Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE

Hrvatska želi napraviti nešto što joj nikada u povijesti nije uspjelo

Hrvatska U21
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/6
17.06.2019.
u 08:15

Izabranici Nenada Gračana ušli su u tešku skupinu iz koje neće biti lako proći dalje, ući u borbu za odličja ili za odlazak na Olimpijske igre, što naša nogometna vrsta nikada nije okusila.

Prošlo je godinu dana od nevjerojatnog finala Svjetskog prvenstva, finala u kojem je igrala naša reprezentacija. Doživjela je ta generacija svoj vrhunac i s pravom se slavi, to je doseg koji mogu sanjati puno veći od nas.

U Dinamu su s pravom tada likovali, čak 14 igrača koje je Zlatko Dalić vodio u Rusiju prošlo je nogometnu školu Dinama ili je bar neko vrijeme provelo u maksimirskom klubu. S pravom su u Dinamu upozoravali na tu činjenicu jer to im je bila samo potvrda dobrog rada škole, selekcije igrača, dovođenja, a na kraju i prodaje jer većina tih bivših plavih napravila je čudesne karijere.

Koliko god reprezentativce ne treba dijeliti po klubovima jer baš zato što su bili svi kao jedan stigli su do rezultata, svaku utakmicu u Rusiji igrali su i oni s klupe, plavima je imponirao podatak da su imali većinu svojih igrača.

Sad kreće Europsko prvenstvo, ne za Modrića, Rakitića i srebrno svjetsko društvo, ti velikani pokušavaju svoj Euro izboriti, kreće Euro do 21 godine.

Bit će to teška skupina

Nakon dugih godina posta, odnosno neuspjeha u kvalifikacijama za europsku nogometnu smotru, U-21 vrsta izborila je završnicu i u San Marinu i Italiji tražit će put do uspjeha. Neće biti nimalo lagan, izabranici Nenada Gračana ušli su u tešku skupinu iz koje neće biti lako proći dalje, ući u borbu za odličja ili za odlazak na Olimpijske igre, što naša nogometna vrsta nikada nije okusila.

Već sam odlazak na Euro nakon toliko pokušaja rezultat je za svaku pohvalu. A Dinamo će se opet imati čime pohvaliti. Naime, opet je, sad u toj mladoj vrsti, 14 igrača koji su prošli školu Dinama ili su bar dio nogometnog odrastanja proveli u Maksimiru.

Svojevremeno je reprezentacija do 17 godina bila satkana gotovo od samih igrača Dinama, u nekoliko utakmica igralo je u prvih 11 svih 11 plavih igrača.

Iako je zbog toga bilo skanjivanja, ta generacija rođena 1998. godine bila je senzacionalna i velika većina njih i danas je u kadru reprezentacija. Novi je to dokaz dobrog rada u Dinamu koji, bez obzira na to što ima najbolju nogometnu školu na ovim prostorima i želi još i više.

Dosadašnji sportski direktor plavih Marijan Vlak, koji je bio zadužen i za vođenje nogometne škole najavio je nedavno:

– Moramo još ulagati, u infrastrukturu, ali i u stručni kadar – najavio je Vlak.

Naslijedio ga je Zoran Mamić, ali je nogometnu školu “gurnuo” u ruke svog dugogodišnjeg suradnika Damira Krznara koji je na predstavljanju ponovio Vlakove riječi o ulaganjima, pomalo i restrukturiranju rada škole, a neke su nove kadrove već i doveli.

Takav rad mamac je i za mlade igrače, ne samo iz Zagreba nego iz cijele države pa i okolnih zemalja. Stoga plavi imaju mogućnosti dobrog selekcioniranja kad njihovi skauti obave posao i nađu prave talente.

Izbornik Nenad Gračan odvest će svoju vrstu na Europsko prvenstvo u Italiju i San Marino, a u njoj su spomenuta četrnaestorica: Adrian Šemper, Borna Sosa, Filip Benković, Filip Uremović, Toni Borevković, Branimir Kalaica, Marijan Čabraja, Ivan Šunjić, Nikola Moro, Lovro Majer, Alen Halilović, Josip Brekalo, Robert Murić, Sandro Kulenović.

Dinamo može profitirati

Petorica njih danas su članovi prve momčadi Dinama, u kadru trenera Nenada Bjelice, ostali su nekoć bili.

Neki su se dobro prodali nakon kratkog boravka u prvom sastavu i maksimirskom klubu donijeli lijepu zalihu novca za daljnje poslovanje, neki nisu željeli ostati, već su odlučili sreću potražiti drugim putovima, nekima se nije sviđao status, nekima način rada u Dinamu, ali bez obzira na sve, ti se dečki jako dobro znaju, prošli su istu školu i to može biti dodatni adut na Europskom prvenstvu.

A Dinamo iz svega toga može opet samo profitirati, već ima ugledan status u nogometnom svijetu zbog svoje škole, proizvodnje i prodaje igrača, a ovoliki broj igrača koji su prošli kroz Maksimir, a koji odu na ovaj Euro U21, samo će mu dodatno podići ugled. A zacijelo i cijenu svim tim dečkima budu li uspješni.

No, da ne bi bilo zabune, ovdje je riječ o Hrvatskoj i najmanje je važno tko je iz kojeg kluba. Uostalom, koliko znamo, 23 igrača koja idu na Euro dišu zajedno, odlaze s dobrom atmosferom i tako jedino i treba biti. A onda neka ih pomazi sreća pa da uz atmosferu kakvu su imali srebrni u Rusiji i oni iz Italije donesu nešto vrijedno.

I ne zaboravimo još jednog dečka iz Dinama, Katalonac Dani Olmo može se smatrati plavim klincem, iako je došao iz Barcelonine škole, ovdje je već pet godina, a tek je u svibnju proslavio 21. rođendan.

Branit će boje mlade španjolske reprezentacije na Euru, a onda će se zacijelo, kad završi smotra mladih talenata, baviti i svojim bogatim transferom.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:19 17.06.2019.

Odlicna momcad sa vrlo losin strucnim stozerom ,nazalost !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije