Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠARKAŠI

Reprezentaciji ne ide dobro, ali u NBA ligi su Hrvati sila! Jedan podatak to otkriva

Bojan Bogdanović
Foto: Dražen Brajdić
1/4
27.10.2019.
u 08:15

Ove sezone najveći ugovor među NBA Europljanima ima Crnogorac Nikola Vučević (28 mil USD), drugi je Letonac Kristaps Porzingis (27,3) a treći Srbin Nikola Jokić (26,5)

Kao i mnoge prijašnje NBA sezone, i ovu koja je tek počela karakterizirat će više od sto internacionalaca. Točnije, ovu sezonu započelo je 108 stranaca iz 38 zemalja, što ipak nije rekord jer ih je 2017. i 2018. bilo po 113 iz 42 zemlje.

Tih 108 stranaca, među kojima su i 62 Europljanina, četiri i pol puta je veći broj nego što ih je bilo prije četvrt stoljeća kada su NBA sezonu započela 24 uvezena igrača, a među njima i trojica Hrvata – Toni Kukoč (Chicago Bulls), Dino Rađa (Boston Celtics) i Žan Tabak (Houston Rockets).

Više NBA igrača od Srbije

Ovom prilikom, prvi dan sezone, na popisu NBA igračkih zaposlenika čak su sedmorica Hrvata (Bogdanović, Šarić, Zubac, Žižić, Hezonja, Bender, Šamanić). A to Lijepu Našu, ne računamo li Kanadu (16), čini trećim po veličini svjetskim izvoznikom košarkaša u najjaču košarkašku ligu svijeta, a drugim europskim. Naime, američki susjedi Kanađani bili su jedni od utemeljitelja Sjevernoameričke profesionalne lige, a u Kanadi je igrana i prva NBA utakmica (1. studenoga 1946.), između Toronto Huskiesa i New York Knicksa. Štoviše, kanadski je klub aktualni NBA prvak pa nema smisla Kanađane u NBA ligi smatrati strancima.

Više NBA igrača od Hrvatske imaju samo Australija (9) i Francuska (8), a iza Hrvatske je i svjetska košarkaška velesila Srbija (6), a mi smo, nažalost, postali košarkaška provincija koja, valjda nekom inercijom, i dalje izbacuje talente.

Najviše stranaca ove sezone imat će Dallas Mavericks (7) koje će predvoditi slovensko-letonski tandem Dončić - Porzingis. Jedan bivši klub Darija Šarića (Sixers), ali i onaj sadašnji (Suns) imaju po šest stranaca, a Oklahoma, San Antonio, Sacramento, Toronto, Washington, Memphis i Bogdanovićev Utah Jazz imaju po pet internacionalaca.

Na privremenom radu u inozemstvu, s one strane Atlantika, nalazi se i Neven Spahija, koji će ove sezone biti pomoćnik u stožeru Memphis Grizzliesa i njihova glavnog trenera Tylora Jenkinsa, Spahijina starog znanca i kolege iz vremena kada su obojica bili pomoćnici Mikea Budenholzera u Atlanta Hawksima.

NBA ligu čini 22 posto stranaca

O značaju “dotepenaca” za NBA ligu ne govori samo tih 22 posto stranaca u 30 klubova nego i podatak o tome da je 11 od tih 108 internacionalaca izborilo status All-Star igrača, a to su Giannis Antetokounmpo (Grčka), Goran Dragić (Slovenija), Joel Embiid (Kamerun), Al Horford (Dominikanska Republika), braća Marc i Pau Gasol (Španjolska), Kryre Irving (ima australsku putovnicu), Nikola Jokić (Srbija), Kristaps Porzingis (Letonija), Ben Simmons (Australija) i Nikola Vučević (Crna Gora).

Čak četiri od pet dodijeljenih individualnih priznanja potkraj prošle sezone otišlo je u ruke stranaca. Giannis Antetokounmpo bio je MVP lige, Luka Dončić novak godine, Kamerunac Pascal Siakam dobio je epitet igrača koji je najviše napredovao dok je Francuz Gobert izabran za defenzivca godine.

Ove sezone najveći ugovor među NBA Europljanima ima Crnogorac Nikola Vučević (28 mil USD), drugi je Letonac Kristaps Porzingis (27,3) a treći Srbin Nikola Jokić (26,5).

Na listi godišnjih plaća NBA igrača, koju predvodi Curry (40,2 mil. USD), hrvatski košarkaši i najbolje plaćeni igrači iz zemalja s bivšeg područja SFRJ kotiraju ovako: 23. Vučević (28 mil. USD)... 38. Jokić (26,5)... 69. Boj. Bogdanović (17 mil. USD)... 109. Nurkić (12)... 144. Bog. Bogdanović (8,5)... 158. Dončić (7,7)... 176. Zubac (6,5)... 250. Šarić (3,5)... 282. Šamanić (2,7)... 327. Žižić (2,3)... 362. Musa (1,9)... 371. Hezonja (1,73)... 383. Bender (1,67)...

>>> Pogledajte što je o novom ugovoru rekao Bojan Bogdanović

Ključne riječi

Komentara 1

FR
freeshooter
00:06 28.10.2019.

Naslov sve govori, nije li konačno vrijeme, da Lolek i Bolek, odu iz saveza, možda bi se stvari u košarci ponovno vratile na bolje, prvenstveno u repki, ovaj dvojac može samo do kraja sve razrušiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije