Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka skupština

Kajzerica ne dolazi u obzir, samo dovršetak Maksimira

'dnevna04'
'Photoshop'
02.04.2010.
u 10:47

- Cijeli je paket sumnjiv, koja bi budala platila gradnju, 20 godina održavanja i na kraju predala stadion gradu, kaže zastupnica HNS-a.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je pred zastupnicima u Gradskoj skupštini izjavio da je spreman do kraja 2010. započeti gradnju stadiona na Kajzerici. To bi bila prva faza rješavanja "stadionskog pitanja" koja uključuje i gradnju atletskog stadiona na Sveticama i dovršetak maksimirskoga.

Njegov suradnik Ladislav Prežigalo tvrdi da će od austrijskog konzorcija Alpine Bau do kraja travnja dobiti troškovnik, a konačan prijedlog poslat će u Skupštinu. Ali, prema raspoloženju zastupnika, možda je Bandiću pametnije da ne poduzima ništa.

Dobit će tri do četiri glasa

– Ne vjerujem da ćemo do kraja godine dobiti prijedlog od gradonačelnika. To je čista kupnja vremena. Bandić nas već deset godina zavlači s pitanjem stadiona. Kako će sada riješiti to pitanje kada ga nije uspio riješiti u boljim vremenima – kaže Jasen Mesić, šef kluba zastupnika HDZ-a.

Novi predsjednik zagrebačkog HSLS-a Velimir Srića kaže da zastupnici neće ni glasati o prijedlogu.

– Bandić je svjestan da bi dobio najviše tri do četiri glasa. Zato sa svojim prijedlogom neće niti doći u Skupštinu. Bila bi mu to nepotrebna sramota.

Srića kaže da još najmanje dvije godine ne treba činiti ništa jer maksimirski stadion još toliko može izdržati.

– Kome treba tako ambiciozan projekt gradnje tri stadiona? Da je Dinamo Real još bi se investicija nekako vratila, ali ovako, kada na derbije dođe nekoliko tisuća ljudi, to nema smisla – kaže Srića, a za podgrijavanje priče optužuje građevinski lobi koji gura Grad u nepotrebne investicije.

Nakon konzultacija sa svim relevantnim političkim strankama, mirne duše možemo reći da od gradnje stadiona na Kajzerici neće biti ništa. A što će biti s Maksimirom, zasad ne zna nitko! Iako mnogi zagovaraju njegovo dovršetak, sve ovisi o stavu dvije najjače političke stranke u Zagrebu. No, ni SDP a niti HDZ nemaju konačan stav o stadionu.

Za Maksimir 130 milijuna eura

Iako gradonačelnik još čeka troškovnik od Alpine Bau za gradnju stadiona na Kajzerici, atletskog na Sveticama i obnovu maksimirskog stadiona, procjenjuje se da paket vrijedi oko 250 milijuna eura. Bandić očekuje da će Austrijanci sami financirati gradnju, a grad bi vraćao novac 20 godina.

– Skeptičan sam prema tom paketu. Ne mogu zamisliti budalu koja bi financirala gradnju, pa 20 godina održavanja i potom ga prepustila gradu. Treba nam jedan stadion, i to onaj u Maksimiru. Očekujem izmještanje stadiona iz Kranjčevićeve. Tako bi grad došao do vrlo vrijednog terena – kaže Alenka Košiša Čičin-Šain (HNS).

Treba se, kaže, fokusirati na Maksimir, naći partnera i napokon ga dovršiti. Procjenjuje da bi za dovršetak stadiona u Maksimiru trebalo oko 130 milijuna eura. (mš/VLM)

Sličan stadionima Ville i Blackburna

Stadion na Kajzerici, ako ikad zaživi, bio bi izgledom najsličniji Villa Parku (Aston Villa) i Ewood Parku (Blackburn), samo dvostruko manji od njih. Oba stadiona potječu s kraja 19. stoljeća, ali su redovito preuređivani i nisu nakupine betona, već imaju popratne sadržaje. Na Ewood Parku svaka tribina ima i sponzora. (mm/VLM)

Ključne riječi

Komentara 27

LU
luena
11:11 02.04.2010.

Dovrsenje maksimirske rusevine nam nije potrebno,takodjer su nepotrebna tri terena...Jedan stadion i ot u Maksimiru ,novi...sasvim je dovoljno...reprezentacija moze i u drugim gradovima igrati.,,Osijek,Vinkovci,Rijeka ,Split.

EH
Ecce homo
16:03 02.04.2010.

Ako se već namjerava trošiti i ukoliko bude bilo novaca, onda je daleko bolje izgraditi nekoliko zimskih bazena, malih (rekreacijskih) sportskihh dvorana i zatvorenih sklizališta. Daleko više ljudi bi ih moglo koristiti, a osim toga, donosilo bi prihod (čime bi se smanjili troškovi održavanja).

DE
Deprimirani
13:33 02.04.2010.

Bandiću! Odstupi!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije