Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I Srbi grade

Jedino smo mi nesposobni izgraditi nacionalni stadion

Hrvatska - Kosovo
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
05.09.2017.
u 13:07

Bandić je još 2004. rekao da mu građani mogu pljunuti u lice ako maksimirski stadion ne bude dovršen i natkriven do 2006.!

Bugarska, Rumunjska, Slovenija, Makedonija, Mađarska... Zemlje su to koje imaju životni standard sličan Hrvatskoj, no one su, za razliku od nas, u posljednjih deset godina izgradile nacionalne nogometne stadione.

Hrvatska, koja je u tom društvu uvjerljivo nogometno najuspješnija, svoj stadion još čeka, a dotad kockasti moraju igrati na maksimirskom ruglu, koje je svoj pun “sjaj” pokazalo na utakmici s Kosovom.

A komfor maksimirskog stadiona doslovno je takav da se nemate gdje ni pomokriti, a pada li kiša, zagarantirano vam je da ćete kući ići pokisli kao miš. Jer, eto, u 21. stoljeću Hrvatska ne može sagraditi nacionalni stadion s krovom.

Krov je jedino na dijelu donje sjeverne tribine te u ložama, gdje sjede političari koji već godinama obećavaju gradnju stadiona. Kada naša reprezentacija igra na velikim natjecanjima, najviši politički dužnosnici redovito se pojavljuju na utakmicama te onda govore da će reprezentativci uskoro dobiti stadion jer ga svojim igrama i prezentacijom države u svijetu zaslužuju. No očito to već godinama govore s figom u džepu.

Zapelo i s kampom Svetice

Europsko prvenstvo 2020. godine igrat će se na 13 stadiona, među ostalim i u Bukureštu i Budimpešti. Uz dobar položaj koji Davor Šuker ima u Uefi, kandidirati se sigurno mogla i Hrvatska, otkrio je to nedavno i Šuker. No jednostavno nismo imali što ponuditi jer na maksimirskom ruglu, starom Poljudu ili maloj Rujevici utakmice najvišeg ranga ne mogu se igrati.

– Sramota je da u 21. stoljeću igramo na ovakvom stadionu, u ovakvim uvjetima. Zaista je civilizacijsko pitanje da Hrvatska napokon dobije pravi stadion – poručio je izbornik Ante Čačić nakon utakmice s Kosovom.

I u pravu je Čačić, kao što je i u pravu Davor Šuker koji je rekao da je to stvar države, da HNS ne može sam sagraditi stadion.

Predsjednik Turske Erdoğan, u vrijeme dok je bio premijer (2003. – 2014.) osigurao je dvije milijarde eura za koje se sagradilo 20 stadiona u Turskoj. Doslovno svaki turski drugoligaš sada ima stadion koji je bolji od najboljeg hrvatskog.

Naravno, ne može se Hrvatska uspoređivati s bogatom Turskom, no možemo s Bugarskom i Rumunjskom koje su obnovile i sagradile nove stadione, ili s Mađarskom koja je 2014. za 40 milijuna eura izgradila prekrasnu Groupama Arenu u Budimpešti s kapacitetom od 23.000 sjedala, a sada je pri kraju izgradnja stadiona Ferenc Puskas, koji su 2016. potpuno srušili, a sada na istom mjestu grade novi. Primat će 68.000 navijača i sva će sjedala biti ispod krova.

Jedan stadion s krovom napravili su i Makedonci, za obnovu Arene Filipa II. utrošili su 32 milijuna eura, a na tom bombončiću od stadiona nedavno su ugostili finale europskog Superkupa između Real Madrida i Manchester Uniteda. I Slovenci imaju nacionalni stadion s krovom, u Stožicama, a obnovili su i Ljudski vrt u Mariboru.

A znate li tko jedino nema nacionalni stadion od zemalja u okruženju? Hrvatska i Srbija. Ali Srbija upravo počinje graditi stadion u Zemunu, koji će primati 50.000 navijača. Za razliku od Hrvata, Srbi imaju i odličan reprezentativni kamp u Novoj Pazovi, sa šest nogometnih terena, velikom sportskom dvoranom kojom se koriste i rukometaši i odbojkaši, ali i popratnim sadržajima: 25-metarskim bazenom, teretanom, ambulantom..., a sve je zaokruženo luksuznim hotelom s četiri zvjezdice koji ima 64 sobe.

Gradnju kampa većinom je financirala srpska država, baš kao što je i gradnju stadiona u Zemunu naredio predsjednik Aleksandar Vučić.

Kod nas pak nikako da krene ni gradnja kampa nogometne reprezentacije na Sveticama. HNS je preko Uefe osigurao 8,5 od potrebnih 12 milijuna eura, no zapelo je na papirima jer Grad Zagreb nikako da se dogovori s Crkvom, u čijem je vlasništvu dio zemljišta na Sveticama.

Bandićeva “obećanja”

Ali, gradonačelnik Bandić trenutačno ima “važnijeg” posla od osiguravanja normalnih uvjeta našoj nogometnoj reprezentaciji. Tito, ustaše, micanje ploča nažalost su za naše političare važnije teme od stadiona, kampa i nogometne reprezentacije. No političare bi zato na sljedećoj kišnoj utakmici trebalo izbaciti iz loža i poslati ih na tribine, da pokisnu do kože.

Onda bi možda shvatili da maksimirsko ruglo nije dostojno za utakmice nogometne reprezentacije. Eh, Bandić je još 2004. rekao da mu građani mogu pljunuti u lice ako maksimirski stadion ne bude dovršen i natkriven do 2006.!

Komentara 75

MA
Magnificus
13:35 05.09.2017.

sramotno je da HR nema reprezentativan stadion! sramotno je da je dinamo 10 godina za redom godinama igrao LP I EL, a gledatelji cijelo vrijeme sjedili na betonu i smrzavali se pod otvorenim nebom iz kojega je pljuštala kiša poo nezaštićenim gledateljima! i onda se čude da ljudi ne dolaze na utakmice! ovo je sramota najprije države i vlade HR, zatim grada zagreba i HNS-a! najprije treba izgraditi jedan novi stadion u zagrebu, a zatim još 3 - u splitu, osijeku rijeci ili postojeće stadione koji su tamo natkriti/obnviti/ napraviti dobre drenaže! lovu trebaju dati: država 1/3, grad 1/3 i HNS 1/3 za sve stadione! ispod tribina mogu biti hoteli, trgovine restorani itd. tako da oni daju prihode za održavanje stadiona! sve se lako riješi, samo volje nema, kod nas se godinama ratuje između partizana i ustaša umjesto da mladima pokažemo kako se i HR može ići naprijed, kako se i kod nas može gledati utakmica u normalnim uvjetima! može li??

PR
prajdali100
13:45 05.09.2017.

Jadne li drzave.Bijednici nesposobni.Idite u Makedoniju po pamet sram vas bilo.

JU
juma
13:22 05.09.2017.

Van iz grada! Maksimir i Svetice nisu dobra lokacija, sve je stisnuto, zaguseno i nepristupacno, a cijena gradnje upravo zbog takve lokacije visestruko veca. Svi novi nogometni stadioni ili kampovi grade se van grada u blizini prometnih cvorova, gdje je zemljiste relativno jeftino, parkiralista ima u izobilju i gdje ostali gradjani ne moraju zivjeti u opsadnom stanju kada je utakmica. No gospoda hoce biti u centru grada, pa sto kosta da kosta. Otuda i suluda ideja o kampu na Sveticama. Sto im primjerice Sesvete ili Velika Gorica, nisu dovoljno dobri?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije