Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aco Petrović

Ja ne podivljam sam od sebe, a još me 'peče' Bilanov otkaz

16.08.2017.
u 21:20

– Moramo biti svjesni što nam donosi obrana za nokaut-utakmice. U takvim dvobojima rijetko tko zabije 15 trica ili ima iznimno visok postotak šut

Neposredno nakon četvrte ovoljetne pobjede, 79:74 protiv Ukrajine, izabranici Aleksandra Petrovića razbježali su se kao rakova djeca. Iz Opatije svatko je odjurio na svoju stranu kako bi što bolje iskoristili svaki sat trodnevne stanke uoči nastavka priprema za Eurobasket.

– Kod igrača je potreba za predahom velika jer ne možete ih na takvom intenzitetu držati bez odmora. Ne postoji nijedna reprezentacija koja usred priprema nema “break” pa su po igrače došli roditelji, supruge, djevojke, prijatelji... Predah će dobro doći i meni da sredim misli prije udarnog dijela priprema i definiranja forme. Čini mi se da je dobra stvar što ćemo do početka Eurobasketa odigrati još samo dvije utakmice kako bismo se zaželjeli onih koje nas čekaju na prvenstvu – kazao je Petrović koji nam nije htio sakriti određenu dozu nezadovoljstva.

Hrvatska je izborila četiri pobjede (Francuska, Litva, Slovenija, Ukrajina), osvojila dva turnira, a izbornik nije posve sretan. Zašto?

– Malo me poremetila ozljeda Roka Ukića jer ne mogu postaviti konture igre u kojoj Roko drži poziciju prvog razigravača, a Popović mu je ispomoć. Osim toga, ne mogu se ne prisjetiti nepromišljena poteza i otkaza centra Mire Bilana jer on je profil tijela i igrača koji nam treba. Paradoksalno je da smo mi prvu pravu kvalitetnu obranu protiv Ukrajine odigrali tek u sedam minuta posljednje četvrtine, a to je ono na čemu smo gradili uspjeh prošle sezone. Razlog je tome još uvijek nedovoljna tjelesna sprema onih koji moraju braniti “pick and roll” napade suparnika, ponajprije visoki igrači.

Ustvrdio je Aco i da je obrana zasad, u energetskom smislu, na 65 posto.

– Moramo biti svjesni što nam donosi obrana za nokaut-utakmice. U takvim dvobojima rijetko tko zabije 15 trica ili ima iznimno visok postotak šuta. Obrana je ta koja te, ako i odigraš loše, drži u takvoj utakmici. Zasad u obrani još malo kalkuliramo sa snagom, što se događa kada niste potpuno tjelesno spremni.

To što neke druge reprezentacije ovog trenutka izgledaju tjelesno spremnije Aco objašnjava ovako:

– Jedino smo mi i Francuzi krenuli 1. kolovoza, i tu nije bilo nikakve prijevare, a svi ostali su krenuli 20 i nekog srpnja. Ne znam jesu li oni svoje NBA igrače skrivali po šumama i gorama, no osjeti se da su spremniji od nas. Doduše, s obzirom na veliku pauzu, Šarić i Bogdanović su u dobrom stanju, a žalim što Bender nije iskoristio Opatiju za stjecanje samopouzdanja jer je ispadao zbog pet prekršaja. Premda ima 216 cm, kod njega nećemo inzistirati da igra leđima košu, no on mora više sudjelovati u napadačkom skoku.

Spominjao je Petrović proteklih dana kako je boravak Opatiji malo otupio koncentraciju njegovih izabranika.

– To je nešto što ne mora biti loše, jer morate igračima dati i malo oduška, no meni je u startu bilo jasno, a igračima je postalo jasno da, ako želimo napraviti ozbiljne stvari, moramo se zatvoriti u izolaciju. Na način na koji smo to činili lani kada smo cijele pripreme proveli u Svetom Martinu, uz kraći izlet u Novigrad.

Premda je riječ o pripremnim utakmicama, Petrović je svaku vodio kao da je natjecateljska. Štoviše, prilično bi temperamentno reagirao na svaku sumnjivu sudačku odluku što bi ga na Eurobasketu moglo skupo stajati.

– Ne mogu i ne želim se mijenjati u svojoj 59. godini, a moje ponašanje je refleks na ono što se događa na terenu. Ne podivljam ja sam od sebe.

Kakvo je ozračje oko reprezentacije ovo ljeto? Čini se da se, nastavno na sjajno olimpijsko ljeto, sada od Hrvatske više očekuje.

– Ja živim u apsolutnoj izolaciji, na relaciji hotel – dvorana, i takve stvari ne dolaze do mene. Eurobasket je teže igrati nego Olimpijske igre. Možda te čeka manje stresa u skupini, ako si dobar defenzivno, no onda dolazi veliki stres za svih 16 trenera, svih 16 nacionalnih saveza, a čak 12 među njima nada se da će se naći u zoni za medalju. Za takvo što moraš dobiti dvije nokaut-utakmice, a onaj tko ne zna što su nokaut utakmice ne zna koliki je to stres. 

Komentara 5

Avatar Diavolo
Diavolo
09:04 17.08.2017.

Postoje problemi , ali vjerujem.da ce ih jedan dio biti rijesen na.pripremama u Sv Martinu

Avatar links
links
06:49 17.08.2017.

Konture koje igre nemozes postaviti?? One u kojoj je cilj dobaciti loptu Saricu ili Bogdanovicu pa sta bog da??

BM
branko.mihalic1
14:36 17.08.2017.

niti je bilo igrac a kamoli trener inače pogledajte kakve napadaje ima na odluke sudaca nije bas čist u glavi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije