Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBJAŠNJAVAMO PRAVILA

Jeste li znali? Hrvatska može na Euro čak i ako izgubi sve kvalifikacijske utakmice!

Hrvatska nogometna reprezentacija
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/5
07.06.2019.
u 11:00

Novi kvalifikacijski sustav Uefe koji je rezultirao zbunjenim reakcijama cijele nogometne zajednice omogućuje nam da, hipotetski gledano, izgubimo sve preostale utakmice u kvalifikacijama, a i dalje se plasiramo na Euro, kao i mnogim drugim reprezentacijama

Bilo nesnosnih vrućina ili ne, u subotu (15 sati) reprezentacija Hrvatske u Osijeku igra svoju treću kvalifikacijsku utakmicu za Euro 2020. Protivnik je reprezentacija Walesa, a izbornik Dalić rekao je da nema mjesta kiksu jer smo trenutačno četvrti u kvalifikacijskoj skupini E.

Međutim, takav nam scenarij prvi put u povijesti ne bi zatvorio sva vrata. Novi kvalifikacijski sustav Uefe koji je rezultirao zbunjenim reakcijama cijele nogometne zajednice omogućuje nam da, hipotetski gledano, izgubimo sve preostale utakmice u kvalifikacijama, a i dalje se plasiramo na Euro.

Naime, od pet ili šest momčadi iz skupina dvije najbolje prolaze na Euro. Poprilično jednostavno, zar ne? Kvalifikacije same kao takve više ne sadrže ni stresno dodatno doigravanje.

Borba za četiri mjesta

Međutim, nadoknađuje ju jedna nova vrsta doigravanja vezana za Ligu nacija, apsolutno nevezana za kvalifikacijski ciklus. Ovdje se situacija počinje komplicirati za sve reprezentacije, što su potvrdili mnogi nogometaši koji su na društvenim mrežama već izjavili da ni sami najbolje ne razumiju pravila kvalifikacija.

Nakon što prve dvije momčadi iz svake od deset skupina osiguraju od 20 od 24 mjesta na Euru, preostala četiri mjesta reprezentacije imat će priliku ugrabiti preko doigravanja koje je na rasporedu između 26. i 31. ožujka 2020.

Tamo će se naći šesnaest reprezentacija prema plasmanu u prvom izdanju Lige nacija. Preciznije, po četiri najbolje rangirane preostale reprezentacije iz svake jakosne skupine Lige nacija (A, B, C i D).

Za primjer, Gruzija koja je posljednja u kvalifikacijskoj skupini D te je bez bodova s gol-razlikom 0:3 nakon dvije utakmice već ima osiguran plasman u doigravanje jer su u svojoj jakosnoj skupini D Lige nacija bili prvi.

>>> Evo koliko vrijede hrvatski nogometaši

Navijamo za favorite

S naše strane gledano, ako se barem pet reprezentacija od osam koje su na ljestvici ispred Hrvatske (9.) u jakosnoj skupini A Lige nacija putem kvalifikacija plasiraju na Euro (što je izgledna opcija jer je riječ o favoritima svojih skupina), Hrvatska ima sigurnu šansu za Euro putem doigravanja protiv tri slabije reprezentacije, barem gledano po rankingu.

Da malo razjasnimo i dio odigravanja playoffa. Spomenutih šesnaest reprezentacija bit će ždrijebom po jakosnim skupinama Lige nacija raspoređene u četiri mala turnira u Final Four stilu, a svaki pobjednik turnira popunit će završna četiri mjesta na Euru.

Tako vatreni mogu biti posljednji u svojoj kvalifikacijskoj skupini, ali plasirati se na turnir krajem ožujka 2020. u kojem će ispred sebe na putu do Eura imati po jednu utakmicu protiv, recimo, Austrije i Finske.

Evo kako je izgledala jakosna skupini A Lige nacija.

Hrvatskoj je, dakle, važno da se pet reprezentacija ispred Vatrenih iz skupine A Lige nacija plasira na EURO kroz kvalifikacijske utakmice. Bude li tome tako, naći ćemo se među četiri najbolje rangirane preostale reprezentacije iz svake jakosne skupine Lige nacija (A, B, C i D) što nam jamči doigravanje.

1. Švicarska 9

2. Portugal 8

3. Nizozemska 7

4. Engleska 7

5. Belgija 9

6. Francuska 7

7. Španjolska 6

8. Italija 5

9. HRVATSKA 4

10. Poljska 2

11. Njemačka 2

12. Osland 0

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar lip_ko_nadan
lip_ko_nadan
12:29 07.06.2019.

Što se teže kvalificiramo to bolje prvenstvo odigramo !

HH
Hrvoje Hrk !!
13:40 07.06.2019.

Ja da ssm na njihovom mjestu , izgubio bi jer cemu pobjeda kad ovak i onak idemo na europsko, bez veze trčat, za koga

WO
Wolfić
12:10 07.06.2019.

Na šta smo spali, ako trebamo te opcije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije