Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fed kup

Iva Majoli već šest godina bez puta u elitu

Tennis - 2015 Aegon Open Nottingham - Day Eight - Nottingham Tennis CentreTeenager Ana Konjuh during the Elena Baltacha Trohpy during the Aegon Open Nottingham tournamentBarrington Coombs Photo: Press Association/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
13.02.2017.
u 07:34

Znali smo prijašnjih godina izbornici Ivi Majoli, koja je vodila reprezentaciju u šest od ovih devet zonskih godina (preostale tri pripadaju Goranu Prpiću), zamjeriti nepozivanje ove ili one igračice, preveliku tolerantnost prema otkazima..., no ove je godine naizgled sve bilo u redu

Hrvatska Fed kup reprezentacija već devet godina tavori u Euro-afričkoj zoni i nikako da se vrati u Svjetsku skupinu. Nikako ni da dođe do (travanjskih) kvalifikacija za najelitniji razred. Niti ove godine, na turniru Prve skupine u Tallinnu, naše tenisačice nisu uspjele proći zonski filtar...

Nije ponovila Charleston

Znali smo prijašnjih godina izbornici Ivi Majoli, koja je vodila reprezentaciju u šest od ovih devet zonskih godina (preostale tri pripadaju Goranu Prpiću), zamjeriti nepozivanje ove ili one igračice, preveliku tolerantnost prema otkazima..., no ove je godine naizgled sve bilo u redu. Imali smo u sastavu dvije najbolje igračice u singlu Anu Konjuh i Donnu Vekić (Mirjana Lučić-Baroni se očito oprostila od reprezentacije), kao i najbolju igračicu u parovima Dariju Jurak. Iz tabora reprezentacije odašiljani su signali o sjajnom ozračju, stigli smo na koračić od cilja (samo nas je set dijelio od pobjede nad Britankama), ali opet nismo prošli.

- Na žalost, nismo se uspjele kvalificirati u kvalifikacije za Svjetsku skupinu. Ana, Darija, Tena (Lukas) i ja borile smo se do posljednjeg poena. Mi smo jedna od najmlađih ekipa i vjerujem da ćemo sljedeće godine biti spremne za ulazak u Svjetsku skupinu - poručila je Donna Vekić, koja u presudnom meču nije uspjela pobijediti Heather Watson, iako je istu suparnicu dobila u Charlestonu 2015. godine.

Nije nas mazila ni sreća, za suparnika smo dobili daleko najjaču reprezentaciju: Britanke je predvodila Johanna Konta, 10. tenisačica svijeta. Drugi polufinalni par bio je puno lakši: u njemu je Srbija (s neiskusnim igračicama Jorović i Stojanović) pobijedila Poljsku (bez sestara Radwanski) s 2:1 i otišla u kvalifikacije.

- Znali smo i prije da je sustav natjecanja prilično težak, nije lako probiti se iz zone. Naše su igračice pokazale da se mogu nositi i s boljima od sebe, ali i drugi imaju svoje planove i ambicije, ovaj put smo naišli na jake Britanke. Možda bi se trebalo više potruditi oko profiliranja para, jer on vidimo često odlučuje - kaže Branimir Horvat, bivši izbornik naše ženske reprezentacije.

Uigravati Konjuh i Jurak ili Dariji pridodati neku mlađu igračicu koja ima predispozicije za parove, primjerice 17-godišnju Leu Bošković?

- Ima smisla i jedno i drugo. No, par bi svakako morao biti uigraniji, cure koje ga igraju morale bi odigrati nekoliko mečeva zajedno, da naviknu jedna na drugu - preporučuje Horvat.

Čekamo i povratak Martić

Ostaje nam da budemo strpljivi, vrijeme radi za nas. Hrvatska će rasti s rastom Ane i Donne, a tu su i još neke druge mlade cure poput Jane Fett i Tene Lukas. Očekujemo i povratak nešto iskusnije Petre Martić...

Nadamo se da je Ana angažiranjem Željka Krajana napokon na dulji rok riješila pitanje trenera. Varaždinac je 2009. godine doveo Ruskinju Dinaru Safinu do prvog mjesta na WTA listi, a 2014. Slovakinju Dominiku Cibulkovu do 15. (kad su počeli suradnju, dvije godine prije, bila je 47.), dakle izbornik muške reprezentacije zna posao.

Iako će suradnja Konjuh i Krajana službeno započeti na američkoj turneji, u ožujku, Anin otac Mario kaže da će malo zajedno raditi već nakon Anina povratka s turnira u Dubaiju. A u SAD-u Ana je prijavila tri turnira: Indian Wells, Miami i Charleston.

>>Donna Vekić: Dečki iz Davisova kupa kao inspiracija

Komentara 2

Avatar Tom Tornado
Tom Tornado
19:28 14.02.2017.

Samo dalje radit,trenirat i borit se i Majoli neka ostane izbornica ...Sretno!!!

NJ
njofra51
13:52 17.02.2017.

Ajmo Iva, samo dalje tako nastaviti! Stvarno si sve posložila, najbolje što si mogla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije