Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 200
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ARGENTINSKI STRUČNJAK

Izjava Nenada Bjelice stara 7 godina bila je pravo proročanstvo: Nekima sam bio smiješan!

Nenad Bjelica i Pep Guardiola
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
13.03.2020.
u 15:33

Da, prgav je i kao trener, pa i bezobrazan. Svaka mu čast na rezultatu, ali nedopustivo je da se na terenu dvaput hvata za međunožje i pokazuje ga navijačima Liverpoola, da pljuje na travnjaku. Zaslužio je veselje, ali trener bi se morao znati i ponašati

Diego Simeone na klupi je madridskog Atletica već devetu sezonu, osvojio je s tim klubom niz trofeja iako je, objektivno, njegova momčad u svim tim sezonama bila manje kvalitetna od Reala i Barcelone. No, Simeone je donio naslov prvaka Španjolske, osvojio je Kup i Superkup te po dvaput Europsku ligu i Europski superkup.

Skidao je Simeone velike skalpove, kako klupske tako i trenerske. Mogao je upisati novi “zarez” na svom pobjedničkom pojasu, iz Lige prvaka izbacio je Liverpool, aktualnog europskog prvaka, a zacijelo mu nije baš teško palo što je slavio pobjedu nad svojim kolegom Jürgenom Kloppom.

Treniraju 30% više od drugih

Bila je to dramatična utakmica u kojoj se Atletico uglavnom branio, kojeg je spašavao vratar Jan Oblak, ali onda je u produžetku sa tri pogotka španjolska momčad otišla kući slaveći.

Nije taj poraz dobro sjeo Kloppu, nije mu sjela ni igra Atletica.

– Slušajte, svjestan sam da ću sada ispasti loš gubitnik, ali ne mogu ne reći da mi nije jasno zašto Atletico s tako kvalitetnim igračima tako igra?! Sa svim svojim svjetskim klasama, mogao bi igrati normalno, a oni umjesto toga stoje duboko u svojoj polovici i čekaju kontru – govorio je trener detroniziranih europskih prvaka i dodao:

– Moji su dečki igrali svjetski protiv svjetske momčadi... Koja se branila u dvije linije sa po četvoricom igrača. I bila je u pravu, pobijedila nas je, izbacila i na tome joj čestitam. Ali kad vidim igrače kao što su Koke, Saul, Llorente... Njihova bi momčad trebala igrati pravi nogomet, a ne samo na kontre.

Nije Klopp u pravu, pa kako je onda od takve momčadi dobio tri komada u pola sata produžetka, četiri gola u dvije utakmice?

Valjda Simeone zna kako sa svojim igračima može igrati, dovoljno je pametan da ne izađe otvorenoga garda na Liverpool jer bi tako u svakoj utakmici primio par komada. Vjerujemo da je većini ljepše gledati kako igra Liverpool od onoga što nudi Atletico, ali nogometni oportunizam Diega Simeonea sasvim je razumljiv.

Dinamov trener Nenad Bjelica često je govorio o Simeoneu, znao je gledati i njegove treninge.

– Hm, sad bih ga trebao hvaliti, a izbacio je Liverpool uz puno sreće – rekao je Bjelica ne želeći više medijski istupati jer je pod kaznom.

No, Bjelica nam je više puta govorio o Simeoneu, bio je i u Atleticovu kampu i iznio zanimljiv zaključak.

– Igrači Atletica treniraju neuobičajeno puno. Klubovi poput Reala, Barcelone ili Bayerna sigurno treniraju manjim intenzitetom, tu nema spora. Atletico godišnje odigra jako puno utakmica, no uvijek djeluje svježe. Diego Simeone igrače pametno dozira, svaki slobodan dan kvalitetno koristi kako bi ih pripremio za nove napore. Igrači Atletica treniraju 20-30 posto više i time kompenziraju nedostatak kvalitete – ustvrdio je svojedobno Bjelica.

Diego Simeone proglašen je najboljim svjetskim trenerom u sezoni 2015./2016. No, najboljim ga je još 2013. proglasio Nenad Bjelica.

– Nakon te moje izjave o Simeoneu 2013. godine, nekima sam bio smiješan, ali pokazalo se da sam bio u pravu. Dugo pratim Simeoneov rad, on je trenerski genijalac koji od malo napravi jako puno. Uspio je stvoriti igru u kojoj je svih 11 nogometaša potpuno u funkciji momčadi. Red, rad i disciplina su mu na prvome mjestu, sve polaže u grupu, a ne u pojedinca. Kod njega je zabranjeno da se netko izdigne iznad momčadi – govorio je Bjelica za Večernji list, a te 2013. Atletico je igrao protiv bečke Austrije koju je vodio Bjelica.

Nastavio igračku filozofiju

– Izgubili smo s 0:3 i 0:4, nismo im mogli ništa – rekao je tada Bjelica i dodao:

– Uopće ga nisam volio kao igrača. Bio je jako prgav, često je udarao igrače na zemlji, provocirao, tukao se. Bio je jako neugodan za protivnika, ali sjajan za suigrače. Svoju igračku filozofiju prenio je i u trenerski posao, pa se njegovi igrači nikoga ne boje.

Da, prgav je i kao trener, pa i bezobrazan. Svaka mu čast na rezultatu, ali nedopustivo je da se na terenu dvaput hvata za međunožje i pokazuje ga navijačima Liverpoola, da pljuje na travnjaku. Zaslužio je veselje, ali trener bi se morao znati i ponašati. Doduše, navijači Atletica to mu sigurno neće zamjeriti, na kraju će se pamtiti da je bio bolji od aktualnog, no sada je jasno već uskoro bivšeg europskog prvaka.

>>> Pogledajte izjave igrača i Nenada Bjelice nakon derbija na Poljudu

Ključne riječi

Komentara 1

ER
EroK
18:30 13.03.2020.

Dobar članak, što se ne događa često u ovom novinama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije