Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP U MANCHESTERU

Hrvati napravili senzaciju, osvojili smo najviše medalja dosad!

Tekvando
Foto: Dražen Brajdić
1/5
19.05.2019.
u 19:18

Dosadašnji hrvatski rekord na svjetskim prvenstvima bile su tri medalje osvojene 2007. u Pekingu ali i 2003. u Garmisch Partenkirchenu

Hrvatska te-kvon-do reprezentacija u ponedjeljak će kući iz Manchestera s rekordnim brojem medalja osvojenih na svjetskim prvenstvima. Nakon što su bronce osvojile Zagrepčanke Doris Pole (plus 73 kg) i Kristina Tomić (49 kg), svjetske kolajne izborili su i Splićanka Bruna Vuletić (62 kg) i član zagrebačkog Osvita Ivan Šapina (87 kg). 

Dosadašnji hrvatski rekord na svjetskim prvenstvima bile su tri medalje osvojene 2007. u Pekingu ali i 2003. u Garmisch Partenkirchenu, a Šapina je nakon Filipa Grgića (prvak) i Mićija Kuzmanovića (bronca)  tek treći muški reprezentativac koji je osvojio medalju na najvećoj svjetskoj smotri.

Posljednjeg dana Svjetskog prvenstva Šapina je naprosto oduševio. Nakon što je Korejca Leeja "rastavio na sastavne dijelove" (19:4), a potom i pobijedio Slovenca Trajkovića poentiravši za dva boda u posljednjim sekundama borbe (10:8), u četvrtfinalnoj borbi protiv 11 godina starijeg Azerbajdžanca Azizova, 19-godišnji Šapina odradio je taktičku borbu karijere. Nakon dvije runde vodio je 11:1 nakon čega je borbu priveo kraju poput najvećeg rutinera. Nažalost, u polufinalu je posustao protiv Brazilca Martinsa Soaresa (11:16). 

- Sretan sam što sam dio rekordnog naraštaja hrvatskog te-kvon-doa. Mogu biti zadovoljan svojim debijem na svjetskim prvenstvima, ali ne i nastupom u polufinalu jer sam mogao bolje. U našem jedinom prijašnjem dvoboju ja sam pobijedio na zlatni bod, no ovaj puta je on bio nešto čvršći kada je to trebalo, točnije u klinču, i to mu je donijelo pobjedu. On je otišao u finale, a ja se moram zadovoljiti s ovim što sam postigao. 

A mnogi bi platili da su postigli to što je on:

- Meni je ovo dokaz da ja pripadam svjetskom vrhu što ću, nadam se, dokazati i na narednim velikim natjecanjima. Posebno se radujem Prvenstvu Europe kojem će sljedeće godine domaćin biti Zagreb pa ću imati priliku nastupati pred domaćom publikom - kazao je Šapina. 

Bruna Vuletić je pak do medalje došla na iznimno dramatičan način. Udarcem nogom u tijelo za dva boda dvije sekunde prije kraja preokrenula je protiv Ruskinje Zajceve (14:13) okršaj koji je ličio na još jednu nesretno izgubljenu borbu za medalju. A takvih se Hrvaticama proteklih dana dogodilo nekoliko točnije legitimnim kandidatkinjama za odličje Nikiti Glasnović (57 kg) i Mateji Jelić (67 kg).

U polufinalu, Bruna je izgubila od Brazilke Santos (11:14), a njen trener Veljko Laura to je ovako prokomentirao:

- Bruna nije nametnula svoju borbu. Dosta se branila protiv suparnice koja je prilično agresivna pa ju je trebala više stisnuti. Šteta, ovo je bila najveća šansa dosadašnjeg dijela njene karijere, jer je prije mjesec dana Bruna pobijedila drugu finalisticu Turkinju Yaman.

I doista, da bi se uopće plasirala na Svjetsko prvenstvo, Bruna je morala pobijediti bivšu svjetsku i aktualnu europsku prvakinju Irem Yaman, finalisticu i ovog SP-a.

- Već to što sam na takav način došla na SP bila je moja velika pobjeda. S obzirom na to da mi je ovo moja prva seniorska medalja trebala bih biti zadovoljna, no moglo je to biti i bolje. Vjerujem da sam s ovom medaljom potvrdila da sam prerasla u kvalitetnu seniorsku i da će medalja biti još.

Posljednjeg dana SP-a nastupio je i naš teškaš, najiskusniji reprezentativac Vedran Golec, koji je izborio uvjerljivu pobjedu protiv Ukrajinca Shelesta (22:8), a potom je uvjerljivo izgubio od Kubanca Albe (3:24).  

Ova dva nedjeljna odličja, baš kao i ono od Doris Pole, djelo su novog naraštaja hrvatskog te-kvon-doa koji je očito postao nepresušno vrelo talenata koje nudi medaljaške adute kada glavni asovi reprezentacije (Iva Radoš, Toni Kanaet, Lovre Brečić, Nikita Glasnović) ostanu bez odličja.  

Što su rekli Ivan Šapina i Bruna Valentić možete pogledati u galeriji na vrhu članka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije