Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U susjedstvu

Hrvatska sad želi ukinuti agenciju

'22.11.2009., Zagreb - Plivaliste Mladost na Savi, 37. medjunarodni plivacki miting Mladost 2009.  Ante Krizan.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
08.08.2010.
u 11:35

Doping otkriven kod plivača Ante Križana aktualizira pitanje smije li Hrvatska zbog racionalizacije ostati bez Agencije za borbu protiv dopinga

Dok je ostatak hrvatske plivačke reprezentacije jučer otputovao u Budimpeštu na EP, Ante Križan, jedan od onih koji je također trebao nastupiti na Margit Szigetu, našao se u središtu dopinške afere.

Uzimao je nedopušteni stimulans metilheksanamin, što je utvrđeno za dopinške kontrole na mitingu Zlatni medvjed koju je provela Hrvatska agencija za borbu protiv dopinga u športu (Hada), utemeljena 2007. Križan ne negira krivnju:

– Žao mi je. Nisam bio upućen da je riječ o nečemu nedopuštenom. Štoviše proizvod se u SAD-u reklamira kao suplement, dodatak hrani namijenjen sportašima bez jasna upozorenja da sadrži sastojak koji se nalazi na popisu zabranjenih supstancija – istaknuo je Križan.

Njegova je sudbina sad u rukama članova Stegovne komisije HPS-a.

– Neznanje nije opravdanje. Sportaši moraju paziti što unose u svoje tijelo i odgovarati za to. To im pokušavamo poručiti kroz naša predavanja i naše publikacije. Za razliku od tržišta lijekova koje se strogo kontrolira, tržište dodataka hrani ili suplemeneta, slabije je uređeno. Pazi se tek na higijensku ispravnost i da ne sadrže štetne kemikalije. Istraživanje provedeno za potrebe MOO-a u kojem je testirano 600 suplemenata pokazalo je da 20-ak posto njih sadrži nešto što nije navedeno u deklaraciji – otkriva Damir Erceg, ravnatelj Hade.

U Srbiji je nedavno izbila još veća afera jer je isti stimulans pronađen kod čak šest sportaša: košarkaša Elmedina Kikanovića, atletičara Luke Rujevića, hrvača Kristijana Frise i Radomira Petkovića te dvojice neimenovanih tjelograditelja.

– Taj stimulans do ove godine nije bio na popisu zabranjenih. No, četvorica jamajčanskih atletičara koji su ga uzimali svejedno su kažnjeni s po tri do šest mjeseci jer su znali da je sličan jednom drugom stimulansu koji je bio na listi – podsjeća Erceg.

Najveći paradoks u svemu ovome je da je Hada na popisu onih agencija koje Vlada RH zbog racionalizacije želi ukinuti. Prije nego prijedlog tog zakona dođe u saborske klupe dobro je čuti predsjednika HOO-a Zlatka Matešu.

– Obveza da imamo takvu agenciju nema veze s HOO-om a niti s MOO-om. Ona je proizašla iz Kopenhagenske deklaracije o borbi protiv dopinga koju je potpisala i Hrvatska. Ukidanjem takve agencije došlo bi u pitanje održavanje velikih sportskih natjecanja u Hrvatskoj. Zašto se ukida? Ne znam. Takvo tijelo moramo imati a sad je pitanje u kojoj će to biti organizacijskoj formi – kaže Mateša.

Ključne riječi

Komentara 3

H2
h2opolo
11:48 08.08.2010.

znaci vec su se pokrenuli razni \"barbe\" da zastite svoje pulencice

H2
h2opolo
12:29 08.08.2010.

ocito su se uplasili u savezu da bismo mogli ostati bez vecine reprezentativaca koji obicno naprave limite za EP i SP na nekim lokalnim natjecanjima a poslije ih vise nisu ustanju ponoviti

H2
h2opolo
18:40 08.08.2010.

ovaj matesin komentar mi smrdi da ce vjerojatno promjeniti formu agencije u \"dobro kontroliranu\" i da ce svi testovi prvo proci kroz njihove ruke

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije