Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENER SEPAHANA

Igor Štimac: Vjerujem u Antu Čačića koji ne filozofira o nogometnim standardima

Igor Štimac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/5
08.01.2016.
u 20:00

– Na sve sam se priviknuo, ali ne mogu na promet. Nema trakova, ne postoje crveno i zeleno svjetlo, nema pješaka. Ni lud ne bih sjeo na volan.

Mini pauzu u prvenstvu Irana Igor Štimac iskoristio je za dolazak u Hrvatsku.  Nešto manje od dva mjeseca s pomoćnicima Ivom Šeparovićem i Zoranom Varvodićem na klupi je Sepahana. Oduševljen je Isfahanom, prelijepim gradom u kojem živi i radi, užasnut prometom. 

Vole nas u Iranu 

– Imamo vozača. Ne bih sjeo za volan da mi daju bilo što. To je nevjerojatno, ne postoje prometni trakovi, crveno ili zeleno svjetlo na semaforu, ne postoje pješaci. To što se događa na cesti ne može  se opisati... U klubu je naporno i zahtjevno, ali to je posao koji volim tako da nema umora. Sepahan je najuspješniji iranski klub od osnutka liga, a u tim uspjesima veliki pečat ostavili su hrvatski stručnjaci. Stanko Poklepović svojim je radom otvorio vrata našim stručnjacima, Luka Bonačić sa Sepahanom je ušao u finale azijske Lige prvaka, a Zlatko Cico Kranjčar osvajao je trofeje – kaže Štimac.

Nisu Štimac i njegovi pomoćnici sami u Iranu. Cijela hrvatska kolonija nogometnih stručnjaka radi u prvoj i drugoj ligi. 

– U Iranu je trenutačno 15-ak hrvatskih trenera, što glavnih, što pomoćnih. U Fooladu je Dragan Skočić, u Persepolisu Branko Ivanković, Željko Mijač pomoćnik je Ali Daeiu u Saipi, a u drugoj ligi su Vinko Begović i Luka Radman, oni grabe prema prvoj ligi. A Mišo Krstičević sa svojim klubom, limitirane kvalitete, postiže odlične rezultate. O našim trenerima svi lijepo govore u Iranu, Poklepovića sam već spomenuo. Vinko Begović tamo je simbol rada, o Ćiri Blaževiću svi stalno govore, pitaju za njega – rekao je Štimac.

Na stalnoj je liniji s Ivankovićem.

– Čujemo se redovito, prokomentiramo utakmice. U Sepahanu sada prolazim ono što se događalo Ivankoviću na početku sezone. U pet, šest utakmica zaustavili su ga suci, to je očito neki test za strane trenere. Nije slučajno da se to i nama ponovilo, na pet utakmica imali smo evidentne sudačke pogreške koje su utjecale na rezultat – govori Štimac.

U nastavku sezone ta je utakmica na rasporedu 29. siječnja, Štimac gostuje kod Ivankovića.

– Radujem se susretu s Brankom, bit će 80 tisuća gledatelja na tribinama – kratko će Štimac.

Ciljevi Sepahana u ovoj se sezoni znaju.

– Osnovni je cilj ostvariti dobar rezultat u Ligi prvaka, koja starta u veljači, i uhvatiti priključak među prva tri. Radili smo na igri i tjelesnoj spremi, rezultati se već vide. Imali smo i hendikep jer nam dva Brazilca nisu imala pravo nastupa. Sada nam se priključuju, dobit ćemo i neke iranske igrače, a priključuje se i Senijad Ibričić – rekao je Štimac.

Ibričić veliko pojačanje 

Dok smo razgovarali, Ibričić je u Istanbulu čekao zrakoplov za Isfahan.

– On je bio moja želja, želio sam imati takav profil. Ibričić je sposoban sam rješavati utakmice, treba nam i mirnoća u zadnjem pasu – kaže Štimac.

Na trenutak je pogledao prema prvenstvu Europe u Francuskoj.

– Imamo izuzetno tešku skupinu, ali draže mi je da je takva nego da su neki neatraktivni protivnici s kojima mi teže igramo. Vjerujem u izbornika Antu Čačića, koji je pragmatičan, logičan, ne filozofira o nogometnim standardima. Zna prepoznati, osjetiti, ima volje – rekao je Štimac.

Spomenuli smo mu Nikolu Kalinića i njegov čudesan uzlet u Fiorentini. Dok je bio u Hajduku, još prije deset godina, baš u Štimčevo vrijeme Kalinić je priključen prvoj momčadi.

– Ponosan sam na njega i na ovo što radi. Snaga Hrvatske leži u tandemu Kalinić – Mandžukić. Neću ni komentirati one koji se pitaju mogu li njih dvojica zajedno, na to se mogu samo nasmijati – jasno će Štimac.

'Ne vidim priljev naših mladih igrača ni dugoročniji plan'

Iako je u Igranu, kao i svaki pravi hajdukovac Igor Štimac pozorno prati što se događa na Poljudu

– Pratim, čitam... Ako ovime mi hajdukovci moramo biti zadovoljni, nekakvim trećim stabilnim mjestom, onda ću i ja to prihvatiti tako. S budžetom od 70 milijuna kuna malo mi je to siromašno, morali bismo biti bolji. Problem je što ne vidim velik priljev naših domaćih mladih igrača niti vidim dugoročniji plan – zaključio je Štimac.

>> Štimac: Samo se kod nas sumnjalo u Bilića, a vidite kako ga sad cijene

Komentara 8

FI
Fisherman
22:44 08.01.2016.

Znaci nista se nije promijenilo....i dalje su suci krivi i zaustavljaju Stimca u napredku....sve vec videno.

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
22:48 08.01.2016.

Hrvatska ili inozemstvo..... Europa ili Azija.... uvijek isto i samo isto - kmeeee... kmeeeee.....

Avatar links
links
22:53 08.01.2016.

prometni trakovi!!!! koji je ovo jezik?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije