Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAVI SU PRVACI

Joe Šimunić: Bjelica je postavio temelj šampionskog Dinama, ovaj naslov je i njegov

Bjelica
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/5
11.05.2021.
u 07:58

– Zoran Mamić i Damir Krznar nastavili su tamo gdje je Bjelica stao i obojica su odradila izvrstan posao – kaže Šimunić.

Dok Dinamo slavi 22. naslov prvaka, mi smo sezonu koja još traje analizirali s trojicom bivših nogometaša plavih, svom trojicom sa zajedničkim nazivnikom: “I ja sam bio prvak s Dinamom”.

Ivan Bošnjak, danas 42-godišnjak, s plavima je bio prvak u sezoni 2005./2006., kada je pod Kužeovim vodstvom bio prvi strijelac Hrvatske lige.

Što vas je najviše oduševilo u Dinamovoj sezoni?, pitali smo Bošnjaka.

– A odakle krenuti? Pa ova sezona je ona za kojom smo dugo žudjeli, da se Dinamo potvrdi kao europski klub, a on je to ostvario na vrhunski način. Sada napokon možemo reći da je Dinamo klub visoke europske razine i vrijednosti, a sve što je postigao ove sezone doista je top, top, top – kaže nekadašnji streloviti Dinamov krilni napadač.

Kako vam je izgledala Dinamova izvedba na travnjaku?

– Bilo je svega, i igranja na rezultat, zrelih, pametnih, jako odgovornih utakmica, a bilo je i atraktivnih ljepotica. Baš je to bilo kroz cijelu sezonu svega, za svačiju dušu. Vrhunac je bila utakmica s Tottenhamom, za koju nemam riječi kojima bih je opisao.

Konstanta forme fascinira

Jeste li se u kojemu trenutku sezone bili uplašili da bi Osijek mogao napraviti iskorak i preskočiti plave?

– U jednom trenutku takvo što moglo je “zamirisati”, ali zaista nisam pomislio da je to i moguće. Čim je Dinamo postao rasterećen europskih nastupa i fokusirao se samo na prvenstvo, bilo je jasno da tu utrku ne može izgubiti – kaže Bošnjak.

Tko vas je najviše iznenadio od igrača?

– Cijeli niz Dinamovih igrača napravio je goleme iskorake, teško mi ih je sve i nabrojiti. Meni je posebno drago da je oživio Majer, jer posjeduje golemi potencijal i samo ga je trebalo razbuditi i stati iza njega. Ademi je kolosalan vođa, bljeskove su imali Jakić i Oršić, a strašne stvari demonstrirao je Oršić.

Je li Petković podbacio s obzirom na slabiji golgeterski učinak?

– Eh, da sam u svoje vrijeme imao takvoga suigrača kao što je Petković pa s njim je užitak igrati! Nije on podbacio, Bruno je odrađivao fantastičan posao za momčad. On dobije zračni dvoboj ili se zagradi, pa majstorski podvali suigraču; ma njegova igra je i bez velikog golgeterskog učinka bila fantastična. I suigrači su i te kako profitirali od tog njegova majstorstva – zaključio je Ivan Bošnjak.

Mihael Mikić (41) s Dinamom je bio prvak čak šest puta između 1998. i 2008. godine. I on podcrtava ulogu Brune Petković u stvaranju ovoga rezultata.

– S Brunom i bez njega, to nije ista momčad. On je doista igrač koji radi razliku na terenu, jer je napadač ekstra klase – kaže Mikić, koji ipak u jednome drugome nogometašu Dinama vidi najboljega u sezoni:

– Za mene je najveće otkriće bio mali Gvardiol! On je, iako vrlo mlad, izvanredno odgovorio na sve zahtjeve, a pritom nije igrao na svojoj prirodnoj stoperskoj poziciji. Zapravo je to za njega i Dinamo čak bilo i bolje, jer on za stopera još uvijek ne posjeduje ono neophodno iskustvo, pa bih zapravo rekao da su ga “izmislivši” od njega lijevoga braniča Jošku pronašli idealnu poziciju. Nevjerojatno je koliko će Joško Gvardiol nedostajati Dinamu u sljedećoj sezoni. I da, ne zaboravimo, učinak Mislava Oršića bio je enorman.

Što vas je fasciniralo u Dinamovoj igri?

– Konstanta njihove forme, a to je zasluga izvanredne selekcije igrača koja je donijela Dinamu 22 podjednaka igrača. Dobro, nisu oni svi jednake kvalitete, ali nema tu velikih razlika, i Dinamo je sjajno rotirao igrače omogućujući im tako da nitko od njih ne bude premoren u tom ogromnom broju utakmica (52 do sada ove sezone, nap.a.), te da onda na terenu budu u svojim najboljim izdanjima. Usto, uočio sam kako Dinamo ima izvrsno ozračje, da između igrača vlada veliko međusobno povjerenje te da među njima nema zavisti, nego pomažu i bodre jedan drugoga. Tako Petković i Gavranović nikada nisu izgledali kao konkurenti, nego kao partneri kojima je uvijek na prvome mjestu bila dobrobit momčadi – naglašava Mikić.

Krznar mi nije iznenađenje

Dobro poznajete Damira Krznara, dugo ste zajedno igrali. Je li on kao trener za vas otkriće ove sezone?

– Krznar za mene nije otkriće jer se on za ovu ulogu pripremao deset godina. Pa vidjeli ste kako je momčad pod njegovim vodstvom reagirala u najtežim utakmicama. Damir je sudjelovao u dovođenju tih igrača, on ih poznaje u dušu i najbolje zna koliko tko od njih može. Krznar je zaslužio biti dugoročni Dinamov trenerski projekt – zaključio je Mihael Mikić.

Josip Šimunić (43), trostruki prvak s plavima (2012., 2013., 2014.), secirajući Dinamovu šampionsku sezonu, gleda i širu sliku od pukih brojki koje je Dinamo ostvario i dojma na travnjaku.

– Ovo nije samo velika i nadasve uspješna Dinamova sezona nego i cjelokupan iskorak hrvatskog klupskog nogometa. Naša liga postala je zaista izvrsna, ne samo zahvaljujući pojavi Dinamova konkurenta Osijeka, i gotovo sve utakmice nose naboj i visoku razinu kvalitete. Gledao sam sraz Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu i tako kvalitetnu, žustru, dinamičnu utakmicu nisam odavno vidio. Osijek je također pozitivno otkriće ove sezone, momčad koja je s Bjelicom na klupi stalno tjerala Dinamo da bude bolji – ističe Šimunić.

Ime Nenada Bjelice neizbježno je u kontekstu Dinamova uspjeha. Ima li on zasluga za rezultat plavih s obzirom na to da je vodio većinu njihovih igrača?

– Ma sto posto! Bjelica je postavio temelj ovoga šampionskog Dinama, koji je u međuvremenu još više sazrio, pa je ostvario i golemi iskorak u Europi. Zoran Mamić i Damir Krznar nastavili su tamo gdje je Bjelica stao i obojica su odradila izvrstan posao – dodaje Šimunić.

Tko je vaš “liebling” u Dinamovoj svlačionici?

– Srce te momčadi je kapetan Ademi, veliku potporu ima u fantastičnom Dominiku Livakoviću. Veseli me da će Dinamo uskoro, osim Livakovića, Petkovića i Oršića, imati još A reprezentativaca. Ivanušec i Majer idu tim pravcem – zaključio je Šimunić.

Podsjetimo, Dinamo je u ovoj sezoni izgubio tri utakmice u Prvoj HNL, a dvojica od trojice trenera koji su ga pobijedili, Rožman i Rendulić, uskoro su dobili otkaze. Treći je Bjelica.

>> Marko Milanović, sin predsjednika Zorana Milanovića, uspješan je hrvač. Pogledajte video

Ključne riječi

Komentara 11

KM
krasnodar.maric
08:40 11.05.2021.

I ne samo ovoga, nego i onih od prije njegovog dolaska, ja bih se usudio reć da ima svoje prste u onoj pobjedi Dinama nad Leedsom....💙🇭🇷💙

IS
istina00
08:27 11.05.2021.

smiješno, to je isto kao da kaže da je trener prije bjelice postavio temelj za bjeličine rezultate u dinamu! a ne zaboravimo i to da je bjelica u dinamu imao najboljeg igrača HNL-a Olma, a da mamić/krznar nisu imali takvu klasu nego su uspjeli stvoriti majera kojeg je bjelica uporno gurao u stranu i skoro natjerao na odlazak! također je bjelica imao i kadziora koji je bio najbolji asistent lige, imao je dilavera, gojaka itd. tako da tvrditi da je bjelica postavio temelj šampionskog dinama je u najmanju ruku promašeno jer ispada kao da je dinamu ovo prvi ili drugi naslov prvaka HNL-a, a ne već 22.-i!

BI
billynik
08:59 11.05.2021.

Koja teza, kad nisu uspjeli progurati Osijek do vrha sad treba obezvrijediti Mamića i Krznara i njihov rad, po toj logici zasluga ima i Miroslav Blažević.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije