Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDE SE PRSJEĆAJU

Hrvatsku čeka spektakl: "Ovo smo vidjeli samo pet puta!"

04.06.2021.
u 13:35

Otkako se igra na tri pobjede, samo je pet puta odlučivano u petom činu Svoj posljednji naslov Zadar je osvojio upravo u majstorici protiv Splita a trener prvaka te 2008. bio je Aco Petrović

Nakon što je Zadar ispustio dvije prilike za naslov, pri čemu je Split istodobno spasio dvije meč-lopte suparnika, ime novog košarkaškog prvaka Hrvatske dat će peta utakmica. A to je dvoboj nakon kojeg više nema prilike za popravak pa je Amerikanci, koji su i izmislili doigravanje, zovu “do or die” ili pak “no tomorrow game”.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Dakle, u subotu je biti ili ne biti za oba sastava, utakmica nakon koje nema “sutra ćemo” jer sutra jednoj strani donosi slavlje, a pobijeđenoj žal za propuštenom prilikom.

To što se Split izborio za majstoricu zacijelo je nešto što pozdravljaju oba Vrankovića na čelu HKS-a, i predsjednik Stojko i glavni tajnik Joke. No, ako ste pomislili da je to zato što je Joke Splićanin, a Stojku sin Antonio igra za žute, onda ste požurili sa zaključkom jer ovdje je ipak riječ o publicitetu. A on je uvijek puno veći kada je u pitanju majstorica nego kada netko nekoga pomete, ne samo zbog broja finalnih utakmica nego i zbog faktora narasle neizvjesnosti.

Zadar u četiri od pet slučajeva

Uostalom, da su vaterpolisti Juga iskoristili jednu od dvije meč-lopte o tom bi se finalu puno manje pričalo nego što se o njemu govori nakon što je Mladost napravila potpuni preokret i osvojila naslov usred Dubrovnika.

Tako i sada Split ima priliku osvojiti svoj drugi naslov prvaka (prvi nakon 2003.) usred Zadra, a hoće li iskoristiti psihološku prednost stečenu spašavanjem iz dvije teške situacije, ostaje za vidjeti.

U doigravanju za prvaka, otkako se finalna serija igra na tri pobjede, samo je u pet navrata prvak odlučen petim činom, a u četiri slučaja je u igri bio Zadar koji u tim predstavama ima skor (2-2).

Prvi put se to zbilo 2005. kada je Zadar nadjačao Cibonu (3-2), a drugi put dvije godine poslije kada su Zadrani izgubili od cibosa (2-3). U još povoljnijoj situaciji, od ovogodišnje, bili su Zadrani 2010. kada su napravili “break” u Zagrebu i protiv Perasovićeve Cibone poveli s 2-0, ali to na svom terenu nisu kapitalizirali (2-3).

Zanimljiva je bila i posljednja serija odlučena u pet utakmica, a to je ona iz 2017. kada je Cibona protiv Cedevite povela s 2-1 pa izgubila s 2-3. Trener tadašnjeg prvaka bio je današnji strateg Zadra Veljko Mršić koji sa Zadrom želi osvojiti dvostruku krunu, a u finalu Ćosićeva kupa igrali su isto Zadrani i Splićani, i to je bila jedna od šest ovosezonskih pobjeda Zadrana nad najvećim dalmatinskim rivalom.

Kada je Zadar osvojio svoj posljednji naslov (2008.), učinjeno je to baš protiv Splita (kojem je trener bio Slobodan Subotić) i baš pobjedom u majstorici (3-2) igranoj Jazinama. Tadašnji trener Zadra Aco Petrović jako dobro se sjeća te serije:


– Svih pet utakmica bilo je jednosmjerno. Jazine i Gripe bile su pune i domaći je teren očigledno predstavljao veliku prednost.

Ove godine to nije slučaj jer publike nema ili je, ako bi se svi strogo držali protuepidemijskih mjera, ne bi smjelo biti pa Zadrane čudi kako su to Splićani uspijevali imati i po 200-tinjak navijača na utakmicama na Gripama.

– Čak i bez ijednog navijača, Zadar će ipak imati prednost domaćeg terena na kojem su ove sezone izgledali dobro. No Split može početi napuhavati tu psihološku priču ne bi li Zadar malo izbacili iz kolotečine i oni će, dok se lopta ne podbaci, imati psihološku prednost. No samim podbacivanjem ona će nestati – ističe Petrović kojeg smo pitali kako trenerski pripremiti momčadi za takvu utakmicu:

– I igrači i treneri svjesni su da ih od slavlja dijeli 40 minuta i za samo podgrijavanje atmosfere nema potrebe. Jer, onaj koji nije spreman za ultimativnu tjelesnu potrošnju nije spreman za velike stvari. Evidentno je da Zadar mora smanjiti postotke ubačaja Ukića i Perkovića, a Split ne smije dozvoliti da mu Zadar u otvaranju pobjegne. Oni moraju utakmicu držati što duže u egalu pa onda možda nervoza učini svoje.

Nema prednosti domaćina

Kako tu majstoricu vidi najtrofejniji hrvatski trener Mirko Novosel, sudionik niza utakmica tipa biti ili ne biti?

– Premda su to gotovo izjednačene momčadi, po meni Zadar ima nešto bolju momčad, zbog dva odlična Amerikanca, no Split ima puno igrača u rotaciji i Ukića kojeg nikad nisam vidio da je odigrao tako kvalitetno kao u trećoj utakmici serije. Ne mislim da tu Zadar ima prednost domaćeg terena kao ni da je Split u psihološkoj prednosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije