Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PALMA ČARGO

Hrvatica pokorila Svjetski kup pa otkrila: Neobično ime sam dobila po jednoj ulici...

11.05.2021.
u 20:19

"Potrebno je dosta vremena, truda i volje. Treniram dvaput dnevno, glavno je more, a u teretani vježbam ovisno o vjetru tog dana"

Nakon pet dana jedrenja na dasci podno Sustipana završen je prvi Svjetski kup u novoj olimpijskoj klasi iQFOil, u organizaciji JK Labud. Palma Čargo osvojila je prvo mjesto u ženskoj konkurenciji.

– Ovo mi je prva regata u ovoj klasi i išla sam bez nekakvih velikih očekivanja. Cilj mi je bio odjedriti najbolje što mogu i dati sve od sebe. Trebale su biti odvožene već dvije regate ove sezone, u Palma de Mallorci i Hyeresu, ali su odgođene zbog koronavirusa tako da je Split bio prva regata. Uvjeti su bili dobri, imali smo i juga, maestrala i bonace. Drago mi je da smo probali dva formata jedrenja – slalom i course-race – rekla je Palma i dodala:

Nije opasno lebdjeti

– Ovu disciplinu možemo slobodno nazvati budućnost jedrenja. Daska nije kao klasična, nego doslovno leti iznad mora i zato je jako atraktivna. Lebdimo uz pomoć podvodne peraje. Imamo dva formata jedrenja: slalom i course race. Slalom traje nekih šest minuta, a course 15-20 minuta.

Kako to da ste se odlučili za ovaj sport?

– Jedrenje je za mene najljepši sport na svijetu, a kako volim adrenalin i brzine, daska za jedrenje bila je idealan izbor. Prije jedrenja bavila sam se gimnastikom šest godina i tu sam shvatila da sportovi u dvorani nisu za mene iako sam stvarno voljela i taj sport – priča Palma.

Koliko djevojaka trenira u ovoj novoj klasi u Hrvatskoj?

– Mislim pet-šest cura.

Koliko je zapravo težak ovaj sport?

– Pa mislim da je dosta zahtjevan jer se prvo treba naučiti jedriti na klasičnoj dasci i dobro je znati kontrolirati da bi se moglo učiti na foilu. Potrebno je dosta vremena, truda i volje. Treniram dvaput dnevno, glavno je more, a u teretani vježbam ovisno o vjetru tog dana.

Jeste li doživjeli neke opasne situacije na natjecanju ili treningu?

– Nije bilo opasnih situacija jer glavno pravilo za novu klasu je – prvo sigurnost.

I po zimi se ide jedriti

Koliko je ovo skup sport? Što najviše košta i kako se financirate?

– Dosta je skup sport, osim opreme koja košta oko 7000 eura, trebamo imati duplu u slučaju loma, treba imati i popratni brod (gumenjak) u kojem se vozi trener, trejler za gumenjak kad se ide na regate… Financiram se najviše od sponzora Waypoint i ACI-ja, prati me jedriličarski klub Labud i kategorizirani sam sportaš u Hrvatskom jedriličarskom savezu – istaknula je Palma čiji je otac bio uspješni jedriličar u klasi Laser i još uvijek se aktivno natječe u velikim brodovima-krstašima, a mama je prvakinja bivše države u ronjenju.

Kada dođe zima i kada se ne može na more, čime se onda bavite?

– Kad dođe zima, mi i dalje treniramo na moru, samo tada obujem čizmice, ha-ha – istaknula je Palma koja obožava skejt...

– Volim voziti skejt s prijateljima, ali ne vidim se profesionalno u toj karijeri.

Istrčali ste i jedan polumaraton?

– Da, to je bilo odlično iskustvo i rado bih ga ponovila – rekla ne Palma koja je trenutačno na stanci sa studiranjem.

– U potpunosti sam posvećena treninzima i natjecanjima – naglasila je.

Tko vam je najveća podrška na natjecanju?

– U natjecanju mi je najveća podrška, uz obitelj, trener Marin Siriščević. Već dugo radimo zajedno i znam da zajedno možemo postići odlične rezultate.

Imate neobično ime?

– Živjela sam u Palminoj ulici u splitskom kvartu Varošu, mojim roditeljima jako se svidjelo to ime i eto – zaključila je Palma. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije