Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MISLAV ORŠIĆ

Iz Kustošije u Inter prešao je za 90.000 kuna, a sada vrijedi 5,5 milijuna eura

20.09.2019.
u 09:49

S 12 godina nogometni ga je put odveo do Kustošije, koja je u to doba imala poznatu školu nogometa. Zanimljivo je da je tamo trenirao sa Šitumom, koji je danas također u Dinamu

Nakon velike i sjajne pobjede Dinama nad Atalantom u Ligi prvaka (4:0) u gradu podno Sljemena, ali i puno, puno šire, svi samo govore o Mislavu Oršiću (26), trostrukom strijelcu.

Kao dijete, jer s roditeljima i dvije sestre živio je u zagrebačkom kvarti Srednjaci, prve nogometne korake napravio je u poznatoj Grabi. Poslije se obitelj preselila u Špansko, a Mislav je i dalje dolazio trenirati u Grabi.

>> Pogledajte kako je Dinamo stigao do pobjede protiv Atalante

S 12 godina nogometni ga je put odveo do Kustošije, koja je u to doba imala poznatu školu nogometa. Zanimljivo je da je tamo trenirao sa Šitumom, koji je danas također u Dinamu.

Njegov talent prvi su prepoznali u zaprešićkom Interu te još kao dijete doveli u svoje redove iz Kustošije.

Perković ga uveo u seniore

– U to sam vrijeme bio trener kadeta i, kada bih imao slobodnog vremena, obilazio bih zagrebačke travnjake u potrazi za talentima. I tako sam u Kustošiji primijetio omalenog, krhkog dječaka koji se svojim igrama isticao od drugih. Cijelu tu sezonu gledao sam Kustošiju. Na kraju sezone tražio sam sastanak s njegovim roditeljima. I pitao sam pred njima Mislava bi li želio igrati u Prvoj kadetskoj ligi za Inter. Dečko uopće nije razmišljao, samo me pitao kad je trening – otkrio je Jakov Jozinović, danas tajnik škole nogometa Intera iz Zaprešića.

Kustošija je itekako imala koristi od tog prelaska jer je od Intera dobila 90.000 kuna kada je Mislav potpisao svoj prvi profesionalni ugovor.

– Mislav je rođen krajem prosinca pa je uvijek igrao s puno starijim dečkima. No, nije se nikoga bojao. Ulazio je u duele s fizički jačim dječacima i uopće mu nije bilo bitno igra li protiv Hajduka, Dinama, Šibenika ili Osijeka. Uvijek je davao sto posto. Imao je samopouzdanja – rekao je Jozinović.

U prvu momčad Intera uveo ga je Borimir Perković, u sezoni 2009./2010. kada je Mislav imao samo 17 godina.

>> Pogledajte galeriju s utakmice Dinamo - Atalanta

1/22

– U vrijeme prije nego što ću sjesti na klupu Intera bio sam bez angažmana pa sam vikendom gledao jako puno utakmica kadeta. Tamo sam i primijetio Mislava, koji se isticao među svojim vršnjacima. Kada sam postao trener Intera, poveo sam ga na pripreme i priključio prvoj momčadi. Jasno, u to vrijeme nije bio u početnoj postavi jer je bio premlad, a u napadu su tada igrali Bule, Gulić i Sivonjić – prisjetio se Borimir Perković, danas trener Varaždina.

Oršić je debitirao u HNL-u te sezone, i to u susretu protiv Dinama u Zaprešiću. Bilo je to 12. rujna 2009. godine. Ušao je u igru kod 0:1 i pogodio vratnicu. Na kraju je ostalo 1:0 za Dinamo. Tko bi tada rekao da će taj klinac biti zvijezda Dinama u Ligi prvaka...

Već sljedeće sezone bio je u početnoj postavi Intera. Svoj prvi pogodak u HNL-u postigao je na Poljudu protiv Hajduka.

– Mislava sam najčešće koristio kao igrača koji je stajao iza dva napadača. Mogao je igrati sve pozicije u napadu – istaknuo je Perković.

Nakon što ga je dvije sezone u Interu trenirao Borimir Perković, brigu o njemu preuzeo je Ilija Lončarević, koji je sjeo na klupu Zaprešićana. Borimir je otišao u Saudijsku Arabiju, zajedno sa Zlatkom Dalićem.

– Trenirao sam Oršića gotovo dvije sezone. Kakav je bio onda, takav je i danas, no sada je fizički puno moćniji. U ono vrijeme teško se nosio sa starijim, iskusnijim fizički jačim igračima. I s tako malo godina, koliko je imao kada sam ga trenirao, pokazivao je veliki talent. Danas je puno hrabriji, moćniji, iskusniji i precizniji – kaže Lončarević.

Jak napad, a ispali iz lige

Kao mladić nikad nije radio probleme...

– Ni slučajno. Trenirao sam jako puno 18-godišnjaka, ali on mi je ostao u sjećanju kao divan dečko koji nikad nije radio probleme. Trenirao je s guštom, volio je učiti. Jednom riječju, bio je dečko za primjer – rekao je Lončarević.

Nakon što se u klub, poslije Saudijske Arabije, vratio Borimir Perković, zatekao je neka znana lica, među njima i Oršića. U toj sezoni Oršić je bio najbolji strijelac Intera. Postigao 12 pogodaka. Ali...

– U napadu su igrali Ante Budimir i Mislav Oršić. Prvi je danas u Mallorci, drugi u Dinamu. I ispali smo iz lige. Zanimljivo, zar ne – rekao je Branko Laljak, direktor NK-a Inter.

Nakon četiri sezone u Zaprešiću bilo je puno ponuda na adresu Oršića (Torino, Lazio, Crystal Palace, Hajduk), završio je u Speziji. Pa u Rijeci, Celju, Južnoj Koreji i na kraju – u Dinamu.

>> Pogledajte kako je bilo u Dinamovoj fan zoni

Ključne riječi

Komentara 5

SA
SI aka SI
10:14 20.09.2019.

Oršić, Petković, prije njih Modrić, Ćorluka, Dudu - svi su prošli sve stepenice razvoja i težim putem došli do prve momčadi, ali kad su jednom u nju upali, postali su nezamijenjivi i napravili prave karijere. Jedina iznimka je Pjaca kojeg su sputale teške ozlijede, a bio je predodređen da postane fantastičan igrač. Novinski napuhane zvijezde koje su sa 16-17 proglašavane hrvatskim Messijima, novim Bobanima, za koje su menadžeri govorili da su bolji od Modrića u tim godinama, kojima je bilo ispod časti odigrati dvije sezone u Dinamu, a kamoli ići na posudbu- svi su bili pohlepni, nerealni i propali. Kranjčar je bio novi Boban dok je Modrić igrao u Zrinjskom. Ćorić je bio bolji i od Bobana dok je Pjaca igrao u Lokomotivi. Halilović je bio hrvatski Messi dok se Oršić potucao po Kini. Obrazac je jasan

DU
Deleted user
10:19 20.09.2019.

Kustošija nije nekad imala dobru školu nogometa nego i sad ima.Odmah iza Dinama i Nk Zagreba.

DU
Deleted user
11:21 20.09.2019.

..kad se proda svi će dobit pinku od Tresnjevke do Kustošije i intera..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije