Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neobična priča iz Hong Konga

Hvatali smo se za glavu kad smo vidjeli da će nas voditi trenerica

Chan Yuen-ting
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.02.2017.
u 11:33

No brzo smo se privikli, a s njom smo postali prvaci Hong Konga i izborili Azijsku ligu prvaka

Predsjednik hongkonškog nogometnog prvaka Easterna prošle je godine došao svojim nogometašima i rekao: “Dečki, od danas imate novoga trenera”.

No, uslijedio je šok kada je pokazao na omalenu trenericu Chan Yuen-ting koja je dotad u Easternu bila pomoćnica, a na dan preuzimanja prve momčadi imala je svega 27 godina!

– Iskreno, mi strani igrači uhvatili smo se za glavu, bili smo malo u nevjerici. Isprva nam nije bilo jasno da će nas voditi žena. I sâm sam to isprva teško prihvatio. Chan Yuen-ting dotad je bila pomoćnica glavnom treneru, prevodila je nama strancima, no od toga trenutka postala je baš glavna šefica – rekao nam je jučer iz Hong Konga Miroslav Šarić (31), Zagrepčanin u dresu Easterna, te dodao:

– No nakon što je preuzela momčad, zaredali smo s odličnim rezultatima i osvojili prvenstvo. Pokazalo se da su joj čelnici kluba s pravom vjerovali.

Uzor joj je Mourinho

S tim osvajanjem prvenstva Chan Yuen-ting ušla je i u Guinnessovu knjigu rekorda kao prva ženska osoba koja je kao trener osvojila muško nogometno prvenstvo u bilo kojoj ligi na svijetu.

A prekjučer je Chan postala i prva žena koja je vodila nogometnu momčad u Ligi prvaka. Dogodilo se to u Azijskoj ligi prvaka, no debi joj baš i neće ostati u najboljem sjećanju.

– Izgubili smo 0:7 u Kini od Guangzhou Evergrandea, kluba koji vodi Felipe Scolari, trener koji je s Brazilom bio svjetski prvak 2002. godine. Ma sve je bilo gotovo već u prvom poluvremenu. Prvi crveni karton dobili smo u 3., a drugi u 35. minuti. A s dva igrača manje ne možeš ništa takvoj momčadi – kaže Šarić koji je jedan od šestorice stranaca u Easternu.

Poraz 0:7 boli, ali za utjehu ostaje činjenica da je Eastern prva momčad iz Hong Konga koja je ušla u azijsku Ligu prvaka.

A kakva je Chan Yuen-ting, ima li problema s autoritetom, s obzirom na to da je žena i da joj je tek 28 godina?

– Ne viče na nas, vrlo je smirena, opuštena, sve nam lagano objašnjava. Vidi se da razumije nogomet, stalno se obrazuje, a ima i Pro licenciju. Održava distanciju s igračima i mi je poštujemo kao trenera – govori nam Šarić.

Zbog gospođe trenerice gužva je na treninzima Easterna.

– Dolaze mnogi mediji napraviti priču s trenericom, a velika priča izašla je čak i u španjolskoj Marci – kaže Šarić i otkriva:

– Uzor joj je Mourinho, vidi se to po treninzima koje ima.

Inače, BBC je Chan uvrstio među 100 najutjecajnijih žena svijeta za 2016. godinu.

A Eastern je uspjela dovesti do prvog naslova Hong Konga nakon 21 godine čekanja. Naslov kao trener u Easternu nije uspio osvojiti ni Bobby Moore, legenda engleskog nogometa, koji je ovaj klub vodio u sezoni 1982./83.

A kako je Miroslav Šarić završio u Hong Kongu.

Igrao je s Modrićem i Čorlukom

– Prije pet godina propao mi je odlazak u NK Zagreb, nismo se uspjeli dogovoriti o novcu pa sam tražio neku drugu opciju. U Hong Kong sam stigao jer nisam imao ništa drugo, i to preko Gorana Paulića koji je ovdje bio trener. I evo, ovdje sam već pet godina. Nije lako jer sam sâm u tuđoj zemlji koja ima drukčiju kulturu od nas, no već sam se priviknuo. Da se dobro zaraditi, primanja su mi negdje između 12.000 i 15.000 eura, ovisno o premijama za pobjede. Super je što mi klub plaća i stan, koji košta skoro 2000 eura mjesečno. Igramo na stadionu sa 7000 sjedalica, zanimanje za nogomet ovdje nije baš preveliko, ali na derbijima je stadion pun. U Hong Kongu ima dosta igrača iz Srbije, BiH, Crne Gore, a Hrvata je trenutačno manje. Kvaliteta hongkonške 1. lige negdje je na razini Druge HNL – kaže Šarić i dodaje:

– Najteže mi se bilo naviknuti na ovdašnju vrućinu. Ponekad utakmice igramo u pola tri popodne, kad je temperatura 35 stupnjeva, a vlaga skoro 100 posto. Možete misliti kakvi su to uvjeti za igru.

Miroslav Šarić prije 12-13 godina bio je veliki talent zagrebačkog Dinama, gotovo svi predviđali su mu veliku karijeru.

– Igrao sam u generaciji s Lukom Modrićem, Vedranom Ćorlukom, Hrvojem Čalom, Filipom Lončarićem... Bili smo fenomenalna generacija. Nažalost, ja nisam uspio ostvariti vrhunsku karijeru poput Modrića i Ćorluke. Imao sam puno pehova tijekom karijere, često sam se ozljeđivao. Tako da su njih dvojica sad u Realu i Lokomotivu, a ja u Hong Kongu – zaključio je Šarić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije