Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POKAZUJU STATISTIKE

Igrati u Napulju je ruski rulet, Maradoni su ukrali Zlatnu loptu, igračima prijete

Sampdoria Napoli
Foto: Reuters/Pixsell
21.10.2018.
u 00:04

U Napulju biti nogometaš i pritom nositi Rolex na ruci znači samo jedno – prije ili kasnije bit ćeš opljačkan

Napulj – to je strast prema nogometu kakve nema drugdje u Italiji, ali to je i cijev pištolja prislonjena na glavu nogometaša i to vjerojatno od istih onih ljudi koji su euforično slavili pogodak svoje žrtve.

Šansa da će vas u Napulju opljačkati puno je veća nego drugdje u Italiji. To je i jedino kazneno djelo po kojem grad prednjači u odnosu na ostatak zemlje jer prema statistici talijanske policije na 100.000 stanovnika Napulja čak 291 bude žrtvom pljačkaša (za usporedbu ta je brojka u Milanu 251, a Torinu 231).

Sampdoria Napoli
1/15

A pritom ni u jednom talijanskom gradu koncentracija nogometaša i njihovih obitelji među žrtvama pljački nije takva kao u Napulju. Scenarij je u svakom oružanom prepadu manje-više isti, razbojnici se pojave na skuteru i presretnu žrtvin automobil, a potom uz prijetnju pištoljem ukradu skupocjeni sat kojem se kasnije teško može ući u trag.

Neki su otišli zbog straha

U Napulju biti nogometaš i pritom nositi Rolex na ruci znači samo jedno – prije ili kasnije bit ćeš opljačkan. Dio te statistike postao je i Arkadiusz Milik. Nekoliko sati nakon pobjede protiv Liverpoola Poljaka su po povratku sa stadiona presrela dvojica razbojnika na motoru, zapriječila mu put i otela Rolex vrijedan 20 tisuća eura.

– Razbili su staklo na automobilu, imali su kacige i nisu progovorili ni riječ. Jedan mi je uperio pištolj u lice i pokazao na sat. Bila je u pitanju klasična zasjeda, sve su isplanirali. Čekali su me blizu kuće jer su znali da ću doći kasno zbog utakmice – kazao je Poljak koji nije prvi, a neće ostati ni posljednji kojemu je uperen pištolj u glavu. Doživjeli su to prije njega Valon Behrami, Juan Zuniga, Lorenzo Insigne... Marek Hamšik, najbolji strijelac u povijesti kluba, preživio je to tri puta u 11 godina koliko je u Napoliju.

– Žao mi je što se ovakve stvari događaju, ali, nažalost, to je cijena života u Napulju – kazao je Hamšik koji je to prihvatio kao nužno zlo i nije razmišljao o odlasku ni kad su mu pljačkaši iz BMW-a izvukli tada trudnu suprugu i odvezli se skupocjenim automobilom.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

Neki, međutim, nisu mogli živjeti u tome strahu. Kada je naoružani dvojac opljačkao Yaninu Scerpante, zaručnicu Ezequiela Lavezzija koji je nekoliko mjeseci kasnije digao sidro. I nije bio jedini. Isto je učinio i Edinson Cavani nedugo nakon što su pljačkaši njegovoj tadašnjoj supruzi koja je bila u drugom stanju pritisnuli pištolj na trbuh!

Nagađalo se svojedobno da su pljačke nogometaša zapravo pritisak Camorre na Napolijeva predsjednika zbog online prodaje ulaznica, što je bitno smanjilo prihode mafije od preprodaje karata. No oni upućeniji tvrde da su takva nagađanja na dugom štapu.

Mafija stoji iza svega?

Teško je, međutim, povjerovati da su nogometaši Napolija i njihove obitelji nasumične žrtve jer razbojnici jako dobro znaju koga pljačkaju. Nakon pljačke Lorenza Insignea razbojnik mu je na odlasku dobacio: “Zabij gol Fiorentini u ponedjeljak!”

Pljačkanje nogometaša prema nekim tvrdnjama “operacija” je iza koje stoje ultrasi (koji su ionako produžena ruka mafije). Osim imovinske koristi, u pojedinim slučajevima riječ o kazni onima koji prema navijačima, barem ultrasi to tako doživljavaju, ne pokazuju dovoljno poštovanja.

I pritom imaju “zeleno svjetlo” Camorre za svoje poslove jer nikome, osim svojedobno Maradoni, nisu vraćene opljačkane stvari. Naime, bez dozvole mafije u Napulju se malo toga može napraviti. Nije tajna da Camorra među Napolijevim ultrasima regrutira “vojnike”, uostalom zloglasni vođa navijača Gennaro De Tommaso znan kao Genny Carogna (Genny Mrcina), koji je godinama bio strah i trepet na talijanskim stadionima, “ratnik” je napuljske mafije u kojoj je njegov otac Ciro jedna od glava.

De Tommasu se ovih dana sudi zbog sudjelovanja u međunarodnom krijumčarenju droge, a iako je već godinu dana iza rešetaka, i dalje drži sve konce u rukama. Policija je, naime, u njegovoj ćeliji pronašla pet telefona uz pomoć kojih je koordinirao svoje poslove.

Napolijevi nogometaši nisu od jučer meta kriminalaca jer čak ni nogometni Bog Napolija Diego Armando Maradona nije bio pošteđen. Njemu je u vrijeme dok je s Napolijem harao Serijom A ukradena Zlatna lopta koju je osvojio kao najbolji igrač SP-a 1986., ali i nekoliko satova. Ako jedan Maradona nije bio iznimka, što onda mogu očekivati Hamšik, Milik, Insigne...

Ključne riječi

Komentara 2

AL
altruist
08:38 21.10.2018.

Drugim rijecima, anticivilizacijska sredina od koje treba bjezati.

DH
dalibor.hren
06:53 22.10.2018.

To je kao u Splitu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije