Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Mala šansa postoji'

Hrvatska može Njemačkoj uzeti talenta koji je osvojio europski naslov!

Njemačka - Čile, finale Kupa konfederacija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
04.07.2017.
u 23:46

Njemački nogometni savez ima mrežu od više od tisuću malih nogometnih centara širom zemlje u kojima se rade prve selekcije mladih igrača

Svijet je ponovno zadivljen moćnom njemačkom nogometnom mašinerijom koja je u razmaku od tri dana osvojila dva prestižna naslova: europsko prvenstvo do 21 godine u Poljskoj i Kup konfederacija u Rusiji. Uz neizbježnu napomenu kako su obje titule osvojene s rezervnim momčadima.

Naime, njemačka selekcija U-21, koju vodi Stefan Kuntz, svojih je čak šest standardnih igrača (Brandt, Süle, Werner, Henrichs, Kimmich, Goretzka) “iznajmila” A vrsti na Kupu konfederacija, odnosno bila je to zapravo pričuvna garnitura elfa budući da su najveće zvijezde dobile slobodno ljeto.

Tako je sad već slavni njemački izbornik, 57-godišnji Joachim Löw, svojoj bogatoj riznici trofeja pridodao još jedan i sada mu nedostaje samo europski naslov. I ta izbornička stabilnost, era koja traje čak 11 godina, uz perfektnu stručnu organizaciju unutar Saveza i nedvojbenu njemačku darovitost, jedan je od ključnih faktora dominacije elfa u svjetskim razmjerima. Za usporedbu, Löw je nakon 2. svjetskog rata tek deveti njemački izbornik, dok ih je hrvatska reprezentacija od 1990. promijenila čak – dvanaestoricu.

Razgranata mreža centara

Kad smo već kod zadivljujuće njemačke organizacijske moći, naš čovjek iz Ludwigshafena Danijel Lučić ilustrirao ju je u jednoj rečenici.

– Njemački nogometni savez ima razgranatu mrežu od više od tisuću malih nogometnih centara širom zemlje, u kojima njihovi treneri besplatno organiziraju dodatne treninge dječacima, mimo njihovih klubova, i tu rade prve filtere najnadarenijih klinaca – kaže Lučić.

U sjeni nove njemačke berbe trofeja, a unutar zidova monumentalne DFB-ove utvrde, odvija se i jedna mala, zgodna hrvatska priča. Njezin glavni protagonist upravo je 39-godišnji Murvičanin Danijel Lučić, volonter koji je svoje vrijeme posvetio okupljanju najdarovitijih hrvatskih talenata iz njemačkih klubova.

No, prvo razjasnimo najaktualniju temu: može li Hrvatska Njemačkoj preoteti 22-godišnjeg braniča Jeremyja Toljana, člana europskih prvaka do 21 godine? Majka mu je Hrvatica, otac Amerikanac.

– Mala šansa još postoji, budući da Jeremy nije nastupio za njemačku A vrstu. Znam da je odbio Amerikance, a ja sam tek sada došao do njegova kontakta i u sljedećih nekoliko dana pokušat ću ostvariti komunikaciju s Jeremyjem – kaže Lučić, koji je u stalnom kontaktu s tajnikom mladih reprezentacija HNS-a Josipom Tomaškom.

Cilj je, naravno, identificirati, testirati i eventualno transferirati u našu reprezentaciju najveće mlade talente hrvatskog porijekla iz Bundeslige. U tu svrhu Lučić svake godine okuplja selekciju naših dječaka na Schwarzwald kupu, na kojemu se nadmeću s njemačkim klubovima, te istu momčad dovodi i na turnir u Vukovar. Ovaj mjesec u Schwarzwaldu se okupljaju dječaci rođeni 2004. godine.

Dvojica iz Bayerna su prvaci

No, imamo li uopće šansu Nijemcima, s obzirom na njihovu predanost radu s mladima, preoteti nekoga od talenata, kao svojedobno braću Kovač?

– Mi naše dječake u Njemačkoj okupljamo već u dobi od 13 godina na prvim selektivnim turnirima i od tada pratimo njihov razvoj. Tvrdim vam da će “devet i pol od desetorice” tih mladića između Njemačke i Hrvatske radije izabrati Hrvatsku. Trebate ih vidjeti s kakvom žarom oni nose hrvatski dres i zajedno s roditeljima pjevaju Lijepu našu! – nastavlja Lučić.

Ističe kako danas u bundesligaškim klubovima nastupa više od 30 mladih nogometaša naših korijena. Primjerice, u Bayernovoj momčadi do 17 godina, novom njemačkom prvaku, dvojica su standardnih igrača s hrvatskom putovnicom, Ivan Pudić i Danijel Jelišić, dok je, prema Lučićevim riječima, naš dečko Gabriel Vidović (r. 2003. godine) iz Bayerna u tom godištu top talent u Njemačkoj. I već je nastupio za našu selekciju na vukovarskom turniru...

Komentara 10

IK
Ikonoklast
02:08 05.07.2017.

a za mlade talente iz inozemstva...sve im je jasno...zadnjih par turnira sve od u 19 do u13 reprezentacije u prvih 11 imaju 10 igraca dinama i jednog lokomotive...sta ce nam ti iz njemacke, kakve koristi tata ima od njih? ko ce platiti rucak u Osijeku? neko mora.

IK
Ikonoklast
02:06 05.07.2017.

kako ce igrati kad mi na toj poziciji imamo lijevog beka, jednog jedinog, boljeg nemamo! Ni nikad nismo imali! Niti cemo ikada imati! Kakav Toljan, nas lijevi bek moze birati ponude, svaki dan mu dodje nova, i to.javna, u dnevnom tisku izadje, od sportskih do jutarnjeg lista. ziva istina. unaprijed pitam, zasto minusi?

PO
POBROZDS
21:16 05.07.2017.

ca ca mu je ga -ravi tako da nam to ne treba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije