Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAŽE POMOĆ VLADE

Hrvatska će SAD ugostiti u spektakularnom ambijentu kakav se rijetko viđa?

Davis Cup
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/4
19.05.2018.
u 12:04

Najozbiljniji kandidat za utakmicu na otvorenome je Split - igralo bi se na Poljudu ili u prekrasnom ambijentu na Žnjanu

Izbornik Željko Krajan i igrači rekli su svoje: žele igrati na zemlji i, po mogućnosti, na otvorenome. Odnosi se to na polufinalni dvoboj Davisova kupa između Hrvatske i SAD-a koji će se od 14. do 16. rujna odigrati u Hrvatskoj. No, pitanje je: gdje?

Arena u Puli više nije aktualna

Francuzi, domaćini drugog polufinalnog dvoboja (u goste im stiže Španjolska), već su odavno odlučili da će se igrati na nogometnom stadionu Pierrea Mauroya u Lilleu. Ondje su lani, u studenome, osvojili Davisov pokal pobjedivši u finalu Belgiju s 3:2.

Mi smo, međutim, tražili produljenje roka za izjašnjavanje. Isprva do 20. svibnja, a kad se vidjelo da to neće biti dovoljno, zatražen je od ITF-a, i dobiven, novi rok - do 30. svibnja.

Da se igra na zemlji nije problem. Igralo se na toj podlozi i u Osijeku i Varaždinu. Problem je u onome drugom dijelu zahtjeva igrača “da se igra na otvorenome”. To organizaciju ovog susreta čini složenijom i skupljom, jer osim samog igrališta treba izgraditi tribine i svu neophodnu prateću infrastrukturu. E, to nije tako lako organizirati, posebno u ovom trenutku kad u Hrvatskom teniskom savezu zapravo vlada dvovlašće.

Davis Cup
1/10

Spominjala se mogućnost da se igra u pulskoj Areni, ali se od toga izgleda odustalo. Sad je najozbiljniji kandidat za utakmicu na otvorenome Split. I to s dvije mogućnosti: da se igra na nogometnom stadionu u Poljudu, gdje bi se (slično kao i u Lilleu) s dvije strane koristile postojeće tribine, a s druge dvije bi se podigle montažne. U sličnom je ambijentu, sjećamo se, održano i Europsko prvenstvo u vaterpolu i plivanju u Beču 1995. godine na čuvenom Prateru. Druga je mogućnost da se na Žnjanu, u prekrasnom ambijentu, montiraju posve nove tribine. U tom smislu, Umag sa svojom prekrasnom “školjkom” otpao je zbog malog kapaciteta gledališta (4500), a minimum je 6000.

Ako sve to propadne, a vrijeme neumitno curi, moglo bi se igrati u dvorani, u nekoj od postojećih Arena, a tu je Zadar u prednosti (pred Splitom i Zagrebom) zbog odličnih iskustava iz polufinalnog dvoboja s Francuzima 2016.

No, u HTS-u i dalje žele udovoljiti igračima i igrati na otvorenome. Svjesni svojih skučenih financijskih i organizacijskih kapaciteta (dodatno umanjenih raspolućenošću Saveza), odlučili su se obratiti za pomoć Vladi Republike Hrvatske (iako ni tamo zbog najnovijih afera oko Agrokora nije puno bolje stanje) s molbom za sufinanciranjem, što je navodno dočekano pozitivno te se čeka konačna potvrda.

Snažna promidžba Hrvatske

“Susret s Amerikancima”, ističu u HTS-u, “ima veliki sportski značaj i prilika je da se u slučaju pobjede Hrvatska drugi put u posljednje tri godine nađu u finalu Davisova kupa i osvoji drugi put u povijesti toliko željenu ‘salataru’. Kako se ovo ljeto očekuje ITF-ova odluka o promjeni formata u tom natjecanju, moguće je da ovo bude i posljednji meč koji će hrvatska vrsta odigrati pred domaćom publikom, barem tako dugo dok igramo u Svjetskoj skupini. Trodnevni TV prijenos snažno će promovirati sliku Hrvatske u SAD-u, Europi i diljem svijeta, s pozitivnim utjecajem na turističku privlačnost kakvu je imao i prijenos dvoboja s Francuzima iz Zadra prije dvije godine.”

Istodobno je “pučistička skupina”, koja se hvali podrškom od “70 posto skupštinara” ovih dana medijima poslala pismo u kome o Franji Lukoviću, predsjedniku u ostavci govore sve najgore. Kao da ga sami nisu birali i to dva puta... 

 

Ključne riječi

Komentara 14

BA
balance
12:57 19.05.2018.

Baš me čudi da je Pula otpala!!!! To bi za gradonačelnika bilo širenje nacionalizma.

Avatar rubinet
rubinet
13:14 19.05.2018.

ponavljam svoj komentar iz travnja"ja dajem potporu održavanju teniskog susreta unutar Arene..siguran sam kako bi gledalište bilo prepuno..u prvim redovima članovi vječitog IDSa....potom bivši oficiri JRM...zastavnici prve klase, vodnici... smijulje se i sjaje zlatnim zubima..... Hrvatsku himnu bi izvelo Atomskoo sklonište uz muški zbor Giancarlo Jovanović-Krle...a plesale bi mlade plesačice iz Kulturnoumjetničkog društva Đulieta Etta Salihšećerbegović "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije