Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BURZA MEDALJA

I Vlade Divac zapljeskao zlatnim Hrvatima

'zivot beograd 23.05.2008 .....eurosong....generalna proba finala.....vlade divac snimio....anto magzan ....vecernji list.....'
Anto Magzan/PIXSELL
13.08.2012.
u 14:05

Slovenci i Srbi imaju po četiri (1-1-2), Crna Gora jednu (0-1-0), a Makedonija i Bosna i Hercegovina ne nalaze se na popisu 85 zemalja čiji su se sportaši penjali na postolje.

Među zemljama nastalima raspadom SFRJ u Londonu je najuspješnija bila Hrvatska s ukupno šest osvojenih medalja, od čega su čak tri zlatne. Slovenci i Srbi imaju po četiri (1-1-2), Crna Gora jednu (0-1-0), a Makedonija i Bosna i Hercegovina ne nalaze se na listi 85 zemalja čiji su se sportaši penjali na postolje.

Do posljednja tri dana za Srbe je "medaljaški" ulov izgledao katastrofalno jer su tenisač Đoković, plivač Čavić te odbojkašice i odbojkaši Srbije (i jedni i drugi aktualni europski prvaci) ostali bez medalja. No onda su jedna tekvondašica i vaterpolisti spasili stvar. Milica Mandić postala je neočekivana olimpijska pobjednica, a vaterpolisti su u posljednji čas preokrenuli utakmicu za treće mjesto protiv Crnogoraca (12:11). Sretan zbog toga bio je i predsjednik njihova nacionalnog olimpijskog odbora Vlade Divac koji je iz svečane lože pljeskao olimpijskim pobjednicima iz Hrvatske.

Slovenci mogu biti zadovoljni zbirom svojih medalja, ali ne i olimpijskom perspektivom. Naime, sva četiri njihova medaljaša starija su od 30 godina, a i prvi sljedeći najbolje plasirani zašao je u četvrto desetljeće života. Džudaška olimpijska pobjednica Urška Žolnir ima 31 godinu, srebrni kladivaš Primož Kozmus 32, a brončani strijelac Rajmond Debevc 49. U veteranskim je godinama i brončani veslački dvojac Iztok Čop (40) i Luka Špik (33).

Sa zlatom vaterpolista, Hrvatska je u ukupnom poretku na 26. mjestu što je nikad prije postignut rezultat. U leđa nam gledaju neke puno veće zemlje poput Rumunjske (2-5-2), Poljske (2-2-6), Turske (2-2-1), Kanade (1-5-12) i Argentine (1-1-2), ali i zemlje poput Danske (2-4-5), Švicarske (2-2-0) i Norveške (2-1-1).

Crnogorke su osvojile rukometno srebro, a da su im vaterpolisti izborili broncu, naši bi južni susjedi bili u samom vrhu poretka po broju medalja na broj stanovnika. Na alternativnoj listi uspješnosti zemalja po glavi stanovnika Lijepa Naša je 11., Slovenija sedma, Crna Gora osma, a Srbija tek 37. Po broju zlata po glavi stanovnika još smo bolje plasirani – sedmi. Po omjeru medalja i BDP-a (bruto domaći proizvod) mi smo 18., Slovenci 21., a Srbi 25.

 

Komentara 36

OB
-obrisani-
14:17 13.08.2012.

Koji šarmer posjednji europski diktator Aljaksandar Lukašenka! Bjeloruskinje se satrle da osiguraju primanje kod šefa države... ----- Bjelorusija ima najveći omjer ženskih i muških medalja Bjelorusija je zemlja koja ima najveći omjer ženskih i muških medalja, čak 75 posto uo u korist žena. Nizozemska je na toj listi druga sa 67 posto, a Španjolska treća sa 65 posto. Zemlje sa najlošijim omjerom ženskih medalja su Iran (0 od 12), Kuba (3 od 14), Južna KOreja (7 od 28), Italija )8 od 28) i Njemačka (14 od 42).

DU
Deleted user
14:12 13.08.2012.

divac je skakao po sahovnici,ako se dobro sjecam...milanovicu to ne smeta..rukovali su se..

MA
Maroje2312
14:28 13.08.2012.

Baš me briga što je Divac radio. Znam kako razmišlja. Vuk dlaku mijenja ćud nikada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije