Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO TO?

Igračice nikad nisu bolje stajale, a hrvatska reprezentacija tavori u podrumu

Iva Majoli
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
16.05.2019.
u 23:24

Posljednjih godina zbilja imamo zadovoljavajući igrački kadar. Ali nikako da zaigramo u najboljem sastavu.

Donna Vekić i Petra Martić uživaju ovaj tjedan u najboljim plasmanima karijere: 22-godišnja Osječanka je na 24., a 28-godišnja Splićanka na 28. mjestu WTA liste. Hrvatska se tako, prema kombiniranom renkingu dviju najboljih tenisačica, našla na visokom devetom mjestu na svijetu. Sjajno postignuće, ali malo vrijedi s obzirom na to da nam je reprezentacija u Fed kupu tek u trećem razredu. Točnije u ITF-ovu poretku nacionalnih vrsta Hrvatska je tek na 28. mjestu.

Najneuspješnija izbornica

Ovo prvo, deveto mjesto, bio bi realan plasman naše ženske teniske reprezentacije u skladu s (potencijalnim) mogućnostima, a ovo drugo, tek 28. mjesto u Fed kupu, posljedica je naših višegodišnjih neuspjeha. Točnije, sljedeće ćemo godine i 12. put nastupiti u Euroafričkoj zoni. Ni gore ni dolje, Hrvatice su među standardnijim stanarkama zonskog podruma u koji su upale 2008. porazom od Srbije i poslije se više nikad iz njega nisu izvukle. U posljednjih 11 godina nikako da napravimo pomak, iako bismo, eto, po kombiniranom renkingu dviju najboljih igračica, trebali biti na pragu najkvalitetnije Svjetske skupine I u kojoj su ove godine bile Rumunjska, Francuska, Bjelorusija, Australija, Češka, Belgija, Njemačka i SAD. Ali nas nema niti u kvalifikacijama za Svjetsku skupinu II...

– Posljednjih nekoliko godina imamo kvalitetu za napredovanje, ali problem je u tome što nikako da nastupimo u najboljem sastavu. Što je tome razlog, ne znam. Trebalo bi naći načina da se privuku igračice kako bismo zaigrali u najboljem sastavu jer samo se tako možemo maknuti s mrtve točke – kazao nam je u nedavnom razgovoru Goran Prpić, izbornik koji je odgovoran za prve tri od ovih 11 godina provedenih u zoni. Preostalih osam godina idu na dušu Ivi Majoli koja je tako postala najneuspješnija izbornica na svijetu.

Otkazi najčešće “mala tajna”

Posebno je to očito posljednjih godina kad zbilja imamo zadovoljavajući igrački kadar. Ali nikako da zaigramo u najboljem sastavu. Bilo je tu otkaza iz raznoraznih razloga, nekad zbog stvarnih ili navodnih ozljeda, nekad zbog zamjerki igračica izbornici Ivi Majoli ili vodećim ljudima Hrvatskog teniskog saveza, ali najčešće su ti otkazi ostali “mala tajna” između izbornice i igračice koja bi otkazala. Ili, kao što reče dojučerašnji predsjednik Stručnog odbora HTS-a Riječanin Ivo Pađen:

– Vidi se da u reprezentaciji nešto ne štima jer mi nikad nismo nastupili kompletni. A nikad nismo ni saznali zbog čega su pojedine igračice otkazivale, malo je toga rečeno javno, više se o tome šuškalo – spomenuo je Pađen.

Ove godine smo na turniru u britanskom Bathu nastupili bez Petre Martić. Možda ona zbog problema s leđima i nije mogla odigrati cijeli turnir, ali mogla nam je možda pomoći u odlučujućim dvobojima, primjerice u susretu sa Srbijom koji smo izgubili, a time i prvo mjesto u skupini.

Ali Iva se nije domislila i toj mogućnosti, pa zbilja ne vidimo koje su to njezine reference da nastavi obnašati dužnost izbornice. No, konačnu riječ o tome dat će Upravni odbor HTS-a na skorašnjem sastanku. A i predsjednica Nikolina Babić morat će napokon biti rezolutnija...

1. Češka (5. Kvitova, 7. Ka. Pliškova) 6

2. SAD (8. Stephens, 11. S. Williams) 9,5

3. Njemačka (3. Kerber, 18. Georges) 10,5

4. Rumunjska (2. Halep, 29. Buzarnescu) 15,5

5. Ukrajina (6. Svitolina, 26. Curenko) 16

6. Letonija (13. Sevastova, 27. Ostapenko) 20

7. Bjelorusija (10. Sabaljenka, Sasnovič 32.) 21

8. Španjolska (19. Muguruza, 31. Navarro) 25

9. Hrvatska (24. Vekić, 28. Martić) 26

10. Australija (9. Barty, 47. Tomljanović) 28

Dalje slijede: Rusija (21. Kasatkina, 35. Šarapova) 28, Kina (17. Wang, 46. Zheng) 31,5, Belgija (20. Mertens, 49. Van Uytvanck) 34,5...

Komentara 1

ME
medvedgrad
07:46 17.05.2019.

Iva Majoli, sve sto dirne pretvori u pepeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije