Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Imperator već snimio Hrvatsku do u detalje

Fatih Terim
Foto: Friso Gentsch/DPA/Pixsell
14.04.2016.
u 09:21

Većina reprezentativaca dolazi iz turskog prvenstva i to najviše iz Fenerbahçea, Galatasaraya i Beşiktaşa. Samo 5-6 igrača na Terimovu popisu bit će legionari koji igraju u europskim ligama. Najveća zvijezda svakako je Arda Turan, igrač Barcelone, piše Max!.

Za nešto manje od dva mjeseca nogometna reprezentacija Hrvatske odigrat će svoju prvu utakmicu na Euru.

Ta prva utakmica, koja se igra u Parizu, biti će “sudar” dva stara rivala. Bit će ovo i prilika vatrenima da Turcima vrate za šokantan poraz u četvrtfinalu EP-a u Austriji i Švicarskoj 2008. Cijeli tekst pročitajte u Maxu!

Tursku s klupe ponovno predvodi iskusni trenerski vuk Fatih Terim. Imperator je reprezentaciju Turske vodio na ukupno 100 utakmica od kojih je u 52 pobijedio. Ovo mu je već treća misija u turskoj reprezentaciji. U prvom navratu (1993. – 1996.) s reprezentacijom je izborio plasman na Euro 1996. na kojem se nije proslavio, Turska je izgubila sve tri utakmice bez ijednog postignutog gola. I tada su Turci i Hrvati bili u skupini D te igrali prvu utakmicu, a slavila je Hrvatska 1:0 pogotkom Gorana Vlaovića.

Jače prvenstvo

U drugom boravku u reprezentaciji (2005. – 2010.) dva puta je posrnuo u kvalifikacijama za svjetska prvenstva, ali je Tursku preko Hrvatske odveo do polufinala Eura 2008. Na Mundijal se nije uspio plasirati ni 2014. iako je godinu dana prije preuzeo reprezentaciju isključivo s tim zadatkom. Ipak, ostao je i u kvalifikacijama za Euro na kojima je Turska nastup izborila kao najbolja trećeplasirana momčad.

Većina reprezentativaca dolazi iz turskog prvenstva i to najviše iz Fenerbahçea, Galatasaraya i Beşiktaşa. Samo 5-6 igrača na Terimovu popisu bit će legionari koji igraju u europskim ligama. Najveća zvijezda svakako je Arda Turan, igrač Barcelone. Niz je i drugih kvalitetnih igrača poput Topala, Gökhana, Ayhana, Çalhanoğlua...

Pritom svakako treba znati i to da je tursko prvenstvo mnogo kvalitetnije i jače nego hrvatsko, a da su klubovi nemjerljivo veće platežne moći. Samim tim njihovi igrači ni nemaju potrebu odlaziti trbuhom za kruhom u najjače europske lige. Jer turski su klubovi redoviti sudionik Lige prvaka i Europske lige gdje igraju zapažene uloge. S jedne strane to je svakako dobro za njihov nogomet, jer je velik novac u turski nogomet doveo i niz velikih nogometnih imena, ali i veliki minus jer nije isto igrati u nekom turskom klubu ili recimo u Real Madridu, Barceloni, Juventusu, Interu gdje igraju hrvatski reprezentativci.

Kako god, Terim je već naveliko počeo s proučavanjem igre vatrenih. Uživo je gledao utakmicu u Budimpešti kada je Hrvatska s Mađarskom odigrala 1:1.

Vidjeli smo sve scenarije

– Hrvatska je jaka momčad. Njihov vezni red drže zvijezde Barcelone i Real Madrida, a u napadu su joj igrači Intera i Juventusa. Ova utakmica puno nam je pomogla, vidjeli smo sve moguće scenarije – rekao je Terim dodajući kako je i on mišljenja da je skupina D na EP-u zapravo “skupina smrti“.

Dva mjeseca pred početak EP-a Terim za sada ima samo jednu brigu, a to je branič Fenerbahçea Gökhan Gönul (31) koji je pao na dopinškom testu te mu prijete dvije godine suspenzije. Riječ je o standardnom reprezentativcu koji je za Tursku odigrao 52 utakmice i postigao jedan gol.

Posljednju provjeru pred Euro Terimovi izabranici imat će protiv Engleske 22. svibnja u Manchesteru. 

Komentara 1

BL
Blender
12:27 15.04.2016.

I sto sada, plasite nas turcima? Mi smo pobjedivali sve velikane u evropi!!! Novinarcicu nemoj to presutit u iducem clanku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije