Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atletsko prvenstvo

Kenijka Chepngetich zlatna u maratonu, Hrvatice bez plasmana

Ruth Chepngetich
Foto: Reuters/Pixsell
28.09.2019.
u 11:29

Nažalost, hrvatske atletičarke Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac su odustale, dok Nikolina Šustić Stanković nije niti nastupila

Kenijka Ruth Chepngetich osvojila je zlatnu medalju u maratonu na atletskome prvenstvu koje se od 27. rujna do 6. listopada održava u Dohi.

Nažalost, hrvatske atletičarke Matea Parlov Koštro i Bojana Bjeljac su odustale, dok Nikolina Šustić Stanković nije niti nastupila.

Prvi noćni maraton u povijesti na velikim natjecanjima obilježili su iznimno teški uvjeti, temperatura od 32 stupnja i 73 posto vlage, te brojna odustajanja. Od 70 djevojaka koje su se pojavile na startu, više od trećine ih je odustalo, među njima i hrvatske atletičarke Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro.

Kenijka je nadvladla vrućinu i vlagu pobijedivši u vremenu 2:32:43. Međutim, podatak kako je pobijedila s najsporijim rezultatom u povijesti svjetskih prvenstava sve govori.

Druga je bila braniteljica naslova iz Londona Rose Chelimo iz Bahreina, koja je imala vrijeme 2:33:46, dok je bronca pripala Helaliji Johannes iz Namibije s rezultatom 2:34:15. 

Bjeljac je odstala između 15 i 20 kilometra, dok je Parlov Koštro 'pukla' svega nekoliko kilometara prije cilja. Nažalost, Nikolina Šustić Stanković je morala odustati od nastupa nakon što se otrovala još nepoznatom hranom ili pićem, zbog čega je povraćala cijelu noć i završila u bolnici.

Najbolji hrvatski plasman u maratonu tako je i dalje 26. mjesto Lise Nemec 2011. godine.

Zanimljivo, maraton je počeo u 23.59 po lokalnom vremenu (22.59 po hrvatskom) i prvi put u povijesti velikih natjecanja bio je to noćni maraton kada su tamošnje temperature barem malo niže. Kako je start bio minutu prije ponoći, maraton se tehnički gledano razvukao na dva dana.

- Ovo je inovacija i puno maratonaca je podržalo ovu ideju - kazao je predsjednik Međunarodne atletske federacije (IAAF) Sebastian Coe, dodavši: - Zadovoljit će se i potrebe nekih velikih maratonskih tržišta širom svijeta, a jasno je da moramo razmišljati i o dobrobiti samih sportaša.

No, bilo je i brojnih prigovora. 

- Zar misle da smo budale? Na stadionu je OK, ali izvan stadiona gdje se održava maraton i utrke u brzom hodanju bit će oko 30 stupnjeva. Stigao sam u odličnoj formi, no sada mi je žao što sam ovdje. Postali smo zamorci - kazao je svjetski prvak u brzom hodanju Francuz Yohann Diniz.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
ObrenM
12:21 28.09.2019.

Zalosno je na sto se nas ASH zali.Sam maraton je preteska disciplina,a kamoli uz onakove vremenske uvjete.Sto je te uvjete narucio organizator?Svatko je mogao odustati u bilo kojem trenutku,a zar uvjeti nisu za sve bili isti?Zalosno je kako uhljebi uu atletskom savezu.blamiraju Hrvatsku.

SV
SveJeUzalud
19:26 28.09.2019.

....ovo treba prekinuti i kazniti organizatore za ubijanje sportaša zbog profita.....ovo je tragedija sporta....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije