Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BROJNA PITANJA

Hrvatska reprezentacija zbog korone može ostati bez Olimpijskih igara! Evo što se treba dogoditi

13.01.2021.
u 20:34

Pitanje u Hrvatskoj je već otvoreno na primjeru vaterpolista koje u veljači u Nizozemskoj čeka olimpijski kvalifikacijski turnir s kojeg mogu otpasti – i tako ostati bez nastupa u Tokiju – dogode li se u sastavu samo trojica pozitivnih na COVID-19.

Čini se da Japanci ovog trenutka baš i nisu raspoloženi ugostiti Olimpijske i Paraolimpijske igre ovog ljeta. Tako barem sugeriraju rezultati ankete koju je među tamošnjim pukom provela izvještajna agencija Kyodo News.

Anketari su došli do poražavajućeg rezultata za atmosferu vezanu za domaćinstvo najvećem sportskom natjecanju na planetu. Naime, čak 35,3 posto japanskih građana priželjkuje potpuno otkazivanje Igara, a njih 44,8 posto predlaže novu odgodu.

Proglašeno izvanredno stanje

Do takvog raspoloženja među građanima Zemlje Izlazećeg Sunca došlo je u danima kada su, zbog porasta broja zaraženih koronavirusom, tokijska predgrađa Kanagawa, Saitama i Chiba kao i sam Tokio proglasili izvanredno stanje.

Početak Igara predviđen je za 23. srpnja pa za takve odluke Organizacijski obor Olimpijskih igara, ali i Međunarodni olimpijski odbor još uvijek imaju dovoljno vremena. A kao spasonosno rješenje mnogi vide upravo u procjepljivanju sudionika što trenutačno otvara i neka etička pitanja. Na njih je upozorila i olimpijska pobjednica u hrvanju Kanađanka Erica Wiebe koja je kazala:

– Ja želim predstavljati svoju zemlju i inspirirati nove naraštaje no prije svega ja trebam da moja zajednica bude sigurna. I zato se ja ne želim cijepiti prije no što to učine ranjive skupine, među njima i moji roditelji koji su planirali putovati u Tokio da bi me podržali na licu mjesta.

Tako je Wiebe reagirala na ovu izjavu svog sunarodnjaka, dugogodišnjeg člana MOO-a Dicka Pounda:

Kvalifikacije vaterpolista

Kanada će u Tokiju imati od 300 do 400 sportaša i omogućiti im da se cijepe, iz svote od više milijuna cjepiva, ne bi trebalo izazvati pobunu u javnosti. To je odluka koju će morati donijeti svaka zemlja i meni je jasno da će se tu pričati ako sportaši upadaju preko reda, no to je najrealniji način na koji bi se Igre mogle učiniti sigurnima.

Takvo pitanje u Hrvatskoj je već otvoreno na primjeru vaterpolista koje u veljači u Nizozemskoj čeka olimpijski kvalifikacijski turnir s kojeg mogu otpasti – i tako ostati bez nastupa u Tokiju – dogode li se u sastavu samo trojica pozitivnih na COVID-19. 

Komentara 3

HR
hr76
20:31 14.01.2021.

Glagol "treba" u naslovu bi se trebao zamijeniti s "može, ali nadamo se da se neće dogoditi". Inače ispada kao da ne želimo u Tokio. A želimo.

Avatar odvratni_ZG_kurir
odvratni_ZG_kurir
21:07 13.01.2021.

Neka se odgode Olimpijske igre! Svijet je postojao prije Olimpijskih igara i svijeta će biti ako se Olimpijske igre otkažu. Ni ovo Svjetsko prvenstvo u rukometu moglo se i trebalo se otkazati. Svijet bi to isto preživio. Ovako će biti jedno natjecanje koje će u najmanju ruku biti upitno. Što ako se dogodi da jedna od momčadi svjetskog prvenstva u sredini natjecanja mora odustati zbog korone u momčadi??? Što ako takvih momčadi bude više? Tko će igrati otakmic? Mustafa i drugi potpomognuti možda danskim sucima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije