Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mario Cvitanović

Imao je lijepu igračku karijeru i pomalo buran mladenački život

22.09.2017.
u 16:30

Mario Cvitanović imao je lijepu igračku karijeru, pomalo buran mladenački život, a sad je perspektivan trener Dinama

Cvitanović je bio dio generacije tadašnje Croatije koja je igrala Ligu prvaka, ostavio je trag u Dinamu kao i Butina, Mladinić, Marić, Agić, Vlaović, Tomas...

Mario Cvitanović iznenada je dobio priliku voditi prvu momčad Dinama, nagađalo se čak da će biti smijenjen s pozicije trenera druge momčadi, a onda se dogodio obrat. Dinamo je odlučio dva dana prije početka prvenstva ovog ljeta tadašnjem treneru Ivajlu Petevu uručiti otkaz, hitno je tražio rješenje.

Prvo se počelo govoriti da će Mario Cvitanović privremeno voditi momčad jer poznaje igrače Dinama, puno je njih vodio u juniorima i drugoj momčadi, no onda su u Dinamu objavili da Cvitanović ostaje trajnije rješenje i potpisali ugovor s njim na godinu dana.

Zezali se prije napada

O tome kakav je trener, sudit će na kraju rezultati, ono što mu neće lijepo izgledati u CV-u jest da je nakon 11 godina uzastopnog igranja u europskim skupinama Dinamo s njim ispao iz Europe. No nije on jedini krivac, možda je i najmanji. U našem prvenstvu startao je sjajno, otkako je liga od deset klubova, nitko nije krenuo bolje (osam pobjeda i jedan remi i najbolja razlika postignutih i primljenih pogodaka). No pustimo sad dobre i loše trenerske detalje.

Nažalost, oni ga u ovom trenutku nisu doveli na naslovnice, već podli napad u sačekuši kada mu je palicama slomljena ruka nakon što se s momčadi vratio s utakmice kupa.

Bili smo s njim u Imbriovcu, lijepo se družili, nakon pobjede 6:0 bio je opušten, zezao se, pitao kakav ćemo staviti naslov... Tko bi pomislio da će samo nekoliko sati kasnije doživjeti takav napad pred svojim zagrebačkim stanom.

1/11

Mario Cvitanović rođen je u Zagrebu, a u nogomet je krenuo u Radniku iz Velike Gorice. Brzo je došao u Dinamo, s Damirom Krznarom borio se za mjesto lijevog beka. Bio je dio generacije koja je pod imenom Croatia igrala Ligu prvaka, došao je i do reprezentacije. Igrački put odveo ga je u Italiju, igrao je za Veronu, Veneziju, Genou i Napoli. Potom je karijeru nastavio u belgijskom Germinal Beerschotu iz kojeg se na godinu dana vratio u Dinamo, da bi onda otišao u njemački Energie Cottbus i onda nakon dvije godine prestao igrati.

Dva dokazivanja očinstva

Trenerski posao oduvijek ga je zanimao, već u sezoni 2012./13. bio je pomoćnik u Zagrebu.

– Sjajno smo surađivali, on je izuzetan sportaš, jako obrazovan, jako radi na sebi. Zna da je to ključno u trenerskom poslu, nogometna evolucija. Mario je bio super suradnik, koji zna, potpuno je odan, uz to je i nadaren. K tome je i u fizičkoj formi pa gotovo svaki trening u velikom postotku može odraditi s igračima. Nevjerojatno je ovo što se dogodilo, teško sam to doživio, on je zadnji koji bi zaslužio uvrede, a kamoli fizički napad. Kad tuku trenera, kao da mene tuku – kazao nam je Ćiro Blažević.

U Zagrebu je Cvitanović surađivao i s Lukom Bonačićem, a radio je i u Radniku iz Sesveta, skautirao je klubove za Krunu Jurčića, pripremao utakmicu Hrvatske i Belgije s Igorom Štimcem... U Dinamu je u ruke dobio sjajnu generaciju i doveo je daleko u juniorskoj Ligi prvaka, trebali su igrati protiv Barcelone u četvrtfinalu, no zbog administrativne pogreške Dinamo je izbačen. I eto ga sada u Dinamu, zbog kojeg je vjerojatno i dobio batine pred svojim stanom.

Oko Cvitanovića je bilo dosta priča dok je igrao u Belgiji, pa onda u Njemačkoj, u dva je slučaja morao na dokazivanje očinstva, u jednoj tužbi nalaz je bio pozitivan i morao je plaćati alimentaciju, drugi put on nije bio biološki otac. Sad je sve to iza njega, mogao bi se mirno posvetiti supruzi i malom djetetu te Dinamu. Mogao bi, ali onda se dogode ovakve ružne stvari.

– Prognoziram da će uspjeti kao trener i to mu želim, ali dogodi se da ovako nadrapamo, ni krivi ni dužni – kazao je Ćiro.

Komentara 5

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
14:25 23.09.2017.

Mario Cvitanović je fantastičan trener i istinska hrvatska ljudina. Neznam ga osobno ali mora da je takav ako ga je na klupu metnul pravi hrvat največe klase, duša, srce i gazda naše modre svetinje nezaboravni idol balkanskih masa gospodin Zdravko Mamić.

Avatar MK
MK
15:57 22.09.2017.

Napad na Mamica u TG-u i na Bol-u nisu povezani... Ali napad na Mamica u TG-u i napad na Cvitanovica ja bi rekao jesu... Cilj tih napada nije nit ubojstvo, nit zastrasivanje nego iskljucivo pravljenja ozracja da je nogomet sa kriminalom povezan i na taj nacin se pokusava pridodati "vidljive" brutalne obrise takvih teorija. Teorija je vec tu i nju se cvrsto zastupa - mada napade te vrste jos uopce nismo imali... Ako do sada Treneri nekog igraca jesu ili nisu pustili igrati u proslosti (to je teza da je to od uvijek tako), kako onda tvrde da je Cvitanovic privi napadnut trener radi toga, zasto takvih napada nije bilo i prije? Prozirno je sto se dogada... U to bi jos uvezao i clanke koji su se po hrvatskim medijima pojavljivali u kojima se smisljeno islo na provociranje stereotipa "sjevera" i "juga" (gdje su instrumentalizirani komentatori onda autodinamicno svoj poso odradivali). ...Kuke u Splitu (primjecene pred utakmicu a dan prije se na njima treniralo), neredi u Milanu (nema Vatikanove zastave niti prije niti poslje bakljade - samo za vrijeme), neredi u St. Etienu (medijsko zbunjivanje nakon toga), napad u TG-u na Mamica (dva napadaca pogadaju jednu nogu) i sada na Cvitanovic (dva napadaca ozljeduju ruku) - svaki od tih akata "stvara ozracje" ali "neme cilj". Ako Bozinovic uskoro ne pronade pocinitelje - ovo smisljen komplot. (a ovo na Bol-u, to je pokusaj ubojstva i individualnog motiva)

PA
pan-am
20:03 22.09.2017.

Još će ispast da je sam sebe istuko iz zasjede !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije