Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI TJEDNIK MAX!

Izbornica Iva Majoli nije uspjela stvoriti pozitivno ozračje u reprezentaciji

Iva Majoli
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
18.02.2016.
u 08:45

Niti najveći pesimisti nisu mogli predvidjeti da će nas taj zagrebački poraz iz travnja 2008. gurnuti u bunar Euroafričke zone iz kojega se niti nakon osam godina nećemo uspjeti izvući.

Sportski tjednik Max osvrnuo se u novom broju na još jedan neuspjeh hrvatske ženske teniske reprezentacije.

Bio je travanj godine 2008. kada je hrvatska Fed kup reprezentacija u zagrebačkom Sportskom domu izgubila dvoboj sa Srbijom, predvođenom Anom Ivanović i Jelenom Janković. Za nas su igrale Jelena Kostanić-Tošić, Nika Ožegović, Ana Vrljić i Sanda Mamić. Rezultat je bio 2:3, no Srpkinje su brzo došle do nedostižnih 3:0 i tek je tada njihov ondašnji kapetan Dean Vraneš priliku pružio igračicama s klupe.

Nikad u najjačem sastavu

Samo šest godina prije toga Hrvatska se, pod vodstvom Gorana Prpića, našla među osam najboljih reprezentacija svijeta. U travnju 2002. naše su mušketirke (predvođene Ivom Majoli i Jelenom Kostanić) pobijedile Češku sa 3:2 i ušle u četvrtfinale Svjetske skupine, što je naš najveći uspjeh u ženskom tenisu. U srpnju iste godine zaustavile su ih Austrijanke pobijedivši ih sa 4:1.

Niti najveći pesimisti nisu mogli predvidjeti da će nas taj zagrebački poraz iz travnja 2008. gurnuti u bunar Euroafričke zone iz kojega se niti nakon osam godina nećemo uspjeti izvući. Tri godine pokušavao nas je izvaditi Prpić, a od 2012., pet godina, njegova učenica iz igračkih dana Iva Majoli.

Naslušali smo se u tom razdoblju raznoraznih obećanja i najava da je “došlo vrijeme da učinimo korak naprijed”, ali umjesto prodora u Svjetsku skupinu, ostajali smo u zoni. Samo su se gradovi organizatori turnira mijenjali, ali ne prečesto. Tallin (2009.), pa Lisabon (2010.), Eilat u Izraelu (2011., 2012. i 2013.), Budimpešta (2014. i 2015.), pa opet Eilat (2016.).

Naizgled ne stojimo loše, i u ovom trenutku imamo tri igračice među prvih 110 na svijetu, ali što to vrijedi. Na zonsko natjecanje gotovo nikad ne odemo u najjačem sastavu. Ove su godine nedostajale naša najbolje plasirana igračica (68. na svijetu) Mirjana Lučić Baroni (koja očito više nije zainteresirana za igranje u nacionalnoj selekciji), ali i Donna Vekić (105.), Jana Fett (148.) i Petra Martić (162.). Posljednje dvije su se opravdale ozljedama, a Donna da je izvan forme, pa nije htjela “štetiti” nacionalnoj vrsti.

Očito je da ozračje u reprezentaciji nije najbolje, ali o tome ne žele javno govoriti niti izbornica Iva Majoli niti bilo tko iz Hrvatskoga teniskog saveza (predsjednik je Franjo Luković). Uobičajeno se čeka nekakva analiza, nakon koje se obično ništa ne dogodi.

Horvat: Problemi i u Savezu

– Velika je šteta što naša ženska vrsta godinama tavori u zoni. Imamo veliki potencijal, ali to nije dovoljno, ako neće igrati najbolje, ako ozračje nije dobro i ako nema timskog duha – smatra Branimir Horvat koji je i sam jedne godine bio izbornik ženske reprezentacije.

Bilo je to 1994., prije toga je Horvat bio pomoćnik Sabrine Goleš, a nakon toga je reprezentaciju preuzeo Vjeran Friščić koji ju je vodio do 1999. godine. Nakon jednogodišnjeg eksperimenta sa Sašom Hiršzonom, došao je Prpić, a ostalo se zna. No, Horvat kaže da nema izborničkih ambicija.

– Mislio sam da je Iva Majoli pravi izbor, ali ne ide nam. No, to nije pitanje samo izbornice, često su problemi i u Savezu. Žao mi je da naše igračice nerijetko izbjegavaju reprezentaciju. Svjestan sam da je to s njihove strane jedno odricanje, da gube tjedan, a često i dva, ali s druge strane, igrate za svoju zemlju... To bi trebala biti čast i obveza, a nastupi u reprezentaciji mogu i pomoći nekoj igračici da vrati poljuljano samopouzdanje, pa da joj krene i na turnirskim nastupima – napomenuo je Horvat koji je kao direktor turnira izgubio Zagreb Indoors (preselio u Sofiju), ali sad priprema novu Istarsku rivijeru.

A naša Fed kup vrsta? Uvijek postoji nada da će se nešto promijeniti, da će Donna i Ana konačno stabilizirati svoju igru, da će im se u Top 100 pridružiti i Jana Fett, da će na vrata reprezentacije uskoro pokucati i 17-godišnja Nina Alibalić te da će Savez učiniti nešto da sve njih zadrži na okupu. No, ako HTS ostane gluh, lijepih stvari bit će manje, a povećat će se opasnost da nakon Ajle Tomljanović ostanemo bez još koje nadarene igračice.

>>Hrvatski teniski savez je znao za našeg suca upletenog u namještanje mečeva

Komentara 1

Avatar links
links
08:54 18.02.2016.

pa Majoli se ne može o sebi brinuti a ne da vodi klinke, nadjite ozbiljnog, stabilnog trenera i osobu a ne ovu posvudušu u bankrotu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije