Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VJEČNA TEMA

Vardar ne bi bio dvostruki prvak da nije regionalne lige

06.10.2019.
u 21:33

– Model ove regionalne rukometne lige može biti jako dobar „key study“ za eventualnu regionalnu nogometnu ligu koja je vječna tema u sportskoj javnosti – rekao je Jarić.

Iako je regionalna rukometna SEHA Gazprom liga svake godine od njenog pokretanja bilježila rast, 2019. je zapravo njena zlatna godina jer je osim širenja na ogromna tržišta Rusije i Kine stekla epitet jedne od najjačih u Europi i samim sastavom sudionika. Sama činjenica da u njoj sudjeluju posljednji finalisti Lige prvaka Vardar i Veszprem dovoljno govori o njenoj snazi koja je privukla i novog partnera – Sportsradar. Svjetsku kompaniju koja će imati nadzornu ulogu, a ima bogato iskustvo suradnje s brojnim sportskim savezima i organizacijama poput Fife, Uefe, EHF-a, Američkog nogometnog saveza, NFL-a, NHL-a, NBA te brojnih ragbijaških i kriket organizacija i natjecanja. Ugovor je potpisan na festivalu sporta u Poreču, u sportskoj dvorani Žatika.

Širenje na druga tržišta

Veliki sportski festival bio je prilika i za panel-diskusiju na temu „Koliko je regionalna rukometna liga podigla konkurentnost klubova koji u njoj sudjeluju“.

– Volim istaknuti da regionalna SEHA Gazprom liga nema alternativu na ovom našem prostoru koji smo mi ove godine dodatno proširili na daleka tržišta. Što nam je to donijelo? Otkrit ću vam samo jedan podatak. Prvu utakmicu kineskog kluba u našoj ligi pratilo je 700.000 ljudi što je nama do sada bio nezamisliv podatak – otkrio je Siniša Ostojić, direktor natjecanja.

Mnogi su uvjerenja: da nije pokrenuta ta liga, nikad skopski Vardar ne bi postao dvostruki prvak Europe. To je i lako dokazivo. Uz dužno poštovanje Makedoncima na entuzijazmu u rukometu, samo utakmice u vlastitoj nacionalnoj ligi ne bi bile dovoljna priprema za oglede s najvećim europskim suparnicima, a kamoli za pobjede nad njima. Pogotovo sa sastavom koji ni iz daleka nije bio najjači u Europi.

– Momčad Vardara je utakmicama protiv jakih klubova stekla iskustvo za dvoboje u Ligi prvaka, njima je jednostavno priprema za najjače momčadi u Europi značajno time ojačana – istaknuo je Božidar Đurković, član izvršnog odbora Europskog rukometnog saveza (EHF) i jedan od najzaslužnijih što je liga pokrenuta.

– U Srbiji je postala stvar prestiža plasirati se u SEHA ligu. Ove godine značajan je i porast broja gledatelja na utakmicama.

Tome je pogodovao i povratak u ligu tradicionalnih rukometnih sredina poput makedonske Bitole ili Šapca. Štoviše, klubove iz regije povukla je želja za kvalitetnim pariranjem pa je start lige donio i iznenađujuće rezultate novosadske Vojvodine.

O ozbiljnosti lige nešto je rekao i predstavnik Sportsradara Vladimir Jarić.

– Kad sam prvi put otišao na utakmicu SEHA lige u Beogradu, u vrijeme kad je još Partizan igrao, ostao sam šokiran kad sam shvatio da me nitko neće pustiti samo tako, već da mi je potrebna akreditacija. Još kad sam vidio koliko je ozbiljna organizacija utakmice s cijelim programom, nazvao sam glavne ljude iz Sportsradara i rekao im da imamo ozbiljnu ligu s kojom bi se trebalo povezati – rekao je Jarić.

Hrvatski klubovi mogu bolje

– Model ove regionalne rukometne lige može biti jako dobar „key study“ za eventualnu regionalnu nogometnu ligu koja je vječna tema u sportskoj javnosti – zaključio je Jarić.

Liga je u početku imala velike muke da se probije do TV ekrana, a sad ima 80 utakmica u HD rezoluciji po sezoni. I dovoljno je snažna da bude odskočna daska za vrhunske rezultate. Gdje su hrvatski predstavnici u svemu tome, a godinama su to već PPD Zagreb i Nexe? Sudjelovanje u ligi donijelo im je isto što i drugima, veći broj jakih utakmica kroz sezonu, mogućnost dovođenja i proučavanja igrača iz regije. Na temelju toga mogli bi ostvariti i bolje europske rezultate.

– Liga je dobra, ekipa koja radi u njoj je dobra, kao i klubovi te federacije koje su dobro prepoznale da bi bez takve lige rukomet u našim ligama bio u ozbiljnim problemima. Namjeravamo i dalje rasti – zaključio je Ostojić.

Ključne riječi

Komentara 20

Avatar sniper
sniper
21:48 06.10.2019.

vaterpolisti zvezde su najbolje okusili pozitivu regionalne lige u splitu, malo je huliganizma u sportu tako da bi to bio pravi pogodak. Oni koji zagovaraju ovu ligu neka placaju sami osiguranje utakmica i ponasanja navijaca, a ne porezni obveznici ovo samo jugonostalgicari mogu predlagat

IL
ilijan1a
21:46 06.10.2019.

Ni slučajno, samo Hrvatska nogometna liga i Europska takmičenja.

PR
prajdali100
21:53 06.10.2019.

Nema nogometne regionalne lige.Ni slučajno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije