ni otišla na EP. U posljednje vrijeme diče se trijumfima nad Slovenijom i Norveškom, s time da su im te reprezentacije brzo uzvratile. Ali, sve u svemu, nemamo se čega plašiti. Pa Belgija s Islandom ima učinak 7-0, Škotska 6-0, Island nikada nije bio na velikom natjecanju. To je suparnik iz donjeg doma europskog nogometa.

– Objektivno, mi smo u tim utakmicama 90-postotni favoriti. No, bitno je da ni u jednom trenutku ne podcijenimo Island. To bi bilo pogubno. Siguran sam da se to neće dogoditi, Niko Kovač igrao je puno takvih odlučujućih utakmica, imamo iskusne igrače koji znaju što ih čeka. Ali, ne smijemo u te utakmice, pogotovu ne u prvu na Islandu, ući s bilo kakvim strahom. Podcjenjivanje može biti kobno, ali ne smijemo ih ni precijeniti. U dvoboj s Islandom moramo ući svjesni da smo bolja i kvalitetnija momčad, ali da moramo dati sve od sebe.

Prije dvije godine 131. na svijetu

Treba spomenuti da Island u posljednje vrijeme ipak igrački raste. Još prije nešto manje od dvije godine bio je 131. reprezentacija svijeta, a otad se stalno diže na Fifinoj ljestvici, ali sve bi to trebalo biti premalo za Hrvatsku.

– Island je kvalitetan, uostalom nije tek tako došao do doigravanja, ali njegovi igrači ne mogu se usporediti s našima. Pa Modrić, Mandžukić i Srna ipak oduševljavaju u utakmicama Lige prvaka.

Nitko ne želi ni pomisliti na ispadanje. Sruši li nas Island, to bi bila hrvatska nogometna “Fukushima”. Imperativ odlaska na SP mora postojati, ne trebaju Niko Kovač i društvo taj imperativ shvaćati kao nekakav nepotrebni pritisak. Uostalom, izabran je za izbornika zbog uvjerenja da može Hrvatsku odvesti u Brazil. Ima Kovač nezgodan zadatak, ode li Hrvatska u Brazil, to će se tretirati kao nešto normalno. A ispadne li, nitko ga neće moći opravdati. Ni njega, ni vodstvo HNS-a predvođeno Davorom Šukerom.

– Ispadanje bi bilo katastrofa, teško mi je naći riječi da opišem takav scenarij u koji ne vjerujem. Ali, ponavljam, oprez i vjera u sebe moraju biti prisutni u svih 180 minuta, Hrvatska mora na Svjetsko prvenstvo. Poželjnijeg suparnika nismo mogli dobiti, pa koga bismo mi to tražili da preko njega odemo na Svjetsko prvenstvo. Protiv Islanda se moramo postaviti kao Brazil, igrati kao Brazil i onda ćemo vidjeti Brazil. Ali, ne smijemo igrati kao da je Island Brazil – zaključio je Vulić.

>> Kovač: Prošlost je zaboravljena, ali teren će otkriti istinu

Komentara 11

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
09:13 15.11.2013.

Kakav je ovo tekst? Čemu služi? Kaj smo saznali? Ništ. kaj iz njega možemo zaključit? Ništ. Stvar je manje-više jednostavna. Ak se dečki dovedu u situaciju da bu ju doma lovili rezu, onda ništ. Dakle, tekma na strani i još k tome prva je važna. Kak odigrat. Povučeno, zonska obrana i na polukontre i kontre. Kad napadači i krila krepaju od otvaranja i trčanja nazad, onda ih zamenit i dalje tak. Možda nam se posreći pa im utrpamo 3 komada u prvih 20 minuta.

Avatar patkovic
patkovic
22:11 14.11.2013.

mislim da će bit čupavo

WT
wtf
07:09 15.11.2013.

Opravdano se plašimo jer ne radi se o tome koliko je Island jak , nego koliko smo mi tanki !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije