Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVRŠILA STUDIJ ZBOG TATE

Hrvatica odbila ponudu da preseli u SAD: 'Slušala sam intuiciju i nisam pogriješila'

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
14.05.2021.
u 19:54

Tata mi je uvijek govorio – daj, Ana, studiraj nešto, a ja sam više voljela loptu, treninge, utakmice. Slušala sam nekako svoju intuiciju i mislim da nisam pogriješila

Ana Lelas (38) bila je jedna od naših najboljih košarkašica sredinom 2000 godine. Karijeru je počela u Splitu 1999. godine, a od hrvatskih klubova igrala je još za Montmontažu i Šibeniku. U inozemstvo odlazi 2004. godine kada potpisuje za francuski Tarbes. U Francuskoj je još igrala za Aix, Mourenx, Bourges i Montpellier, a jednu sezonu provela je u španjolskom Vigu. Karijeru je završila u Trešnjevci 2017. godine.

– Košarku sam počela trenirati s 11 godina. Starija sestra Žana već je trenirala 13 godina pa je već bila profesionalka kad sam ja počela. Na košarku sam otišla zapravo jer su svi očekivali kako će mlađa sestra poći stopama starije. Na kraju se dogodila ljubav između mene i košarke i to je jedini sport koji sam u životu trenirala – kaže Ana koja je s 13 godina debitirala za seniorke Splita.

Imala ponudu za SAD

– Već sa 16 dolazim u Zagreb. Imala sam ponude Montmontaže i Croatije i odlučila sam se za “zelenu” boju. Tri godine igrala sam za Montmontažu, a s 19 sam imala ponudu da idem studirati i igrati u SAD, no odlučila sam profesionalno igrati košarku. Tata mi je uvijek govorio – daj, Ana, studiraj nešto, a ja sam više voljela loptu, treninge, utakmice. Slušala sam nekako svoju intuiciju i mislim da nisam pogriješila – istaknula je Ana koja je s dvadeset godina otišla u inozemstvo.

– Sjajno je krenula sezona, a onda se dogodila ozljeda prednjih križnih ligamenta koljena. Slijedila je operacija, a sve to vrijeme sama sam to proživljavala. Mama je htjela doći u Francusku, ali sam je odgovorila jer nijedna od nas nije znala dobro francuski. Srećom, zdravstvo u Francuskoj je jako dobro organizirano, pogotovo za profesionalne sportaše što sam ja bila. Francuska je u međuvremenu postala moj novi dom. Ostala sam devet dugih godina, dobila sam i njihovo državljanstvo – rekla je Ana.

Sin ime dobio po djedu

Na kraju se vratila u Hrvatsku, nakon što je još neko vrijeme igrala Mađarskoj, Španjolskoj i Turskoj.

– Cijelo to vrijeme igrala sam i za reprezentaciju Hrvatske. Uvijek je bio gušt igrati za Hrvatsku i ponosna sam što smo osvojile peto mjesto na EP-u 2011. godine i što smo otišle na Igre u London 2012. godine – istaknula je Ana koja je dugo bila i kapetanica Hrvatske.

U to vrijeme reprezentaciju je s klupe vodio Stipe Bralić koji se u međuvremenu vratio na klupu i odveo Hrvatsku na Europsko prvenstvo koje će se uskoro održati u Španjolskoj.

– Vjerujem u tu reprezentaciju i vjerujem da bismo u skorije vrijeme mogle čak i do medalje – naglasila je Ana Lelas.

U međuvremenu je završila Kineziološki fakultet. Počela je studirati u 30. godini.

– Nažalost, tata je umro pa nije mogao to dočekati, ali sam završila studij upravo zbog njega, stalno mi je govorio da se školujem. Ma, volio je on košarku, često je dolazio skrivećki na moje utakmice i gledao – istaknula je.

Sestra ima svoj klub u Splitu – Žana Lelas, no Ana se trenutačno ne vidi kao trenerica.

– Ne, više volim raditi s djecom. Trenutačno radim u jednoj teretani kao instruktorica pilatesa, a po potrebi radim individualne kondicijske treninge sa sportašima – rekla je Ana.

Za razliku od sestre, Ana živi u Zagrebu, ima kći Petru (2,5 godine) i sina Tomu Srećka (1,3).

– Sina ima dva imena. Srećko je dobio ime po mom djedu – zaključila je Ana Lelas. 

>> Pogledajte razgovor s Robertom Prosinečkim

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije