Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MLADA DIZAČICA

Hrvatska nada: Trenerica mi je Ceca, a cimerice su mi s Balkana

Foto: Dalmatinski portal
1/3
01.04.2021.
u 21:00

Dosta je bilo vremena za individualni rad, a moja trenerica, Svjetlana Ceca Ilić, je vrhunski stručnjak tako da sam zadovoljna svojim napretkom

Kada je Lea Deak (21) potpisala prošle sezone za Volero, vjerojatno nije ni sanjala kako će se prvenstvo Švicarke već drugi put prekinuti zbog pandemije koronavirusa.

– Natjecanje domaće lige trenutačno je u mirovanju, no kako stvari stoje, i vrijeme odmiče, mislim da se i neće nastaviti, baš kao ni prošle sezone, kada je također stalo zbog pandemije koronavirusa. Nakon što je prekinuto domaće prvenstvo, otišle smo u Francusku, gdje smo trenirale zajedno s Le Cannetom i Cannesom, što nam je pomoglo u održavanju forme, no kako se u Švicarskoj nije po pitanju nastavka prvenstva ništa događalo, vratile smo se na kraju doma. I sada treniramo tu, odigravamo neke prijateljske utakmice, no to nije ono pravo. U Švicarskoj je na snazi lockdown, kao i u većini europskih zemalja, sve je manje-više zatvoreno, nikamo se ne izlazi – kaže Lea koja igra na mjestu tehničara.

U klubu naslijedila Grbac

Kada je prošle godine potpisala za Volero, potpisala je ugovor na četiri godine što je samo dokaz da u klubu vjeruju u nju. Jer, jedna je od rijetkih igračica kojima je klub dao ugovor na tako dugo vrijeme.

– Volero je godinama bio najbolji švicarski klub, no prije dvije godine društvo iz Züricha spojilo se s francuskim Le Cannetom. Jako sam sretna što sam postala dio Volero obitelji – istaknula je.

Ranije je ciriški klub godinama bio dio Lige prvakinja, a 2015. i 2017., osvajao je treće mjesto na Svjetskom klupskom prvenstvu. Lea nije prva hrvatska igračica u ovom klubu. Tu su prije igrale Nataša Osmokrović, Jelena Alajbeg, Karla Klarić i Ana Grbac.

No, kad već nema prilike igrati u klubu, veseli se okupljanju reprezentacije.

– Jedva čekam vidjeti svoje suigračice iz reprezentacije i odigrati neke utakmice. Nadam se samo da nam koronavirus neće pokvariti to zadovoljstvo. Mali problem je što nemam natjecateljski ritam, zapravo sam odigrala samo tri službene utakmice, no mislim da sam ipak napredovala u ovoj sezoni. Dosta je bilo vremena za individualni rad, a moja trenerica, Svjetlana Ceca Ilić, je vrhunski stručnjak tako da sam zadovoljna svojim napretkom. Zato i s nestrpljenjem očekujem pokazati svima doma što sam radila u protekloj sezoni. Znam da će tu biti i dosta presinga što se rezultata tiče, no spremam se na to – rekla je Lea koja je profesionalnu karijeru počela u zagrebačkoj Mladosti, a igrala je i za Olimpik.

Dva ispita do kraja 2. godine

Kako ste se snašli u Švicarskoj, primjerice jeste li naučili jezik?

– Ovdje se govori njemačkim jezikom, pa sam taj jezik upisala na fakultetu kao izborni, no nisam baš najzadovoljnija kako ide napredak. Imam cimerice koje su s područja Balkana, tako da ne komuniciramo baš na njemačkom jeziku, a i svi se u klubu zapravo služimo engleskim. Ali, kako imam ugovor i dogodine sigurno ću i na tom planu napredovati – reći će Lea Deak koja studira na Višoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays.

– Na istoj školi je i moja suigračica iz reprezentacije, Božana Butigan. Druga sam godina, ostala su još dva ispita do kraja, tako da i na tom planu ide sve kako – istaknula je Lea.

Prošla je sve reprezentativne selekcije, bila je kapetan kadetske i juniorske reprezentacije Hrvatske, a Frane Žanić je još 2017. godine za nju rekao:

– Lea je bez konkurencije najbolji mladi dizač u Hrvatskoj. Po svojim fizičkim i tehničkim karakteristikama spada u jednu od najboljih mladih dizača i izvan granica Lijepe Naše. Pred njom je velika budućnost te sam siguran da će uz puno kvalitetnog rada još jako napredovati - rekao je Žanić tada kao sportski direktor Olimpika.

– Ovo ljeto čeka nas jako puno akcija, jako puno utakmica. Od svibnja do rujna nastupat ćemo na tri fronte, u Zlatnoj skupini Europske lige, u Challenge kupu te na kraju, na Europskom prvenstvu. Krajnji je cilj zapravo osigurati dogodine nastup na Svjetskom prvenstvu, s obzirom na to da se zbog COVID-19 neće održavati kvalifikacije, već će se ekipe plasirati prema FIVB rejtingu. Mi smo trenutačno na 24. poziciji, a da bismo bili sigurni za SP, trebamo se spustiti negdje oko 19-20. mjesta. Za to nam je potrebno izboriti finale Europske lige i Challenge kupa te četvrtfinale Europskog prvenstva. Možda zvuči ambiciozno, no isto tako, mislimo i da je realno – zaključila je mlada Lea Deak. 

Ključne riječi

Komentara 1

ME
medvedgrad
08:12 02.04.2021.

A koji sport mlada dama moj "novinaru" trenira?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije