Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karatski EP

Ivan i Anđelo Kvesić u subotu za broncu

Ivan Kvesić
Foto: Josip Regović/PIXSELL
28.03.2019.
u 22:54

Imam konačnu potvrdu zlata sa Svjetskog prvenstva. Zbilja sam imao težak ždrijeb sa suparnicima koji mi nikako ne odgovaraju - rekao je aktualni svjetski prvak i europski doprvak iz Novog Sada u poluteškoj kategoriji

Braća Kvesić u subotu će se boriti za brončanu medalju u poluteškoj, odnosno teškoj kategoriji na 54. EP-u u karateu, koje se održava u španjolskom gradu Guadalajari. Ivan je u 1. kolu bio slobodan, u nastavku je uslijedio dvoboj s finalistom iz Madrida s prošlog SP-a koji tada nije odigran zbog ozljede ukrajinskog natjecatelja. Zbog toga je Ivanu posebno stalo pobijediti Valerija Čobotara u meču 2. kola Guadalajare u čemu je i uspio, ostvarivši pobjedu s 3-1. 

"Imam konačnu potvrdu zlata sa Svjetskog prvenstva. Zbilja sam imao težak ždrijeb sa suparnicima koji mi nikako ne odgovaraju", rekao je aktualni svjetski prvak i europski vice-prvak iz Novog Sada u kategoriji do 84 kg, ali time i učvrstio važnu prednost ispred ukrajinskog natjecatelja u borbi za Olimpijske igre u Tokiju. Međutim, u Guadalajari uspješnu seriju nastavio je pobjedama protiv Merisa Muhovića iz BiH s 3-0, te Makedonca Berata Jakupija 2-0, protivnicima od kojih je u posljednje vrijeme znao i gubiti. U polufinalu ga je međutim zaustavio Bjelorus Anton Isakau s minimalnih 1-0, a s njim je pak imao četiri pobjede u isto toliko dosadašnjih susreta. 

"U subotu treba dati sve od sebe i uzeti tu broncu. Svaka medalja je vrijedna", naglasio je Ivan Kvesić, kojeg u završnom susretu za brončano odličje očekuje Francuz Farouk Abdesellem

Ivan Kvesić
1/8

Protivnik Anđela Kvesića u borbi za broncu bit će Gruzijac Gogita Arkania. Samo su četiri sekunde dijelile Anđela Kvesića od polufinala kategorije + 84 kg. I on je na startu bio slobodan, potom je uzvratio Rusu Aleksanderu Pšenicinu koji je poveo, ali na kraju izgubio 4-2. U nastavku Anđelo je svladao i Portugalca Filipea Reisa s 1-0. U četvrtzavršnici Srbin Slobodan Bitević poveo je 1-0, Anđelo preokrenuo i poveo 2-1. Time je Bitević izgubio prednost osvojenog boda u slučaju neodlučenog ishoda, odlučilo bi sudačko preglasavanje.

Međutim, Kvesić je zaustavio sve napade srpskog predstavnika, i dalje vodio 2-1, a u završnim sekundama obojica natjecatelja imali su po tri opomene i stigli na prag diskvalifikacije. U tim trenucima naš natjecatelj nesvjesno je izašao s tatamija i diskvalifikacijom je Bitević izborio polufinale. Poslije i finale, pa je Anđelo vrlo ozbiljno shvatio večernji repasaž. 

"Imao sam sve u svojim rukama, nažalost četiri sekunde prije kraja napravio sam pogrešku... Večeras bi trebalo to nadoknaditi u repasažu", razočaran je nakon još jednog nesretnog četvrtfinalnog poraza bio Anđelo Kvesić. Večer je međutim bila nešto sasvim drugačije. Mudro i strpljivo Anđelo je gradio put do pobjede. Jedan bod bio je iznimno vrijedan u okršaju s Norvežaninom Ismailom Bellemkhannateom (1-0). 

Boran Berak ostao je nadomak medalji u kategoriji do 67 kg. Na startu je bio slobodan, potom uvjerljiv nad Nizozemcem Idarom Wederfoortom 5-2 i Davidom Kuhnom 4-1, ali je Nijemac u posljednjoj sekundi zaradio i diskvalifikaciju zbog četvrte opomene. Nakon 1-1 protiv Crnogorca Marija Hodžića u četvrtfinalu, Berak je četvrtfinalni dvoboj izgubio sudačkim preglasavanjem 5-0, a potom i minimalno u repasažu sa znatno iskusnijim Mađarom Martialom Yvesom Tadissijem 3-2. 

"Kakve sam samo šanse propustio", sa suzama u očima kratko je komentirao Berak. 

Od ostalih naših najbliže medalji bila je Alessandra Hasani u kategoriji do 55 kg. Dva puta je na prednost prvog osvojenog boda eliminirala Grkinju Elli Arapoglou, te Talijanku Lorenu Busu (1-1), a onda je uslijedio potpuno neočekivani četvrtfinalni poraz u susretu u kojem je bila favorit protiv predstavnice Škotske Amy Conell (0-2). 

Ana Marija Bujas-Čelan (+68 kg) izgubila je od Ukrajinke Anastazije Stepaško 2-0. U posljednjim trenucima polufinala Stepaško je izgubila, a naša karatistica zbog toga nije dobila novu prigodu u repasažu.

Dino Povrženić (-60 kg) pobijedio je Šveđanina Farida Ahmadija 1-0 (u posljednjim trenucima diskvalifikacija zbog četvrte opomene), a potom poraz od Crnogorca Nenada Dulovića s 2-0. 

Još više neočekivan je bio poraz Enesa Garibovića na statu natjecanja u kategoriji do 75 kg. Nakon što je bio slobodan u 1. kolu, izgubio je od malo poznatog Litavca Remigijusa Jurgilaitisa 4-3. 

Kod djevojaka Ana Lenard (-61 kg) s Francuskinjom Gwendolline Phillipe završila je dvoboj bez bodova (0-0), a sudačkim preglasavanjem 5-0 u konačnici ostala bez nastavka turnira. Ines Grdenić (-50 kg) izgubila je od Talijanke Lallo Viole s 3-0, a Sadea Bećirović (-68 kg) ispala od Ruskinje Viktorije Isaeve s 2-0. 

U pojedinačnim katama turnir se održao prema novom sustavu bodovanja, bez dosadašnjih zastavica, odnosno sudačkih odluka na taj način. Tomislav Stolar na kraju - 15, ispao je u osmini finala, a Vlatka Kiuk zabilježila je 21. mjesto. 

Drugog natjecateljskog dana slijede ekipna natjecanja u katama i borbama u obje konkurencije. Ukupno sudjeluje više od petsto seniora iz 51 zemlje, a EP u Španjolskoj traje do nedjelje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije