Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liga nacija

Igrao i za Real i za Barcu, ali Hrvatsku ne pamti po dobrom

Zlatko Dalić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
25.01.2018.
u 15:45

– To su dvije spektakularne momčadi, čekaju nas četiri sjajne utakmice. Nismo mogli očekivati ništa bolje, ništa jače, jer protiv Španjolske i Engleske može se samo uživati.

Hrvatska nogometna reprezentacija svrstana je u skupinu Lige nacija s dva bivša svjetska prvaka, Engleskom (1966.) i Španjolskom (2010.), protiv kojih ukupno ima četiri pobjede. Istina, u posljednja dva ogleda s Englezima, u kvalifikacijama za SP 2010., primili smo ukupno devet pogodaka (1:4, 1:5), ali zato pamtimo pobjedu nad Španjolcima na posljednjem Europskom prvenstvu u Francuskoj (2:1). Bilo je to remek-djelo bivšeg izbornika Ante Čačića i senzacionalna pobjeda ostvarena bez Luke Modrića.

– To su dvije spektakularne momčadi, čekaju nas četiri sjajne utakmice. Nismo mogli očekivati ništa bolje, ništa jače, jer protiv Španjolske i Engleske može se samo uživati. Nema velikog pritiska, samo moramo biti pravi i spremni nakon završetka Svjetskog prvenstva – izjavio je izbornik Zlatko Dalić i dodao:

Bit će to velike utakmice

– Ne trebamo mi biti autsajderi skupine, možemo očekivati dobar rezultat. Bit će to velike utakmice, a po rejtingu su Španjolci najbolji, no ne trebamo ih se bojati.

Dalić još jednom hvali cijelu ideju o osnivanju novog natjecanja pod okriljem Uefe.

– To je sjajna Uefina zamisao, bit će to izvrsno natjecanje koje dolazi kao zamjena za prijateljske utakmice. Dobitak je za sve, svi će imati šanse igrati sa suparnicima iz svog ranga, zatim napredovati, a može se doći i do Europskog prvenstva. Liga nacija pun je pogodak, a na dobitku će biti i navijači te će Hrvatska protiv Španjolske i Engleske sigurno igrati na punim stadionima.

Nijednom od izbornika koji su nazočili ždrijebu u Lausannei nije zajamčen ostanak na klupi do početka Lige nacija u rujnu ove godine. Svima, pa i Daliću, pozicija će ovisiti o učinku na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. A zna se kako se od Španjolaca i Engleza uvijek traži svjetski naslov.

Zlatko Dalić
1/19

– Ovaj turnir zahtijeva od svake reprezentacije maksimalan angažman. Liga nacija dovodi nam jaku konkurenciju koju želimo pobijediti. Za nas u njoj nema prijatelja, sada postoji natjecanje između njih. Bit će tu utakmica visoke razine i velikog interesa. To je ono zbog čega je i osnovano. Sve reprezentacije vrlo su kvalitetne, natjecanje je atraktivno i za njega ćemo se vrlo ozbiljno pripremiti – kazao je 51-godišnji izbornik Španjolske Julen Lopetegeui, jedan od rijetkih europskih izbornika koji je u igračkoj karijeri bio golman.

Hrvatska mu zagorčala

U Lopeteguijevu CV-u piše da je bio vratar Reala i Barcelone, iako u dresovima ta dva velikana ukupno ima samo šest nastupa. Zanimljivo, Lopetegui je samo jednom branio za reprezentaciju Španjolske i taj nastup iz 1994. godine od 65 minuta (ušao umjesto legendarnoga Andonija Zubizarrete) ne pamti po dobru: furiju je u Valenciji pobijedila – Hrvatska!

Julen Lopetegui kao izbornik Španjolaca ima mnogo bolji učinak. U 16 vođenih utakmica nijednom nije poražen.

Hrvatska će u Ligi nacija igrati u drugoj najjačoj skupini, ako gledamo vrijednost reprezentacija po Transfermarktu. U skupinu 1 svrstane su, naime, megamomčadi, Njemačka, Francuska i Nizozemska, čija ukupna tržišna vrijednost iznosi čak 1,95 milijardi eura.

U Ligi B u istu skupinu svrstane su Slovačka, Ukrajina i Češka te Rusija, Švedska, Turska... U Ligi C u skupini 3 međusobno će igrati Slovenija, Norveška, Bugarska i Cipar, a u skupini 4 Rumunjska, Srbija, Crna Gora i Litva.

Komentara 2

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
01:17 26.01.2018.

Nema sumnje da će HR kao jedina u " A " grupi s ovih prostora priuštiti pravi spektakl kako bi i društvo iz regiona uživalo u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu.

Avatar travnik271
travnik271
03:27 26.01.2018.

Vise motivacije, vise nogometa, vise publike; sve samo najbolje za nas koji to volimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije