Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S režan napadamo medalju

Izbornik Stipe Bralić: Ova ekipa ima sve, a djevojke su inteligentne i talentirane

Stipe Bralić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
05.12.2019.
u 16:25

– Plasman na OI u Londonu je sigurno najveći uspjeh naše ženske košarke. Plasirali smo se među 12 najboljih svjetskih reprezentacija, točnije na 9. mjesto na OI, iako smo tada bili tek na 56. mjestu Fibine ljestvice ženskih reprezentacija – kaže Stipe Bralić.

Nije bilo lako preuzeti potpuno podmlađenu seniorsku reprezentaciju Hrvatske nakon odlaska mnogih poznatih i međunarodno afirmiranih košarkašica. Međutim, svjestan da se ta smjena generacija kad-tad mora dogoditi, Stipe Bralić odvažio se još jednom preuzeti hrvatske seniorke i povesti ih u borbu za povratak na europsku pozornicu. Već prvi njegovi potezi kojima je, mirno i staloženo, kakav je inače na klupi, posložio reprezentaciju, pokazali su da je riječ o istinskom znalcu. Svakoj je igračici dodijelio prirodnu poziciju na kojoj će svojim znanjem i sposobnošću Hrvatskoj pridonijeti najviše i ti su potezi urodili međusobnim povjerenjem, samopouzdanjem i vjerom da ova nova generacija može napraviti rezultate kojih nije bilo u posljednjih 4-5 godina i koji su žensku seniorsku Hrvatsku bacili u košarkaški zapećak europske košarke.

Međutim, utakmice ove nove Bralićeve Hrvatske u Latviji, koju su pobijedili 83:65, te pobjeda u Zaboku protiv iznimno jake Njemačke 93:86, najzornije potvrđuje da se stvari mijenjaju nabolje.

A kako izbornik ocjenjuje nastup reprezentacije u prvom krugu kvalifikacija za EuroBasket 2021.

– Odlično smo otvorili kvalifikacije s dvije vrijedne pobjede – vani protiv jake Latvije, koja ima nekoliko igračica s velikom minutažom u Euroligi, pred punom dvoranom u vrućoj atmosferi i doma protiv Njemačke u teškoj i zahtjevnoj utakmici. Za razliku od nas, koji smo imali težak put i utakmicu u Latviji, Njemice su se kod kuće mirno pripremale za nas odradivši lakši trening protiv Makedonije i stigle u Zabok pola dana prije nas. Kada znamo da smo imali samo dva dana treninga prije utakmice i okupili potpuno novu reprezentaciju, bez Antonije Sandrić, nositeljice igre iz prošlog ciklusa i Marije Režan, jedine naše euroligaške igračice, uspjeh je tim važniji.

Nije bilo lako preuzeti reprezentaciju u doba smjene generacija. Mnoge djevojke, kojima ste bili izbornik i trener, nestale su s reprezentativnog košarkaškog radara?

– Da, napravili smo gotovo preko noći smjenu generacije, većinu igračica nisam do sada imao prilike trenirati, neke sam upoznao na ljetnim pripremama, a od igračica koje sam vodio na OI u Londonu tu je igrala jedino Iva Brkić, bivša Ciglar.

Kakva je ova današnja Hrvatska i nedostaje li joj još ponešto da bude među najboljim europskim reprezentacijama?

Reprezentacija je vrlo mlada i talentirana, igračice su iznimno potentne, vrlo brze na vanjskim pozicijama – sjajna Dojkić pa Slonjšak, Periša, sve djevojke od 22-23 godine. Na visokim pozicijama tek nešto starije Begić koja je jedna od najboljih europskih četvorki, Tikvić, Miletić, Cvitković, Premasunac – sve cure koje su visoke, a trče poput krila i bekova, čine odličan kostur za budućnost uz malo iskusnije Mašic i Miloglav i, naravno, Brkić. Tu su naravno i najmlađe – izuzetno brza Petrak i dobra šuterica Silov. Usuđujem se reći da uz Režan, ako riješi probleme s koljenom, ova ekipa s pravom može napasti medalju na Europskom prvenstvu. Tu su još i vrlo kvalitetne Džankić, Dedić i još dosta mladih vrlo perspektivnih kao Erjavec, Lazić, Katavić, Vukšić, Mühl, tako da mislim da nas čeka puno bolja i svijetla budućnost.

Kako danas s odmakom gledate na London 2012. i Olimpijadu? Ipak je to sportski vrh?

– Plasman na OI u Londonu je sigurno najveći uspjeh naše ženske košarke. Plasirali smo se među 12 najboljih svjetskih reprezentacija, točnije na 9. mjesto na OI, iako smo tada bili tek na 56. mjestu Fibine ljestvice ženskih reprezentacija. U kvalifikacijama smo izbacili Italiju i Belgiju, na Europskom prvenstvu u izravnim dvobojima Španjolsku, najbolju europsku reprezentaciju. Zatim Grčku, Latviju, domaćina Poljsku, a na predolimpijskom turniru Južnu Koreju i Kanadu, dvije ekipe iz top 10 s Fibine ljestvice. Otvaranje OI protiv dream-teama reprezentacije SAD-a pred 16.000 gledatelja i tri četvrtine egal utakmice je sigurno najsvjetliji trenutak hrvatske ženske košarke do sada.

Vjerujete li da će ova Hrvatska izboriti Europsko prvenstvo nakon briljantno odrađenog prvog kruga?

– Blizu smo ostvarenja plasmana na EP, iako imamo odigrati još četiri utakmice. Šteta što se kvalifikacije nastavljaju tek za godinu dana.

Uspjeli ste jednu iznimno mladu reprezentaciju posložiti u kratkom vremenu i postići odlične rezultate. Čemu najviše trebamo zahvaliti?

– Da, uspjeli smo se posložiti u 2-3 dana treninga, igrali smo brzo i jednostavno, cure su vrlo talentirane i inteligentne i zaista je izgledalo kao da smo bili na pripremama najmanje mjesec dana.

Što znači propustiti dva europska prvenstva, što se Hrvatskoj dogodilo i što znači sudjelovati na EP-u? I za igračice i za trenere i za Hrvatsku?

– Veliki je hendikep kada ne nastupamo na EP-u jer tada nismo u fokusu ni u izlogu. Istina, dosta naših cura igra vani, ali nažalost ne u top klubovima, osim Režan u Euroligi, te Dojkić, Periše i Citković u Eurokupu. Ostale cure igraju u ekipama koje ne igraju europska natjecanja, iako to po kvaliteti i talentu zaslužuju kao i kvalitetnije klubove. Nakon nastupa na Olimpijadi, recimo, sve igračice išle su igrati u top europske klubove, čak i one koje nisu igrale za reprezentaciju jer su zbog odličnog rezultata naše igračice bile “u modi“.

Drugi krug je tek koncem sljedeće godine. Smatrate li da je dovoljno pobijediti Latviju da budemo sigurni za Eurobasket 2021.?

– Za plasman na Europsko prvenstvo potrebne su nam dvije pobjede protiv Makedonije i još jedna protiv Njemačke ili Latvije. Da, teoretski i pobjeda nad Latvijom od 1 poena bila bi vjerojatno dovoljna za biti među najboljih 5 drugoplasiranih jer se utakmice protiv najlošije ekipe brišu.

Što mislite o boljoj afirmaciji hrvatske ženske košarke? Mediji malo pišu o njoj, jesu li potrebni uspjesi da ženske košarke bude više u medijima?

– Da, mediji potpuno zapostavljaju žensku košarku i tako je dovode u podređenu i tešku situaciju. Namjerno ili ne, ne znam, ali vani je situacija potpuno drugačija. Zato su i pune dvorane i visoki ugovori, u mnogim zemljama ženska košarka je doista popularna.

Stipe Bralić vodi reprezentativke koje su uglavnom u inozemnim klubovima. Ima li i on ambicija jednog dana otići negdje van kao trener?

– Da, i nedavno sam imao kontakte s dva europska kluba ali sam želio dovršiti posao u Šibeniku i ispoštovati ugovor. Mislim da je realna situacija da dogodine promijenim sredinu... – zaključio je Stipe Bralić.

Ključne riječi

Komentara 1

CH
che99
15:18 06.12.2019.

ovaj sport je smiješan ali je Bralić dobar trener... trebao bi se oprobati u pravoj, muškoj košarci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije