Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Indijski izbornik

Igor Štimac: Vlada euforija i sprema se ludnica, uskoro igramo s Bangladešom!

Igor Štimac
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/5
13.09.2019.
u 06:42

Svi moji reprezentativci igraju u indijskoj ligi, a vjerujte, među njima ima nekolicina mladih nogometaša koji bi po kvaliteti sigurno imali mjesta u našim prvoligaškim klubovima. Indijski nogometaši su vrijedni, talentirani i brzo uče – kaže Štimac

Bivši hrvatski izbornik Igor Štimac (52) vratio se u Split nakon senzacionalnoga uspjeha s indijskom reprezentacijom (103. na svijetu), neodlučenog (0:0) u Dohi u utakmici s azijskim prvakom Katarom (62. mjesto) u kvalifikacijama za SP 2022., odnosno za Azijski kup (Katar kao domaćin ide izravno na SP).

Koliko je taj Štimčev uspjeh grandiozan svjedoči i podatak da je list Times of India prvi put u 175 godina postojanja cijele dvije početne stranice sportske rubrike posvetio nogometu. Dosad je taj dio lista uvijek bio posvećen kriketu.

Igor Štimac
1/4

– Jako smo napredovali kao momčad i taj rezultat velika je nagrada za naš trud i rad u dva ciklusa priprema po 15 dana – kazao nam je Štimac i dodao:

– Sad nam je tek žao što smo olako, zbog naših gluposti, dopustili da nam Oman preokrene praktički već dobivenu utakmicu. Bila je to naša rapsodija i umjesto da vodimo s 3:0 ili 4:0, mi smo izgubili s 1:2. No, to smo razočaranje isprali neodlučenim u Dohi što ima ogromnu vrijednost za nas.

Izbornik je promijenio sve

A pogledajmo što o Štimcu govore reprezentativci. Napadač Mandar Rao Desai hvali izbornika tvrdeći da je donio pozitivne promjene i potpuno promijenio ozračje u momčadi.

– Izbornik je pripremio videoklipove s utakmica naših suparnika i gledali smo ih milijun puta. Bio je uz nas na svakom koraku u pripremi utakmice – kazao je Mandar i dodao:

– Nakon poraza od Omana, bilo je teško pripremati se za utakmicu s Katarom. Ali, izbornik nas je sjajno motivirao. Njegov pozitivan pristup bio je ključan za taj ishod jer nam je moral prije toga bio vrlo slab. Dao nam je momčadski duh, vjeru u sebe i samopouzdanje.

Sahal Abbud Samad oduševljen je Štimčevim nastupom.

– Presretni smo zbog izbornika. Donio je mnogo promjena u našoj igri, a uvjeren sam da ćemo biti još bolji.

Anirudh Thapa pak tvrdi da mu je remi u Dohi najupečatljiviji trenutak otkad nosi indijski nacionalni dres.

– Izbornik je promijenio sve, na terenu i izvan njega. I drago mi je što se može ponositi našom igrom. On nas je pripremio, vodio i omogućio ovo ostvarenje.

Na te riječi nadovezao se Adil Khan.

– Štimac odlično gradi momčad, jako smo napredovali otkad nas je preuzeo. Nadam se da će i navijači početi više vjerovati u njega nakon ovog rezultata. Preplavljen sam emocijama, naježim se čim se sjetim što smo postigli. Dugo sam u reprezentaciji i mogu posvjedočiti da je to danas sasvim druga momčad.

Vratar Gurpreet Singh, koji je na utakmici s Katarom obranio čak 11 udaraca, pao je na zemlju i zaplakao od radosti, a izbornik Štimac najprije je podigao ruke u znak slavlja, a zatim potrčao u teren i skakao i veselio se sa svojim igračima.

Štimca smo pitali je li već osjetio popularnost među navijačima u Indiji.

– Jedna skupina navijača, Blue Pilgrims, nešto kao naši Uvijek vjerni, uvijek je na dočeku i ispraćaju reprezentacije. Dok sam bio u Indiji, bili smo posvećeni treninzima, kretali smo se između kampa i hotela te nismo bili u kontaktu s navijačima. Na utakmici s Omanom bilo je 25 tisuća gledatelja na stadionu, a prava ludnica priprema se za 15. listopada kada u Calcutti igramo s Bangladešom – kaže Štimac.

Jeste li u kontaktu s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom?

– Da, dogovoren je posjet delegacije indijskoga saveza HNS-u, na kojoj bi se trebala dogovoriti suradnja u obliku odlazaka naših trenera u Indiju, možda i dolazaka indijskih nogometaša k nama. Svi moji reprezentativci igraju u indijskoj ligi, a vjerujte, među njima ima nekolicina mladih nogometaša koji bi po kvaliteti sigurno imali mjesta u našim prvoligaškim klubovima. Indijski nogometaši su vrijedni, talentirani i brzo uče – dodaje Štimac, u čijem su stožeru kondicijski trener Luka Radman i trener vratara Tomislav Rogić.

Htjeli ići bosonogi na SP

Reprezentacija Indije nikada još nije nastupila na Svjetskom prvenstvu, iako je imala priliku. Uoči turnira 1950. godine u Brazilu, Indijcima se otvorila šansa za nastup jer su tri od sedam pozvanih azijskih reprezentacija odustale od SP-a, Burma, Filipini i Indonezija.

Prema jednoj verziji, Fifa je Indijcima tada zabranila nastup u Brazilu jer su željeli nastupati bosonogi, kao na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu.

Indijska je verzija te afere, prema tadašnjem kapetanu Sailenu Manni, da su sami odustali od putovanja na drugi kraj svijeta “jer o SP-u nisu imali pojma”, te “da je njihov vrhunac bio nastup na Olimpijskim igrama”.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

Ključne riječi

Komentara 1

PR
prajdali100
07:10 13.09.2019.

Igore sad je jako bitno ne uprskati protiv Bangladeša.Ili protiv Pakistana.To ti ne bi oprostili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije