Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Italija

Kinez u problemima: Milanovom vlasniku prijeti bankrot

04.10.2017.
u 10:51

Kineski vlasnici uložili su u klub 220 milijuna eura vjerujući da će se klub ubrzo natjecati u Ligi prvaka.

Nogometni klub Milan niže poraze na travnjaku, ali i izvan njega. U novoj su sezoni nakon sedam kola sedmi, devet bodova iza vodećeg Napolija.

Nešto bolje, ali samo rezultatski, stoje u Europskoj ligi gdje imaju dvije pobjede iz isto toliko utakmica. Ne tako davno prvaci Italije (2011.) te sedmerostruki osvajači Kupa prvaka, zadnji put 2007. godine, u velikoj su financijskoj krizi.

Kinez nije omiljen u Kini

Li Yonghong, vlasnik Milana, zadužio se u bankama jer od prvog dana kineske državne vlasti nisu mu dale potporu zbog zakona koji ne dopušta financijska ulaganja u nogomet izvan Kine. Ostaje mu još nada da će na kongresu Komunističke partije 18. listopada kineski investitori dobiti zeleno svjetlo za nova ulaganja u nogomet.

Opet, kako pišu talijanski mediji, Li zbog financijskih malverzacija nije baš nešto previše popularan u domovini. Sada je došlo vrijeme da se kredit počne vraćati. Tako do kraja listopada banke potražuju 80 milijuna eura koje Li trenutačno nema. Jedino moguće rješenje, jer se više ne može zadužiti ni u jednoj banci, jest staviti 25 posto dionica kluba na prodaju.

Vrijednost tih dionica je 200 milijuna eura što bi klub održalo na životu, samo je pitanje do kada. No, novi je problem što nema baš previše zainteresiranih kupaca za klub kojem ne ide dobro. A dug se mora vratiti američkom fondu Elliot, od kojeg je Li posudio novac za kupnju Milana. Ako se dug ne vrati, novi vlasnici Milana mogli bi postati Amerikanci.

Inače, kineski vlasnici uložili su u klub 220 milijuna eura vjerujući da će se klub ubrzo natjecati u Ligi prvaka.

– Hvala Berlusconiju na povjerenju, a navijačima Milana na strpljenju. Napravili smo najveći i najteži korak, a sada idemo dalje u nove pobjede. Milan je klub svjetskog renomea i vratit ćemo ga na vrh svjetskog nogometa. Od danas počinje oporavak Milana na svim poljima – govorio je Li u travnju ove godine kada je u ime kineskog konzorcija Sport Investment Lux za 740 milijuna eura kupio 99,93 posto Milana.

Zabrinuti Nikola Kalinić

Da je Berlusconi znao što će se dogoditi šest mjeseci kasnije, možda bi i 32. godinu ostao na čelu kluba koji je pod njegovim šefovanjem osvojio 29 različitih trofeja.

Trenutačna vrijednost igrača Milana je 331,80 milijuna eura. Hoće li biti riješena prodaja nekih najskupljih da bi se klub koliko-toliko oporavio? Trenutačno su najskuplji igrači Leonardo Bonucci (45 milijuna eura), Gianluigi Donnarumma (25), Alessio Romagnoli (25), Giacomo Bonaventura (24) i Andre Silva (22).

Od hrvatskih igrača u klubu je trenutačno Nikola Kalinić, koji je ove sezone došao iz Fiorentine i čija je trenutačna vrijednost prema Transfermarktu 20 milijuna eura. Prije samo osam godina Milan je bio vlasnik svjetskog rekorda kada je riječ o nogometnim transferima.

Te godine klub je prodao Kaku u madridski Real za 56 milijuna eura. Time je bio nadmašen osam godina star rekord Zinedinea Zidanea. Milanski rekord nije trajao ni mjesec dana jer je te iste godine Ronaldo iz Manchester Uniteda otišao u Real za 80 milijuna eura.

– Moja je želja bila ostati u Milanu, no svjetska financijska kriza utjecala je i na klubove, posebice na Milan. Zbog toga sam razgovarao s čelnicima Milana te smo odlučili da bi za sve bilo najbolje da me se proda – rekao je u to vrijeme Kaka.

Koliko je Milan bio velik klub, dokazuje činjenica da je bio prvi klub koji je zaradio pravo da na dresove stavi zvjezdicu što je znak da je osvojio deset ili više Scudetta. Osim toga, klubu je trajno dopušteno prikazivati višestruke pobjedničke oznake na svojim dresovima zato što je osvojio više od pet europskih kupova.

U sličnoj situaciji, još i goroj, bila je španjolska Valencia 2009. godine. Dug Valencije bio je 450 milijuna eura. Valencia je jedva bila u stanju “pokriti” plaće igrača i njihove premije (oko 15 milijuna eura mjesečno). Najviše novca dugovali su banci Bancaji (oko 240 milijuna eura). Milan, a i još nekoliko talijanskih velikih klubova te su se godine spasili priljevom novaca od prodaje ulaznica, ali i do prodaje TV prava privatnim televizijskim kućama.

– Kriza nas neće zaobići, samo je pitanje vremena – govorio je tada Adriano Galliani, tadašnji dopredsjednik kluba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije