Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Teški uvjeti

Hrvatska maratonka završila u bolnici: 'Otrovala sam se i povraćala cijelu noć'

Nikolina Šustić
Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
1/3
27.09.2019.
u 12:22

Teško je hodati nekoliko stotina metara, a kamoli trčati 42 i nešto sitno kilometara. Start i cilj neće biti na stadionu, već u zaljevu

Prvog dana Svjetskog atletskog prvenstva, koje danas počinje u Dohi, trebale su nastupiti četiri hrvatske atletičarke.

No jedna naša sportašica ipak je morala odustati. Nikolina Šustić imala je trovanje hranom pa je morala potražiti pomoć u bolnici i otkazala je nastup na maratonu.

Foto: Screenshot/Facebook

Šteta, jer je Nikolina upravo u Dohi pobijedila na utrci na 100 kilometara, a na svjetskom prvenstvu na 50 kilometara osvojila je s Hrvatskom zlatnu ekipnu medalju.

'Tužna sam, zaista nemam sreće. U Dohi sam već treći put. I vjerojatno neću imati priliku ni startati svoje treće svjetsko prvenstvo ovdje. Prvi put 2014. na SP-u na 100 km, drugi put 2015. na SP-u na 50 km, te sam na Svjetskom prvenstvu u atletici, gdje sam trebala trčati maraton - napisala je Nikolina na Facebooku i dodala:

Imala jaku glavobolju

'Otrovala sam se, cijelu noć povraćam, jaka glavobolja, osip, iz IAAF klinike me vode u bolnicu. Svu snagu sam iscrpila i bio bi prevelik zalogaj da uopće startam večeras. Imam zabranu nastupa, premda bih zaista željela zbog svih mojih dragih ljudi da makar mahnem sa startne linije u ponoć preko TV-a i napravim barem par koračića na stazi Svjetskog prvenstva. Borac sam, ali neke stvari u životu jednostavno ne možeš kontrolirati. Znam da trčim iskrena i s velikim srcem i ljubavi, tako i živim život... to je moja mala pobjeda.'

Tako će u današnjem maratonu nastupiti samo dvije hrvatske atletičarke – Bojana Bjeljac i Matea Parlov Koštro. Maratonke će u svoju utrku krenuti u 23.59 sati po ovdašnjem vremenu (op.a., u Hrvatskoj je sat manje). Ako se pitate zašto je start maratona tako kasno i zašto će se trčati do tri ujutro, odgovor je jednostavan. U to vrijeme temperatura s plus 40 stupnjeva pada na ‘samo’ plus 30, pa će navodno biti lakše trčati.

Doha je poznata po vrućem i suhom zraku. Tijekom dana na cesti ne možete vidjeti pješaka. Teško je hodati nekoliko stotina metara, a kamoli trčati 42 i nešto sitno kilometara. Start i cilj neće biti na stadionu, već u zaljevu. Ništa novo, prije dvije godine u Londonu cilj je bio kod Tower Bridgea, na Igrama u Riju cilj je bio na mjestu gdje se održava čuveni karneval. Bojana i Matea sigurno nikad nisu trčale u ovakvim uvjetima.

U zaljevu puše povjetarac

– Probala sam u Zagrebu posljednjih nekoliko dana prije nego što ću otići u Dohu trenirati što kasnije. Nijedan trening mi nije počeo prije 19 sati. Morala sam ostajati što dulje budna u Zagrebu kako bih se priviknula na ono što me noćas čeka u Dohi. Tako sam išla spavati oko dva ujutro. Što sam radila u sitne noćne sate? Ništa, pospremala sam kuću, gledala filmove, kuhala ručak za idući dan – rekla je Matea kojoj je ovo prvi maraton na jednom velikom natjecanju.

– Danas ću što dulje spavati poslijepodne kako ne bih bila umorna kada krene maraton. Moram paziti da se probudim šest sati prije starta i onda sigurno neću biti umorna – rekla je Matea.

Jeste li upoznati sa stazom po kojoj će se trčati?

– Iskreno, ne. Nešto malo mi je o trasi pričala Ivana Renić, naša brza hodačica koja se desetak dana prije pripremala u Dohi. Kaže da je staza dobro osvijetljena, te da u zaljevu puše blagi povjetarac. Ne znam je li to rekla da me utješi – zaključila je Matea.

I tuševi će dobro doći

Bojana Bjeljac iza sebe ima nastup na Svjetskom prvenstvu u Londonu 2017., te na Europskom prvenstvu u Berlinu.

– Ja sam imala samo dva kasna treninga, negdje oko 22 sata. Odmah kažem da nemam velikih očekivanja jer u takvim uvjetima ne može se očekivati nekakav dobar rezultat. Probat ću ostvariti što bolji plasman. Nadam se da će biti dosta okrepnih stanica, a i tuševi uz stazu dobro će doći – istaknula je Bojana.

Nikolina je već trčala u Dohi, na Svjetskom prvenstvu na 50 kilometara, te u utrci na 100 kilometara.

– Znam sve što me čeka. Jača sam od vrućina – hrabro će reći Nikolina, aktualna svjetska prvakinja na 100 kilometara.

Ana Šimić pokušat će izboriti finale visa. Norma je 1,94 metra što znači da bi Ana trebala ostvariti svoj najbolji rezultat sezone. Ani je ovo četvrti SP, dvaput (Moskva 2013. i London 2017.) nije prošla u finale, a Pekingu 2015. bila je deveta.

>> Pogledajte kako je Thompson iz ringa pjevao za Hrgovića!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije