Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKAV BRZANAC

Momak s Kosova kao dječak je čuvao krave, a danas trese mreže u Europi i Hrvatskoj

Foto: Igor Soban/PIXSELL
12.12.2020.
u 07:00

– S ponosom mogu reći da sam u okolici svoga sela čuvao krave. Svaki dan ustajao sam u zoru i sa svojih 12 krava odlazio na obližnje livade i u šumu. Moja se obitelj i danas bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, pa i danas kada dođem na Kosovo, rado odvedem krave na ispašu. Nimalo se toga ne sramim, dapače, i uvijek rado o tome govorim – rekao je Kastrati za Večernji list i

Igrala se 41. minuta posljednje utakmice u skupini Europske lige, Dinamo je protiv moskovskog CSKA vodio 1:0. Potom je Lirim Kastrati sa svoje desne strane ubacio loptu pred vrata gostiju, kako se kaže, u trepavicu pogodio Oršića i na semaforu je pisalo 2:0. A onda je u drugom poluvremenu Lovro Majer odigrao dubinsku loptu koja je razbila obranu Moskovljana, utrčao je Kastrati i sve riješio, Dinamo je poveo s 3:0 i bilo je jasno da će i u završnici igranja u skupini Europske lige plavi postići novu pobjedu, da će s četiri pobjede i dva neodlučena okončati taj dio natjecanja.

Igrao je Dinamo baš momčadski, a u takvoj igri uvijek je teško odabrati najboljeg, no svakako vrijedi spomenuti čudesne obrane Livakovića pri 3:1, sjajnog Oršića koji je zabio gol i dvaput pogodio vratnicu, briljantnih asistencija Lovre Majera, nevjerojatnog strijelca Joška Gvardiola pa sve do odličnog Lirima Kastratija.

Ljudi su skupljali novac za mene

I Uefa je dvojac plavih, Joška Gvardiola i Lirima Kastratija uvrstila u najbolju momčad šestog kola.

Upravo su Kastratiju neki zamjerali nešto slabiju tehniku, ali trud, želju, brzinu, to mu nitko ne može osporiti, a sad je i jedan od junaka plavih. Taj dečko, a tek mu je 21 godina, rodom je iz maloga mjesta Hogoshta nedaleko od Kamenice na Kosovu. Nije imao baš lagano djetinjstvo, zbog nogometa je nerijetko i šest sati dnevno provodio u autobusu, a kao dječak u svom je mjestu čuvao krave.

– S ponosom mogu reći da sam u okolici svoga sela čuvao krave. Svaki dan ustajao sam u zoru i sa svojih 12 krava odlazio na obližnje livade i u šumu. Moja se obitelj i danas bavi proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, pa i danas kada dođem na Kosovo, rado odvedem krave na ispašu. Nimalo se toga ne sramim, dapače, i uvijek rado o tome govorim – rekao je Kastrati za Večernji list i nastavio o svojim nogometnim počecima:

– Svaki dan morao sam putovati iz Kamenice u Prištinu, tri sata autobusom. Kako je postojala samo jedna autobusna linija, morao sam izostajati iz škole sa zadnja dva sata. A kada sam u Prištini završio s treningom, nisam imao novca za taksi pa sam morao trčati do autobusnog kolodvora da bih ulovio zadnji autobus. Tako sam dnevno šest-sedam sati provodio u autobusu.

S 15 godina otišao je u Shkendiju, u Tiranu, i na testiranju oko 300 mladih igrača postigao je drugi rezultat.

Tada sam se zarekao da će nogomet biti moj život i da više nikada neću morati tražiti novac od oca. Ljudima u mojem mjestu nikada se neću moći odužiti za sve što su za mene napravili. Kada sam bio dijete, znali su skupljati novac da bih imao za autobus; netko bi dao euro, netko dva, netko pet... Vjerujte, i da igram za madridski Real, uvijek bih se vraćao u svoje selo i provodio vrijeme s obitelji i suseljanima. I uvijek ću biti onaj isti Lirim koji je u svom selu čuvao krave – govorio je Lirim koji je u svom mjestu sad sigurno još veća zvijezda otkako je za dva milijuna eura odštete postao igrač Dinama i danas trese mreže europskih klubova.

– Veseo sam što smo pobijedili i u ovoj zadnjoj utakmici. Ipak, malo mi je žao što smo primili pogodak, pogotovo zbog Livakovića jer je iza njega odlična sezona i jako smo željeli da natjecanje u skupini završi bez primljenog pogotka. No, još smo jednom pokazali kakvu momčad imamo – rekao je Kastrati nakon 3:1 pobjede nad CSKA i utakmice u kojoj je bio i strijelac.

– Lijep je osjećaj kad zabijete gol, ali to i nije toliko bitno, najvažnije mi je da je moja momčad pobijedila, a manje je važno tko je zabio gol. Želim samo da i dalje igramo dobro kao što smo igrali u dosadašnjim utakmicama u Europskoj ligi.

Svaki dan vježbamo obranu

Spomenuo je i taj primljeni pogodak u 76. minuti koji ni sjajni Livaković nije mogao spriječiti. Šteta, jer da ta Bistrovićeva lopta nije ušla u mrežu, Dinamo bi bio jedini klub od svih klubova Europske lige i Lige prvaka otkako se igraju u tom formatu koji bi igranje u skupini završio bez primljenog pogotka. No, i ovako je po broju minuta bez primljenog pogotka u skupini europski rekorder. U čemu je tajna takve granitne obrane?

– Dečki u obrani igrali su sjajno, imamo odlične stopere i bekove, spomenuo sam već odličnog Livakovića na vratima. Najvažnije je što u zadnjih četiri-pet utakmica, kad zatreba, svi igramo u obrani, to svaki dan vježbamo na treningu. Prvi cilj nam je obrana, a onda se iz nje može graditi sve dalje. I to se pokazalo vrlo dobrim, iako smo u toj zadnjoj utakmici ipak primili gol. Sad samo trebamo tako nastaviti – kaže Kastrati.

Dinamo će u ponedjeljak saznati s kim će igrati u šesnaestini finala 18. i 25 veljače. Ima li Kastrati kakvih želja?

– Nije važno koga izvučemo. Naravno da će sad suparnici biti još teži, ali prvo moramo gledati sebe i dobro se pripremiti. Daj bože da svi budemo zdravi i nastavimo igrati u dobroj formi – zaključio je Kastrati, jedan od najbržih igrača uopće koji je, igrajući tada u Lokomotivi, na utakmici sa Slavenom trčao brzinom od 36,36 km/h. Navodno je dosad najbrže trčao Gareth Bale – 36,57 km/h.

Ključne riječi

Komentara 10

BU
burn
08:55 12.12.2020.

Uobičajen posao na selu. No ovi iz večernjh HOBOCTU žele mladića poniziti, jer je Kosovar, Albanac, a Dinamo jer čisti sve pred sobom.

Avatar Vakserčina
Vakserčina
09:33 12.12.2020.

Čuvanje krava je najveća sramota na svijetu. Užas živi.. Jel tako nounaru?

Avatar BosnaArgentina
BosnaArgentina
10:09 12.12.2020.

Ovaj je čuvao krave, Modrić koze, neki drugi piješačio do škole noću sa vukovima...Svi su uglavnom postali uspješni športaši, naučnici, ljudi. Nego što ćemo sa "našom" djecom koja ustaju iza podne, bez dana radnog staža voze dobre aute, ljeta provode na moru roditeljskim novcem. Za sada tu je dobri čika Šoroš koji financira njihove "instalacije" njihove portale, blogove, njihov regionalizam, njihovo sluganstvo i rad protiv zaostalih mišljenja o obitelji, patriotizmu, državi. A sutra? Možda kao i njihovi očevi u revoluciju, pljačku, otimačinu, vladavinu bez izbora? Ne bu ovaj put išlo. Šoroš bi im puno više učinio da im na vrijeme kupi koze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije