Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Put Makedonije

Hrvatska rukometna kolonija u Bitolju

27.05.2020.
u 13:42

Najzvučnije pojačanje svakako je Stipe Mandalinić (27) koji igra na mjestu lijevog vanjskog

Rukometaši Eurofarm Rabotnika iz Bitolja imat će sljedeće sezone hrvatski štih. Trener je Željko Babić (48), bivši izbornik hrvatske reprezentacije s kojom je kao glavni trener osvojio broncu na Europskom prvenstvu 2016. godine u Poljskoj.

A od igrača trojica Hrvata, bar za sada, branit će boje tog makedonskog kluba. Lani je u Bitolju igrao Lovro Jotić, a od nove sezone igrat će Stipe Mandalinić, Mateo Maraš i Tomislav Kušan.

Stipe: Najteža je bila selidba

Najzvučnije pojačanje svakako je Stipe Mandalinić (27) koji igra na mjestu lijevog vanjskog. Stipi će Rabotnik biti peti klub u kojem će igrati. Karijeru je počeo u Splitu, pa nastavio u Karlovcu dok se igrački afirmirao u PPD Zagrebu. Nakon četiri sezone među plinarima otišao je 2017. u njemački Füchse.

– Dogodilo mi se opet ono što je svakom sportašu najteže, selidba. Sreća da sam imao puno prijatelja u Berinu jer sam ne bih uspio. Osim selidbe, najgore mi je bilo otkazivanje banke, adrese, automobila. Usred ove pandemije teško je bilo uopće doći do termina u svim tim ustanovama – istaknuo je Mandalinić.

Nakon što je dobio otkaz u Füchseu, prvi se javio Meškov iz Bresta.

– Istina, poslali su Bjelorusi meni prihvatljivu ponudu, a onda se javio Rabotnik s još boljom. Nisam puno dvojio. Ipak je Bitolj puno bliže kući nego Brest. Drago mi je da ću igrati SEHA Gazprom ligu pa ću često i u Hrvatsku. Nije tajna da je prevaga, barem jedan manji dio, što je trener Željko Babić koji me je trenirao u reprezentaciji – istaknuo je Mandalinić.

U reprezentaciji je od 2013. kada je debitirao na SP-u u Španjolskoj i odmah osvojio broncu. Posljednji put je na velikim natjecanjima za Hrvatsku igrao na EP-u 2018., kada je Hrvatska bila domaćin.

– Bilo bi sjajno kada bi Rabotnik uspio dobiti pozivnicu za Ligu prvaka. Ako i ne dobije, igrat ćemo opet jaku Europsku ligu. Bit će jako zanimljiva i SEHA Gazprom liga, ali i prvenstvo Makedonije gdje je uvijek jak Vardar, te sve bolji Metalurg. Jedva čekam prve utakmice, a čujem da je u Bitolju dvorana uvijek dupkom puna i da je sjajno ozračje – istaknuo je Mandalinić.

Mateo Maraš (19) sjajni je desni vanjski koji je s Hrvatskom osvojio četvrto mjesto na Europskom prvenstvu do 18 godina, a bio je i član reprezentacije do 19 godina koja je lani neočekivano ispala u osmini finala na Svjetskom prvenstvu.

Njegov otac Ivica igrao je za Hrvatsku 1997. godine na Svjetskom prvenstvu u Japanu, te na Mediteranskim igrama u Bariju, a danas je glasnogovornik hrvatske muške reprezentacije. Mateo je visok 203 cm, a odlazak u Makedoniji bit će mu i prvi rukometni transfer u inozemstvo. Ostat će u njegovoj biografiji zauvijek zapisano da je u Rabotnik došao iz kluba Akademija Balić–Metličić.

–Imao sam još neke ponude, primjerice Toulousea, Pivovarne Laško i Ademara, ali sam se na kraju odlučio za Rabotnik. Nije tajna da sam izabrao klub zbog našeg trenera jer sam uvjeren da će mi dati priliku u sezoni u kojoj će biti zaista jako puno utakmica – istaknuo je Maraš.

Još uvijek ga peče poraz u osmini finala SP-a do 19 godina od Mađara.

Maraš: Nadmašit ću tatu!

– Kako ne bi pekao kad smo bili spremni uzeti medalju. Nakon prvog kruga bili smo prvi u skupini i onda se dogodio jedan loš dan i sve ono što smo radili cijelo ljeto ode u propast. A zaista smo radili teško i naporno za Svjetsko prvenstvo, imali smo i sjajan poticaj nakon što su juniori osvojili svjetsko srebro. Htjeli smo dokazati da možemo bolje od njih – kaže Maraš

U nekoj budućnosti Martinović i on trebali bi bili okosnica seniorske reprezentacije na poziciji desnog vanjskog...

– Kome nije želja igrati za seniorsku reprezentaciju! Moram nadmašiti tatu koji iza sebe ima nastup na velikom natjecanju. A još će veći gušt biti kada osvojim medalju koju on kao igrač nikad nije osvojio – zaključio je Mateo Maraš.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije