Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HORVATOVI DEČKI

Hrvatska ima budućnost! Upoznajte 'kauboje' spremne nadmašiti slavne očeve

01.05.2021.
u 07:00

Znam da su očekivanja bila visoka, jer je i moj otac igrao ovdje, ostavljajući jedan veliki trag. Želim napraviti sjajnu klupsku karijeru, a Celje je definitivno sredina u kojoj mogu puno postići – rekao je Veron

Rukometaši Hrvatske danas u Veszprému (14.10 sati) igraju susret petog kola finalne skupine EHF Europskog kupa protiv Mađarske. Obje reprezentacije imaju po osam bodova, s tim da Mađari imaju utakmicu više. Pobjeda ili neodlučeno donose nam prvo mjesto u skupini. U slučaju poraza još imamo priliku za prvo mjesto, ali trebat će nam pobjeda u Španjolskoj.

>> Kauboji nakon Egipta:

Hrvoje Horvat, izbornik Hrvatske, za ove tri utakmice (dvije protiv Slovačke smo odradili) u četiri dana pozvao je čak osam debitanata. Tako su prve minute u hrvatskom dresu, kada je riječ o službenim utakmicama, odradili Matej Mandić, Veron Načinović, Mateo Maraš, Karlo Godec, Tomislav Kušan, Nikola Grahovac, Tin Lučin i Fabijan Grubišić. Odmah ćete prepoznati neka rukometna prezimena. Naime, Veronov tata je Alvaro Načinović, a Mateu je otac Ivica Maraš, obojica su bivši reprezentativci Hrvatske. I dok Veron igra na mjestu na kojem se proslavio njegov otac, kao kružni napadač, Mateo igra na mjestu desnog vanjskog pucača, dok mu je tata Ivica igrao na mjestu lijevog krila.

Samo jedan srebrni iz 2019.

Od debitanata koji su 2019. osvojili juniorsko srebro na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj tu je tek Karlo Godec, a od reprezentacije koja je 2019. igrala Svjetsko kadetsko prvenstvo u Makedoniji, kada su nesretno ispali u osmini finala, tu su Načinović, Lučin i Maraš. Bio bi tu iz te generacije još i Ivanković, ali izostao je zbog koronavirusa. Sada će se sigurno netko zapitati zašto nemamo veći broj igrača koji su osvojili svjetsko srebro. Bilo bi ih da Martinović nije izostao zbog COVID-19, da Šarac nije ozlijeđen, da Jaganjac nije poslan kući jer se vozio u istom automobilu sa zaraženim Carom te da se Srna potpuno oporavio od bolesti.

Hrvatska u svakom slučaju već sada ima prilično dobar roster za Svjetsko prvenstvo 2025. godine, kada ćemo biti domaćini.

Tko su debitanti koji su nas oduševili u dvije utakmice protiv Slovačke koju smo pobijedili s 32:24 i 26:23?

Karlo Godec igra u Dubravi na mjestu lijevog krila. Kada smo ga sreli na Europskom prvenstvu u Austriji 2020. godine, kamo je došao kao gledatelj, na pitanje kada će u reprezentaciju spremno je odgovorio:

– Nadam se jako brzo.

A to brzo došlo je nakon nešto više od godinu dana.

– Mislim da ću sljedeće sezone u PPD Zagreb. Priliku koju sam dobio u reprezentaciji ne želim tako lako ispustiti. Znam, ispred mene su Mandić, Štrlek, Mihić... ali dat ću sve od sebe da na mene izbornik može itekako računati.

Veron Načinović igra ove sezone u Pivovarni Laško Celje.

– Znam da su očekivanja bila visoka, jer je i moj otac igrao ovdje, ostavljajući jedan veliki trag. Želim napraviti sjajnu klupsku karijeru, a Celje je definitivno sredina u kojoj mogu puno postići – rekao je Veron.

Tin Lučin je strašno puno napredovao kada je iz PPD Zagreba otišao u Ademar iz Leona. Tamo je među najboljim strijelcima kluba.

Dva bisera iz Pelistera

– U Zagrebu se jednostavno nisam snašao. U Ademaru me žele zadržati i sljedeću sezonu i vjerojatno ću tamo i ostati – istaknuo je Lučin koji je uz Jaganjca, Šarca i Martinovića najzaslužniji za medalje u kadetskom i juniorskom uzrastu u posljednjih pet godina.

Matej Mandić, mladi vratar iz Ljubuškog, dolazi sljedeće sezone u PPD Zagreb. Rukometni stručnjaci za vratare kažu da su Kuzmanović i Mandić najveći talenti koje Hrvatska ima trenutačno među vratnicama. Mateo Maraš iza sebe već ima dobru sezonu u Pelisteru gdje je puno napredovao uz našeg trenera Željka Babića. Martinovi i on trebali bi godinama unaprijed predstavljati rješenje na desnoj strani našeg napada. Tomislav Kušan bio je velika nada zagrebačkog Medveščaka na mjestu pivota, a onda je otišao u Španjolsku gdje je sjajno igrao za La Rioju. Od ove sezone i on je u Pelisteru.

Nikola Grahovac bio je treći kružni napadač, debitant u reprezentaciji. Baš kao i Luka Cindrić, karijeru je počeo u Ogulinu, afirmirao se u Dubravi i sada se već polako dokazuje u PPD Zagrebu.

Fabijan Grubišić još je jedan u nizu izdanaka varaždinske rukometne škole. Bit će jedan od stožernih igrača juniorske reprezentacije na Europskom prvenstvu kojem je upravo Varaždin domaćin. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije