Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspon i pad

Kako je maksimirska svetinja postala Mamićev bankomat

07.06.2018.
u 06:30

Zdravko Mamić najosebujnija je dužnosnička figura u Dinamovoj povijesti

Znate li zašto je 14. veljače 2000. godine jedan od najznačajnijih datuma u Dinamovoj povijesti? Taj dan bio je znakovit po mnogočemu, ne samo po vraćanju svetoga imena.

Naime, tek u formi novinskog štikleca toga je dana bio zabilježen prodor u klupsku vrhušku ambicioznoga, 40-godišnjega Zdravka Mamića.

Tada ga se u novinama predstavljalo ovako: “Uskoro će postati vlasnik menadžerske Fifine licencije, pod njegovom je paskom najbolji igrač Rijeke Boško Balaban...”

Canjuga je bio naivan

Naivni predsjednik Canjuga Mamiću je tada bio honorirao pomoć u realizaciji ideje o vraćanju imena Dinamo i ne sluteći da će tri mjeseca kasnije biti ‘pokojni’, naravno, u briljantnoj režiji Mamića, Barišića i Zajeca...

Zdravko Mamić najosebujnija je dužnosnička figura u Dinamovoj povijesti, čovjek čije je djelovanje od 2001. godine priskrbilo Dinamu zadivljujući financijski uspon i učvrstilo ga na poziciji najmoćnijega nogometnog kluba jugoistočne Europe.

Mamić je bez sumnje najuspješniji Dinamov čelnik u povijesti. Mamić je u Dinamu bio praktički sve; glavni menadžer, operativac, autoritativni predsjednik, a dao si je za pravo čak i biti lider trenerske struke.

Dodijelivši si “kimovske” ovlasti, uz sekundiranje Mirka Barišića, Mamić je u serijama dovodio i otpuštao trenere i igrače, ne birajući trenutak i rezultatske okolnosti. Tko mu je iz bilo kojega razloga stao na žulj, odmah je letio!

Nezabilježenu Dinamovu rezultatsku dominaciju u hrvatskoj ligi, za koju je opet najzaslužniji bio Mamić, pratili su zastrašujući europski debakli plavih, na koje su navijači bili najviše osjetljivi.

1/15

Sve više shvaćajući glavnu odrednicu Mamićeve politike, “klub, to sam ja”, u kojoj su se funkcije podobnima i poslušnima dijelile šakom i kapom, potom i nakon Mamićeva uhićenja 2015., kada su se počeli nazirati razmjeri štete koju je nanio Dinamu, tretirajući ga kao vlastiti bankomat, navijači su posve okrenuli leđa Dinamu. Mamićeva ostavština danas je odnarođeni, privatizirani, obiteljski klub, bez duše i najvažnije esencije – publike.

Koristeći svoju poziciju prvoga čovjeka Dinama, Mamić je postao i neprijeporni vladar hrvatskog nogometa, čovjek koji vuče sve konce u Hrvatskom nogometnom savezu; od izbora predsjednika, direktora, izbornika, pa sve do odabira reprezentativaca.

U nogometnom savezu zadužio je toliko ljudi da njegov utjecaj i moć ne mogu okopnjeti ni nakon nepravomoćne presude u Osijeku. Ta mašinerija u HNS-u radi kao podmazana, što je nedavno dokazano novim Šukerovim izborom za predsjednika.

Klub na prekretnici

Nepravomoćna presuda Zdravku Mamiću jedan je od najtežih udaraca koje je Dinamo otrpio i svakako jedan od najznačajnijih događaja u novijoj povijesti maksimirskoga kluba. Koji se, u najnovijim okolnostima, nalazi na svojevrsnoj organizacijskoj i upravljačkoj prekretnici.

Naime, ako je Zdravko Mamić, lider prštave, neiscrpne energije, teatralac dramatičnih emotivnih oscilacija i eskapada, doista oštetio Dinamo za 116 milijuna kuna, kao što je stajalo u USKOK-ovoj optužnici, logičnim se nameće pitanje odgovornosti ili, ako hoćete, “neopreznosti” Dinamova predsjednika Barišića, svih članova Dinamovih izvršnih i nadzornih odbora i skupština koji su kroz godine prodefilirali Dinamom.

Naime, nitko od njih ni u jednom trenutku nije postavio ni načeo pitanje revizije Mamićevih poslovnih akrobacija.

Mamićeva kronologija

Promjena imena, 14. veljače 2000.: Dinamu vraćeno ime, a tadašnji predsjednik Zlatko Canjuga uvrstio je menadžera Zdravka Mamića u novi klupski Izvršni odbor

Prva funkcija, prosinac 2001.: Zdravko Mamić, kao najbliži suradnik predsjednika Barišića, imenovan je novim klupskim dopredsjednikom, u istoj sezoni doveo je Ćiru Blaževića za trenera Dinama

Liga za ostanak, proljeće 2005.: Dinamo završio kao sedmi u 1. HNL, a Zdravko vratio u klub brata Zorana i tada je počeo niz od 11 uzastopnih naslova prvaka

Modrićev transfer, svibanj 2008.: Mamić prodao Luku Modrića u Tottenham za 21 milijun eura, i taj transfer, prema optužnici USKOK-a, poslužio je Mamiću za izvlačenje novca iz Dinama

Savjetnik, veljača 2016.: Mamić se povukao s funkcije klupskog izvršnog predsjednika i postao savjetnik Dinama

Presuda, 6. lipanj 2018.: Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama

>> Pogledajte Večernji pressing sa Zoranom Mamićem

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije