Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRASLI U NJEMAČKOM DUHU

Iz Njemačke doselili u Hrvatsku, evo što kažu o našem mentalitetu i ritualu ispijanja kave

Iranci
Foto: Instagram
1/6
26.12.2020.
u 08:00

- Hrvati su opušteni i to je velika prednost. Ne želim kazati da je njemački strogi mentalitet loša stvar, naprotiv. Možda bi spoj hrvatskog i njemačkog mentaliteta bio idealan

Ako pitate Dariusa (23) i Dawouda Jalinousa (21), Koprivnica nije tako daleko od Irana. Ovaj bratski tandem, koji trenutačno nogomet igra u Rudešu, s Koprivnicom veže Tomislav Stipić, trener Slavena Belupa. On im je, naime, svojedobno bio trener u omladinskoj školi u Ingolstadtu. U Njemačkoj je počela njihova nogometna priča, a već gotovo pola godine Darius i Dawoud su u klubu sa zagrebačkog zapada.

- Lijepo nam je u Zagrebu i Hrvatskoj. Sviđa mi se mentalitet i hrvatska kultura života. Rudeš je ambiciozna sredina i Mario Carević radi dobar posao. Odlično nas motivira, a naša forma dovoljno govori - počeo je Darius koji igra na poziciji veznog igrača. 

Dawoud, lijevi bočni, imao je nešto drugačiji put. Igrao je i u Augsburgu, jedan dio omladinske škole prošao u Salzburgu, a onda preko slovenskog drugoligaša Brda, došao u Rudeš

- Ma bio sam jedno vrijeme i u Osijeku. Tamo nisam imao dobra iskustva jer sam imao problema s registracijom. Ubilježio sam jedan nastup. Nije bilo dobro, pa sam otišao u Sloveniju. Tamo sam želio vratiti samopouzdanje. Logičan put je bio da s bratom dođem u Rudeš - ističe Dawoud. 

Darius smatra da će im Druga HNL biti dovoljan podražaj za igrački razvoj.     

 - Druga liga napreduje. Ima dosta dobrih igrača u klubovima kao što su Hajduk, Osijek, Dinamo... Ima puno igrača koji su, poput nas, gladni uspjeha.. Druga hrvatska liga brža je od slovenske, bolja u taktičkom i tehničkom smislu. Čini mi se da je tu dobro ozračje za naš igrački razvoj i stjecanje samopouzdanja. Želimo se razvijati i napredovati što je više moguće. Trenutačno smo na sedmom mjestu, no nadamo se borbi za naslov - optimističan je Darius. 

- Najvažnije je da igramo što više utakmica. Rudeš ima jako dobru momčad koja može puno više od trenutačne pozicije. A nekakav sljedeći cilj bio bi nam igranje u Prvoj hrvatskoj ligi - ističe Dawoud. 

Braća Jalinuous, naravno, prate i Prvu HNL. A za koga navijaju, Dinamo, Hajduk, Osijek, Rijeku...?

- Iskreno, niti za jedna od navedenih klubova. Navijamo za Slaven Belupo jer smo prijateljski vezani za njihova trenera Tomislava Stipića. A on je i jedan od razloga zbog kojih smo došli u Hrvatskoj. O Stipiću imamo jako dobro mišljenje. On je odličan trener, jako je talentiran i želimo mu da uspije u Koprivnici - kaže Darius.  

Čemu se Jalinousovi nadaju u hrvatskom nogometu?

- Vjerujemo da se možemo nametnuti. Hrvatska liga je dosta praćena, a mi smo dovoljno gladni uspjeha i želimo se nametnuti što prije - kaže Dawoud. 

Iranci podrijetlom, odrastali su u njemačkom duhu... Koliko je bilo teško prilagoditi se na hrvatske standarde?

- Volimo slobodu kojoj teže Hrvati. Sviđaju nam se ovi rituali ispijanja kava, Hrvati su opušteni i to je velika prednost. Ne želim kazati da je njemački strogi mentalitet loša stvar, naprotiv. Možda bi spoj hrvatskog i njemačkog mentaliteta bio idealan - ističe Darius. 

A u nogometnom smislu, što više preferiraju?

- To je njemačka filozofija igre koja se zasniva na zajedništvu i poštivanju taktike. To je najvažnije u nogometu. Naravno, ne možete zanijekati talent na koji se oslanjaju Hrvati. Pa imate igrače kao što su Luka Modrić ili Ivan Rakitić, to je svjetski vrh. Tomislav Stipić puno nam je pričao o Hrvatskoj. Mi živimo u Bavarskoj, tu Ivica Olić ima status legende, tako da su naše veze s Hrvatskom jako duge. Uostalom, znamo i onu teoriju o iranskom podrijetlu Hrvata - kaže Darius. 

Kakve su veze s domovinom njihovih roditelja?

- U Iranu imamo veliku obitelj, no tamo nismo bili zbog niza okolnosti. No, povezani smo u emotivnom smislu. U Iranu postoje internetske platforme koje prate i nas. Oni nas promoviraju, jer se nadaju da bismo mogli zaigrati za njihovu reprezentaciju. Jedna takva internetska stranica ima preko 100 tisuća fanova - kaže Dawoud.

Koliko su zapravo daleko od igranja za Iran?

- Za nas nikada nije bilo dvojbe želimo li igrati za Iran. Uostalom, bilo bi to ispunjenje svih snova našeg oca. Reprezentaciju u Iranu jako emotivno prate, nešto slično kao što Hrvati prate svoju nacionalnu vrstu - zaključio je Dawoud. 

>> Pogledajte i Večernji podcast s Nenadom Šoštarićem

Ključne riječi

Komentara 16

JA
JanezIQ45
11:04 26.12.2020.

Tele koje se oteli u autogarazi nikad nece biti auto vec tele! Tako i ova dva simpaticna momka. Oni su Iranci s Njemackom putovnicom! Kraj price!!

KP
konzervativni_preporod
14:02 26.12.2020.

"Njemački strogi mentalitet" a biraju globalističke degenerike na vlast.. prosječni nijemac više ne može sa obitelji prošetati navečer bez straha za goli život i hoće li ga iza ugla zaskočiti i ubiti pobješnjeli afrikanac ili arapin

Avatar BOSNAROSNA
BOSNAROSNA
14:44 26.12.2020.

ljepo je kad neko misli o Hrvatskoj sta misli ali u prinicipu nije bitno , bitno je sta ljudi koji zive u toj zemlji misle i uvjek treba drzati na mislima da kako svaki covjek je prica za sebe takoo i drzava moramo ocuvati ono sto smo mi HRVATI ma sta drugi mislili o nama... ne pisati po nasoj tradiciji i kulturi nesmijemo to izgubiti i postati SVJETSKI DRONOVI KOJIE CE SVE PRODAT ZA 100 EURA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije