Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOLONIJA

Hrvati si pomažu u tuđini: Sead je 'šef', a čak sedmorica zarađuju u njemačkom gradiću

Patrik Ćavar i Sead Hasanefendić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
23.11.2019.
u 19:30

Najviše stranaca u Bundesligi ima Švedska (23), potom slijede Danska (18), a na trećem mjestu je Hrvatska (15)

I dok se o rukometnoj Bundesligi sve više-manje zna, o Drugoj njemačkoj ligi ne zna se tako puno. Barem ne izvan granica Njemačke. Jer, ta liga u Njemačkoj je gotovo jednako popularna kao Prva, dvorane su dupkom pune, a igra i približno isti broj stranaca. A znate čijih rukometaša ima najviše u Drugoj njemačkoj rukometnoj ligi? Naših. Trenutačno u Drugoj ligi igra nevjerojatnih 17 hrvatskih igrača. Neki su više, a neki manje poznati u hrvatskoj javnosti. Primjerice, najviše stranaca u Bundesligi ima Švedska (23), potom slijede Danska (18), a na trećem mjestu je Hrvatska (15). Dakle, u Prvoj i Drugoj njemačkoj ligi igraju ukupno 32 hrvatska rukometaša. Od tih igrača mogu se bez problema sastaviti četiri odlične momčadi.

Ivić i Kontrec najpoznatiji

I to bi se mogla sastaviti jedna koja bi bila ozbiljan suparnik i u SEHA Gazprom ligi.

Nakon 12 kola, vodi Tusem Essen, klub koji je potkraj osamdesetih triput bio prvak Njemačke, a 2005. godine osvajač Kupa EHF-a. Zanimljivo je da je to jedan od rijetkih klubova u kojem ne igra nijedan hrvatski rukometaš. Tu su nekad igrale velike zvijezde poput Rusa Torgovanova i Tučkina, Ukrajinca Velikog, Islanđanina Sigurdssona, a jedne sezone trener im je bio pokojni Velimir Kljaić. Od hrvatskih igrača koji se nadaju da će sa svojim klubovima sljedeće sezone izboriti Bundesligu to su svakako Filip Ivić i Tin Kontrec koji igraju u Gummersbachu te hrvatska kolonija od čak sedam igrača u Eisenachu. Oba kluba zaostaju za Essenom pet bodova. Ivić i Kontrec su ujedno i najpoznatiji hrvatski rukometaši u Drugoj ligi.

Obojica su igrala za hrvatsku reprezentaciju i još uvijek su tu negdje u kadru Line Červara. Dobro, netko će reći da je poznatiji od njih Blaženko Lacković. Istina, ali nekadašnji sjajni hrvatski reprezentativac u Hamburgu je sve više trener, a sve manje igrač. Njegove minute na parketu mjere se u sekundama. “Vudri ga Blaž” ostao je vjeran klubu s kojim je 2003. godine osvojio Kup prvaka.

Ako se netko pita odakle čak sedmorica naših rukometaša u Eisenachu, odgovor treba samo potražiti u imenu trenera tog kluba. A klub iz središnje Njemačke vodi Hrvat Sead Hasanefendić. Igrali su devet sezona u Bundesligi, posljednji put 2016. godine. Najbolji plasman im je deseto mjesto 2002. godine. Tko to sve igra od naših u Eisenachu – Kristian Volar (došao iz Dubrave), Duje Miljak (West Wien), Ante Tokić (Metalurg), Andrej Obranović (Karlovac), Ivan Šnajder (Karlovac), Marko Račić (Dubrava) i Denis Karić (Poreč).

Od svih tih igrača, Miljak je čak igrao za hrvatsku reprezentaciju, a najzanimljiviji je Andrej Obranović, mlađi brat poznatijeg Sandra Obranovića koji igra za Meškov. Kada je Cindrić otišao iz Karlovca napravio je veliku karijeru, možda će tako biti i s mlađim Obranovićem. Inače, u tom klubu nekad je branio naš igrač Dragan Jerković, a igrao Danijel Grgić. Od trenera tu je radio Zlatko Ferić.

Tko se još sjeća Kolopera

Od poznatijih hrvatskih rukometaša, drugoligaškim njemačkim parketima juri Marko Bagarić. To je igrač koji je s Hrvatskom 2006. osvojio Svjetski kup, a s Katarom igrao na Olimpijskim igrama u Riju 2016. Bolji poznavaoci rukometa sjećaju se iz Zagreba i Branimira Kolopera koji je igrajući za Hrvatsku osvojio srebro na Mediteranskim igrama u Almeriji 2005. godine.

Poznato ime je i Ante Grbavac, lijevi vanjski koji je igrajući za Hrvatsku na Svjetskom kadetskom prvenstvu 2013. godine u Mađarskoj osvojio srebrnu medalju. Do odlaska u Njemačku igrao je u mađarskom klubu Vaciju.

Nepoznat nije ni Martin Marčec. Nekadašnje krilo Varaždina i Metalurga danas se skrasilo u Bietigheimu. 

Hrvatski igrači u drugoj ligi:

Filip Ivić Gummersbach

Tin Kontrec Gummersbach

Martin Marčec Bietigheim

Marko Bagarić Lübbecke

Marin Durica Ferndorf

Marijan Bašić Ferndorf

Branimir Koloper Ferndorf

Blaženko Lacković Hamburg

Ante Grbavac Dormagen

Josip Čutura Krefeld

Denis Karić Eisenach

Duje Miljak Eisenach

Andrej Obranović Eisenach

Kristijan Volar Eisenach

Ivan Šnajder Eisenach

Ante Tokić Eisenach

Marko Račić Eisenach

>>> Pogledajte gostovanje Veselina Vujovića na Večernji TV-u

Ključne riječi

Komentara 1

ST
Stipan
19:52 23.11.2019.

Što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije