Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počasni predsjednik MOO-a iznenađen viđenim na Draženovu trgu

Juan Antonio Samaranch: Draženov muzej je jedinstven u svijetu

kos-huan-txt.jpg
import
02.03.2007.
u 11:30

Juan Antonio Samaranch jučer je imao vrlo bogat program. Bio je gost hrvatskog premijera i predsjednika, a trebao je održati i veliku presicu i nazočiti Velikoj svečanosti hrvatskog sporta. No, najveće zadovoljstvo bio mu je posjet Muzejsko-memorijalnom centru Dražena Petrovića.

Obožavao sam Dražena
Ondje su ga dočekali Draženovi roditelji, Biserka i Jole, brat Aleksandar i predsjednik Draženove zaklade Stojko Vranković. Aco je vodio Samarancha od vitrine do vitrine i tumačio mu izloške na španjolskom. Ugledni gost strpljivo je slušao, a kada su zastali pred olimpijskom vitrinom zapitao je:
 - Koliko je Dražen osvojio olimpijskih medalja. Tri?
- Da, tri. Dvije kao igrač reprezentacije bivše SFRJ,  bronce u Los Angelesu i Seulu, te srebro s Hrvatskom u Barceloni - odgovorio je Aco.
 Kada su mu Biserka i Jole kazali da se najviše ponose vitrinom s visokim državnim priznanjima, Samaranch je skinuo svoju zlatnu značku i zataknuo je u postolje ordena MOO-a.
  - Vrlo sam impresioniran. Muzej je mnogo bolji nego što sam očekivao. Moram čestitati obitelji Petrović i svim ljudima koji su pomogli u nastajanju tog fantastičnog muzeja. To je najbolji način da se sjećamo Dražena Petrovića, koji je za mene bio najbolji svjetski košarkaš. Kao što znate, ja sam ga obožavao i zato smo mu napravili spomenik u Olimpijskom muzeju u Lausanni.

Nitko kao Zagreb
Na kraju nam je gospodin Samaranch, čovjek koji je obišao oko 190 zemalja, potvrdio ono što smo stidljivo nagađali.
 - Niti jedan grad na svijetu nema takav muzej. Postoje brojni sportski muzeji, ali muzej posvećen samo jednom sportašu vidio sam samo ovdje u Zagrebu.
 Obitelj Petrović darovala je Samaranchu Wilsonovu loptu s Draženovim potpisom, a kada su se opraštali Biserki Petrović potekle su suze.
 - Ja o Draženu ne mogu ni razgovarati a da ne zaplačem - kazao je na odlasku hrvatski član MOO-a Antun Vrdoljak.


Janica i Duje Laureati HOO-a

HOO-ove godišnje nagrade - sportaši: Janica Kostelić i Duje Draganja, djevojčad: odbojkašice, momčad: rukometaši, nade: Danijela Grgić i Petar Gorša, invalidski sport: Marija Iveković, promicatelj Hrvatske u svijetu: nogometna reprezentacija, trener: Ante Kostelić, fair-play: STK Obrtnička škola - Brod, posebno priznanje: Edo Pezzi, nagrada Matija Ljubek: BK Pula, Zdenko Jajčević, Zdenko Matešić, Slavko Podgorelec, Rato Tvrdić. (db)


Biserka Petrović: Tek sad mi je duša na mjestu

- Kada je Dražen poginuo Samaranch nas je pitao kako ćemo to izdržati i što može napraviti da pomogne. Meni je ovo službeno otvorenje, sad mi je tek duša na mjestu. Za dan-dva muzej će proraditi i za građanstvo, od 10 do 17 sati - kaže majka Biserka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije