Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAMETNA LOPTA Tehnološko čudo iz Danske imat će premijeru na SP-u

Hrvatskoj sudi mikročip

06.12.2008.
u 09:35

Svjetsko rukometno prvenstvo trebala bi biti premijera “pametne” rukometne lopte iBall, proizvedene u danskoj tvrtki Select. Slično kao i u slučaju nogometne, svrha joj je da olakša sucu rješavanje sumnjivih situacija - je li lopta prešla crtu ili nije.

Mjeri i najjači udarac
“Pametna” lopta funkcionira uz pomoć ugrađenog mikročipa koji je komunikacijskim kanalima povezan s gol-linijom, sucima i zapisničkim stolom. U trenutku kad lopta prijeđe gol-liniju, sudac u roku od pola sekunde dobije signal i više nema žalbi i dugotrajnih rasprava oko zapisničkog stola.

Bivši sudac Mensur Seferović, ove sezone nadzornik na Zagrebovim utakmicama Lige prvaka, kaže da će se suci i dalje morati konzultirati sa zapisničkim stolom.

Ključni sastojak lopte je pjena koja štiti mikročip od vanjskih utjecaja.
Dodatna zanimljivost je što će lopta biti povezana i s mjeračem brzine, tako da će na malim semaforima gledatelji moći pratiti brzine udaraca igrača, što daje dodatnu draž - tko ima najjači udarac - Bielecki, Lacković, Karabatić...

Iako je predsjednik IHF-a Hassan Moustafa oduševljeno najavio premijeru iBalla, mjesec i pol dana prije početka prvenstva premijera ipak nije sigurna.

- Tek smo nedavno saznali da ćemo dobiti i “pametne” golove, bez kojih lopta nema smisla. Bit će postavljeni samo u Zagrebu, Splitu i Zadru, dakle ondje gdje će igrati Hrvatska. No, nitko od nas još nije vidio tu loptu, niti itko iz konkurencije zna išta o njoj.

- Select je navodno provodio testiranja, ali nitko ne zna rezultate tih testiranja. Kako mikročip u lopti reagira na dugotrajne udarce? Ne bih se iznenadio da na kraju prvenstvo prođe bez toga - kaže Tomislav Lukić iz HRS-a.

Propala generalka
Generalna proba trebala je biti na SP-u juniorki u Makedoniji, no ondje nisu stigli “pametni” golovi i igra se s običnim loptama.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije