Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSKLUZIVNO

Jean Claude Van Damme: Dolazim u Hrvatsku - učiti od Cro Copa!

ost-van-txt.jpg
import
10.03.2007.
u 15:31

Kako li se zavrtio taj prst sudbine. Svoje borilačke vještine Mirko Filipović prezentirat će u svojoj privatnoj dvorani čovjeku koji mu je kao klincu bio inspiracija. Jer upravo zbog Jean-Claude Van Dammea i njegovih uloga u akcijskim filmovima Mirko se počeo baviti borilačkim vještinama. Divio se njegovim udarcima nogom i dječački zaluđeno te spartanski uporno ponavljao udarce sanjajući o sportskoj slavi.
Danas kad je pak on dosegnuo status jednog od najboljih svjetskih gladijatora u slobodnoj borbi, Cro Cop svojom karizmom privlači čak i holywoodske zvijezde. Kad ga je nazvao američki Belgijac, junak mnogih akcijskih filmova, Mirko je zastao u nevjerici. No, gledao je toliko Van Dammeovih filmova da mu je glas bio dovoljna potvrda da nije u pitanju šala.

Telefonski razgovori
Kako je pak došlo do tog telefonskog kontakta junaka iz stvarnog i fiktivnog svijeta borilačkih vještina objasnio nam je Van Damme.
– Znam ja već dulje vrijeme tko je Cro Cop jer pratim borilačku scenu, ponajviše upravo onu na kojoj je on veliko ime. Uostalom, pratio sam ja Pride dok još on nije ni nastupao. No, na izravni kontakt ponukao me moj otac koji je, uoči neke od Prideovih priredbi, na televiziji vidio prilog o Mirku. Kaže mi tata: “Postoji jedan strašan borac koji nastupa u gaćicama s kockicama i koji je kao mladac u svojoj momačkoj sobi imao tvoj poster na zidu.” Godilo mi je da je šampion Pridea baš u meni pronašao inspiraciju za sav onaj spartanski rad koji je uslijedio.
Nakon što su izgradili komunikacijski most, Mirko i Jean-Claude često se čuju. Nekad i više puta na dan. Vrlo često razgovaraju o njegovu sljedećem filmu u kojem si je Van Damme već zacrtao i Mirka.
– Imam za Mirka primjerenu ulogu u filmu o pionirima ultimate fighta. On će biti moj vozač u crnom odijelu, s kapom i sunčanim naočalama. Ha, ha, ha... Šalim se. On bi u filmu bio šampion i ostao bi nepobijeđen. Upravo sada pišemo njegovu ulogu, dodajemo filmu njegov lik. U istom bi filmu trebali nastupiti i Prideov poluteškaški prvak Mauricio Shogun Rua, sjajni K-1 borac Jerome LeBanner, ali i veliki Mirkov konkurent, Prideov teškaški prvak Fjodor Jemjeljanjenko. To bi trebao biti za slobodnu borbu isto ono što je “Razjareni Bik” s DeNirom za profesionalni boks. Najveći svih vremena. Moram to napraviti prije odlaska s filmske scene.

Rival sa Staloneom
O svemu tome bit će detaljnijeg govora između njih dvojice kad se prvi put uskoro sretnu u Zagrebu. Nakon zajedničkih treninga u kojima, priznaje Van Damme, slavni gost želi i ponešto naučiti od najjačeg Hrvata, ali će mu ponuditi i koji savjet iz svog bogatog iskustva i tehničkog savršenstva izvođenja udaraca.
– U Zagreb dolazim učiti od Cro Copa jer ja mogu više naučiti od njega nego on od mene. Zapravo ne znam čemu bih ja njega mogao naučiti, no moram proniknuti u tajnu tako savršenog lijevog mavashi gerija, odnosno kružnog udarca nogom u glavu. Mirko ima sjajan osjećaj za distancu, za pripremu tog udarca. No, ne zaboravite, on je za teškaša vrlo brz i u udaranju šakama. A usto je i borac iznimne tjelesne snage. Bez obzira na to što nogom udara savršeno, vjerujem da, s obzirom na gipkost koju ima, može biti još ubojitiji.
Van Damme u Zagrebu želi vidjeti i gdje je on u odnosu na borca iz stvarnog svijeta, a ne onoga filmskog.
– Otkako me Mirko pozvao k sebi u Zagreb, a pozvao me najbolji borac svijeta, treniram više nego obično. A obično treniram tri puta tjedno. U njegovoj dvorani moram izgledati dobro. Za mene je to kao da ću sresti Busha, a tih tjedan dana u Zagrebu izgledat će kao da sam sedam dana u Bijeloj Kući. Zapravo, ja bih kod Mirka volio ostati najmanje sedam dana, no tko zna, možda će me se zasititi pa će me poslati kući prije. Ha, ha...
Za bivšeg NBA košarkaša Dennisa Rodmana, s kojim je zajedno glumio u filmu Double Team, kaže da je sjajan momak, ali i da je glupo to što se nije vratio na parket. Jean-Claude se dobro poznaje s najpopularnijim glumcima akcijskih filmova, Sylvesterom Staloneom, Arnoldom Schwarzzeneggerom i Chuckom Norrisom, ali ni s jednim od njih nije blizak prijatelj.
– Stalone i ja smo kao Cro Cop i Fjodor. Teško je doći do toga da dva velika suparnika u poslu budu i dobri prijatelji. No, tko zna, budu li zajedno glumili u mom filmu, možda se Mirko i Fjodor na koncu sprijatelje.

Tandem šaljivaca
Za vrijeme razgovora Van Damme se često zafrkavao. Poznavajući Mirka, dobro će se slagati jer obojica su šaljivci.
– Žurim se na farbanje kose jer ako me Mirko vidi sijedog, neće biti sretan. Ako ga pak nokautiram u 23. sekundi, drugi će reći da ga je sredio ostarjeli borac. Ha, ha... Dakako, šalim se. No, ozbiljan sam kad vam kažem da sam u svojim filmovima slabiji nego u stvarnosti. Ha, ha, ha...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije