Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA - NIZOZEMSKA

Skelin: Nisam ni sanjao da ću se vratiti u Nizozemsku i to kao izbornik

Hrvatska košarkaška reprezentacija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/13
24.11.2017.
u 15:03

– Dečki su pokazali puno entuzijazma uz veliku energiju na treningu. Ne možemo očekivati taktičku perfekciju jer tek postavljamo neke principe, no jako sam zadovoljan njihovim pristupom, borbenošću i ozbiljnošću.

U zemlju u kojoj je osvojio svoj prvi naslov prvaka države (2014. s Groningenom) 44-godišnji hrvatski košarkaški trener Ivica Skelin vraća se u neočekivanoj ulozi. Kao izbornik seniorske reprezentacije svoje zemlje.

– Kada sam prije tri godine odlazio iz Nizozemske, nisam mislio da ću se ikada vratiti, a posebno ne kao hrvatski izbornik.

Nervoza tek na dan utakmice

Treneru, koji je trojici prijašnjih izbornika bio pomoćnik (Vranković, Repeša, Petrović), večerašnja utakmica u Almereu (20 sati, HTV 2, Sportklub) bit će premijera u ulozi glavnog trenera nacionalne vrste. Hvata li ga zbog toga debitantska nervoza?

– U danima uoči utakmice nije, no na sam dan utakmice vjerojatno će se i to dogoditi. No bio sam puno puta u nervozi, hvatala je mene startna groznica i kada sam imao nepune 32 godine i kada sam zasjeo na klupu Splita koji sam uvijek htio trenirati i tada mi je stvarno bilo teško. Ipak, ovo je daleko najveća odgovornost koju sam dosad u trenerskoj karijeri preuzeo pa sam usredotočen da sa svojim asistentima Velićem, Krstićem i Oreškovićem od igrača izvučemo maksimum.

Hrvatska košarkaška reprezentacija
1/13

Kako su njegovi izabranici upijali novo gradivo novog izbornika?

– Dečki su pokazali puno entuzijazma uz veliku energiju na treningu. Ne možemo očekivati taktičku perfekciju jer tek postavljamo neke principe, no jako sam zadovoljan njihovim pristupom, borbenošću i ozbiljnošću. Svi oni generacijski su blizu, većina njih zna se zbog igranja za mlađe selekcije i svi su željni dokazivanja. Osim toga, među njima nema i kvalitativnih razlika kakvih je možda dosad bilo.

Poželjno je da svaka momčad ima igrača poput Bogdanovića ili Šarića koji klasom može sam riješiti utakmicu, na što Skelin kaže:

– Takvog nemamo. Takvi su u NBA ligi. No mi računamo na zajedništvo. Moramo u reketu tražiti Bilana i Planinića, imamo i dvije četvorke koje mogu igrati leđima košu. Od mlađih, prije svega od Božića, očekujem da potvrdi dobre igre iz Zadra, baš kao i od Krušlina u Cedevitinu dresu.

Efes ucjenjuje Simona

A novi kapetan Filip Krušlin nada se pak sljedećem:

– S obzirom na to da nemamo zvijezdu, taj manjak ekstrakvalitete može nas više skupiti. Budući da smo prvi put na okupu, mi ni sami ne znamo gdje smo, no ako svi damo što uistinu možemo, imamo se pravo nadati dobrome. Svi su jako željni igranja za Hrvatsku i trenirali smo s velikim žarom. Od svih nas možda bi Bilan mogao biti naša prednost.

Žarku želju da igra za Hrvatsku imao je i Simon, no njega protiv Italije vjerojatno neće biti jer ga njegov euroligaški klub Efes ucjenjuje potpisivanjem dokumenta u kojem pristaje da klub raskine ugovor na njegovu štetu ako se ozlijedi igrajući za reprezentaciju.

– Igračeva želja i dalje je ista jer on je još prije mjesec dana pristao igrati. Meni je najvažnije da sam osjetio tu želju jer on je još i tada mogao reći da mu klub brani, a ja mu sada ne mogu reći da dođe bez obzira na to što klub o tome mislio. Jer on svoj profesionalni ugovor nema s reprezentacijom, a okolnosti su vrlo nepovoljne za reprezentativne igrače u euroligaškim klubovima. Nadam se da će i ljudi iz Saveza o ovome nešto reći – kazao je Skelin. 

Oranje prijeti! 

Teške su okolnosti sustigle hrvatsku košarku kada moramo toliko strahovati oko ishoda večerašnje kvalifikacijske utakmice za SP u Kini 2019. Uostalom, čak je i predsjednik Stručnog savjeta HKS-a Dino Rađa izjavio da Hrvatska u nizozemski Almere ide na derbi, a novi kapetan Krušlin svoju se momčad u tom susretu ne usudi nazvati favoritom.

Nizozemce već četiri godine vodi Anton „Toon“ Van Helfteren, izbornik i između 1993. I 1997, a hrvatski mu kolega Skelin ističe:

– Nizozemska ima izrazito brze i neugodne bekove, pomalo nepredvidive, koji mogu pogoditi pet trica zaredom, ali i sve od toga promašiti. Svi centri su im visoki, neugodni, čvrsti, dok im četvorke nisu šuterske, ali čine sve pomalo. U obrani igraju usko, a u napadu insistiraju na kontri i brzom picku. Glavni pokretač svih napada im je Charlon Kloof, igrač španjolske Murcije, koji je prodoran igrač i ako mu dozvolimo da ulazi u dubinu naše obrane to bismo mogli skupo platiti.

Da se to ne događa, pobrinuti bi se trebao kapetan Filip Krušlin, naš ponajbolji defenzivac.

– Kloofa znamo iz ABA lige, prošle je sezone igrao za MZT. S obzirom na to da su im bekovi agresivni i da vole brzu košarku, mi moramo kontrolirati ritam utakmice da bi imali izgleda za pozitivan ishod.

Nizozemci su Eurobasket 2015. završili kao 21., a prije toga ih na europskim prvenstvima nije bilo 26 godina. Točnije od Zagreba 1989. kada su Petrovič, Kukoč, Rađa, Divac i društvo suvereno osvojili zlato. Tada su tulipani među osam reprezentacija završnice bili osmi.

Komentara 1

Avatar links
links
08:44 27.11.2017.

nismo ni mi!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije