Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobile dozvolu

Iranke razgrabile ulaznice: 'Ne mogu vjerovati da sam na stadionu, prošlo je 40 godina'

Iranske navijačice
Foto: DPA/Pixsell
1/5
11.10.2019.
u 08:36

Iranke su jučer pohrlile na nogometni stadion u Teheranu nakon što je Fifa zaprijetila da će suspendirati Iran iz kvalifikacija za SP u Kataru 2022. jer je pristup tribinama dopuštao samo muškarcima

Ljubiteljice nogometa u Iranu jučer su dosanjale svoj san i prvi put nakon Islamske revolucije 1979. mogle su nazočiti nogometnoj utakmici svoje nacionalne vrste. Iranke nisu smjele ulaziti na nogometne i druge stadione 40 godina jer su to zabranili iranski vjerski poglavari tvrdeći da ih se mora zaštititi od muškog ozračja na utakmicama.

Iranke su jučer pohrlile na nogometni stadion u Teheranu nakon što je Fifa zaprijetila da će suspendirati Iran iz kvalifikacija za SP u Kataru 2022. jer je pristup tribinama dopuštao samo muškarcima. Ta je prijetnja bila dovoljna da vlasti u Teheranu dopuste ženama ulazak na stadion. Utakmica Iran – Kambodža prva je koju su mogle gledati.

Težak put koji su Iranke prošle da bi izborile pristup na stadione nije prošao bez tragedija. Sahar Hodajari umrla je prošli mjesec nakon što se zapalila ispred zgrade suda strahujući da će završiti u zatvoru jer je bila na nogometnoj utakmici. Prozvana “Blue Girl” po bojama kluba Esteghlal za koji je navijala, prošle je godine bila pritvorena nakon što je pokušala ući na stadion odjevena kao muškarac. Njezina smrt izazvala je velike kritike javnosti i mnogi su zatražili da Fifa Iranu zabrani sudjelovanje na natjecanjima.

Zabrana pristupa ženama na stadione nije bila propisana zakonom, ali ju je šerijatska policija strogo provodila. Iranke su samo u rijetkim slučajevima smjele ući na stadione. Dvadesetak probranih Iranki bilo je nazočno u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. U listopadu je čak stotinu pažljivo odabranih Iranki ušlo na stadion Azadi na prijateljsku utakmicu s Bolivijom. Ali već dan poslije državni tužitelj upozorio je da se to ne smije ponoviti jer bi “dovelo do grijeha”.

“Ženske ulaznice” za utakmicu koju je Iran dobio s čak 14:0 rasprodane su za pola sata, a među 3500 žena je i novinarka koja prati nogomet Raha Purbahš.

– Ne mogu vjerovati da se to dogodilo. Nakon svih godina rada u nogometu, ali sve gledajući na televiziji, prvi put sam utakmicu i osobno doživjela – kazala je.

Ključne riječi

Komentara 2

OB
Oblivion
10:18 10.10.2019.

I onda tvrde da religija nije zlo???

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
08:56 13.10.2019.

Sad moraju imat tribinu za gostujucu torcidu zensku sa zenskim zastitarima i policajkama ,tko ce prepipavat huliganke ,mogu zolju unijet ispod ovih mantlija a i zamaskirane su u nikab ko ostojicevi crtaci svastike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije