Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brazil

Kad bi se barem ponovio Peking, tamo smo ih razbili

20.01.2019.
u 16:53

Ovo im je već 13. nastup na svjetskim prvenstvima, prvi su upisali baš kad i Hrvatska, 1995. godine na Islandu

Rukometaši Brazila, naši današnji suparnici, u skupini koja se igrala u Berlinu pobijedili su Srbiju, Rusiju i Južnu Koreju, a izgubili tijesno od Francuske (22:24) te uvjerljivo od Njemačke (21:34).

Osvojili su treće mjesto i tako izborili drugi krug što im je dosad najbolji plasman na svjetskim prvenstvima. Najbolji plasman do sada bilo im je 13. mjesto 2013. godine u Španjolskoj.

>> bogledajte video: Navijačima hrvatskih rukometaša u Njemačkoj ne smeta ni snijeg

Ovo im je već 13. nastup na svjetskim prvenstvima, prvi su upisali baš kad i Hrvatska, 1995. godine na Islandu. I zanimljivo je da smo se samo jednom susreli u povijesti svjetskih prvenstava – 2015. u Kataru kada smo u osmini finala pobijedili sa 26:25.

Bilo je neizvjesno

– Baš sam neki dan gledao snimku cijele utakmice. Uh, bilo je neizvjesno. Desetak minuta prije kraja oni su vodili, prijetilo nam je ispadanje. U samoj završnici uspjeli smo nekako povesti s dva razlike i na kraju sretno i spretno pobijediti – rekao je Igor Karačić koji je te godine debitirao za hrvatsku reprezentaciju.

Na prva dva svjetska prvenstva na kojima su igrali Brazilci nisu osvojili nijedan bod u deset utakmica i dvaput su osvojili posljednje, 24. mjesto. Prvu pobjedu nad jednom europskom reprezentacijom ostvarili su 1999. godine kada su u Egiptu pobijedili Makedoniju.

Rijetko su do danas pobjeđivali europske reprezentacije. Imaju skalp Crne Gore (2013.), Bjelorusije (2015.), Poljske (2017.), a na ovom turniru već su “sredili” Srbiju i Rusiju. Dvaput zaredom ispadali su u osmini finala za samo jedan pogodak, 2013. od Rusije (27:28) i 2015. od Hrvatske (25:26).

Najviše ih igra u Španjolskoj

Na Olimpijskim igrama igrali su pet puta,a najbolji plasman ostvarili su kao domaćini u Riju, 2016., kada su ispali u četvrtfinalu od Francuza. Dobro su nas upamtili u Pekingu 2008. godine kada ih je Hrvatska pobijedila sa 33:14. Na Panameričkim igrama imaju tri prva mjesta.

Što se tiče njihova rostera, puno igrača igra u europskim klubovima. Najviše u Španjolskoj gdje je najpoznatiji Dos Santos koji igra u Barceloni. Trojica dobrih su u Bukureštu (Texeira, Santos, Pozzer), ljevoruki Toledo igra u poljskoj Wisli, Chiuffa je u portugalskom Sportingu gdje brani naš Ašanin, a dosta ih ima u Francuskoj, najpoznatiji je Borges koji igra s našim Šebetićem u Tremblayu.

Izbornik je domaći trener Silva Washington, a dugo ih je trenirao Španjolac Jordi Ribera, današnji izbornik “furije”. Želja je rukometaša Brazila da jednog dana dostignu slavu rukometašica koje su postale svjetske prvakinje 2013. godine u Srbiji.

1/14

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije